用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科,d仔女有冇十五、十六?
go

中三選科,d仔女有冇十五、十六? [複製鏈接]

阿囡選左 Chem, Bio & Acc

0    0    0    0

回覆:gogolaw 的帖子

選咗咪好囉。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我有,驚揀錯......

而家稔番,其實最重要係自己有興趣,有興趣先會讀得好。

我女兒鐵定選 地理
想讀英國文學
但學校沒有這科
其它的還未拿定主意
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回覆:中三選科,d仔女有冇十五、十六?

我阿囡係睇自己既興趣和能力來選科。

回復 gogolaw 的帖子

BASF 似乎好似等於讀科半甚至兩科, 怕學/讀唔晒

回覆:168148 的帖子

係咩?點解呀?

能力+興趣, 仲要選科策略, 太熱門既組合會有好多人爭.

囡囡將來想做生意人,所以揀企財、經濟、中史或西史的,但這兩科同大科撞期唯有放棄,物理同地理之間揀左地理,因地理可以在中五時CUT,中四一定要 4+3,中五同中六就可以改為 4+2

回復 gogolaw 的帖子

Business, Accounting & Financial Studies (BAFS)= 企財

SEEMS DO NOT HAVE ACCOUNTING  SUBJECT ONLY ?

回覆:VCMS 的帖子

我個囡都話睇下到時點,會唔會drop一科,保留自己最強果兩科。
佢當初都struggle緊geog or bafs,最後都決定bafs。因為geog 有d topic 佢唔強。
佢都識睇下自己嘅 strength 同 weakness,不只講求興趣。

回覆:168148 的帖子

我知道,可能我係讀business major accounting,所以佢比我講解下佢就明晒,有d影響佢選科ge。佢唔鍾意讀Econ,而 Management 果part 我會覺得佢比較難明d,所以選咗bafs嘅accounting module。

‹ 上一主題|下一主題