用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 手機貼身跟身
go

手機貼身跟身 [複製鏈接]

請問你們有冇要求仔女做功課時不要帶手機入房?  我見過佢在房內時常開facebook 及send messages.  
   0    0    0    0

我女仲用緊2G增值咭電話(唔係智能電話), 所以問題不大.

smallfoothk  same 仲用緊2G增值咭電話(唔係智能電話)  發表於 12-5-7 11:58
Snakemama  我個仔都係。不過就鍾意聽歌。  發表於 12-5-5 16:18

Yanamami 發表於 12-5-5 14:57
電話 和 屋企 有 WIFI 都可上網

Yanamami  No wifi.....  發表於 12-5-5 15:18

醒目開學勳章

呀女上學期考試成績好, 送左部三叔公的入門版智能電話比佢, 初初都擔心佢會用黎打機上網, 雖然還係用緊2G SERVICE, 但因為屋企用IPCAM, ROUTER 長開, 佢要用真係可以用到WIFI, 但暫時吾覺得佢要黎上網, 佢話電話甘細, 要上網都開NOTEBOOK/IPAD, 真係吾用電話.................

希望係真心對白啦...........

引用:我女仲用緊2G增值咭電話(唔係智能電話),+所

原帖由 Yanamami 於 12-05-05 發表
勁 !

回復 senpei 的帖子

我有要求他把電話放在客廳,因他自制能力比較低。

要禁止把手機帶入房, 真的有難度, 知道很多同學仔都愛以facebook, msn, whatapps, sms等方式互通消息, 我曾經勸囡囡唔好跟風, 有任何討論應以電話或學校的網上平台eclass為妥, 其他的都有一定的風險問題...
呢D都係跟風問題, 我叫佢只要堅持, 其他的同學就會配合, 目前都見成效, 我地都會容許佢接觸呢D新media/application, 但有要求:

1) 了解風險
2) 說明只作某些使用情況
3) 劃出底線 (針對電話而言, 最好就用最少用量的月費, 防止濫用)

電子產品及應用日新月異, 作為家長與其說'不', 不如嘗試跟孩子一同約法, 防止濫用及沈溺, 只要他們自小建立起自律及負責心, 尤如一股免疫能力, 終身受用呢!  努力呀!

除了換衣服外, 不容許孩子把房門關上.  從小要孩子如此, 可減少很多不必要麻煩.

Snakemama  我俾多少少佢:可以關門,但不可以lock 門。  發表於 12-5-7 17:50
Yanamami  係呀. 我都係禁做.  發表於 12-5-7 10:40

佢會話,人地女仔黎架ma,訓覺一定要閂門啦,我只有熄wifi:;pppp:
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

阿囡暫時都仲乖, 忍得住誘惑, 肯听我解釋. 佢見同學d智能手機都會流口水架, 但佢自己仲有兩部仲用得既電話, 我話無理由浪費o者.....就繼續用.  話個個同學有Whatsapp(係咪禁串?), 得佢無.....我話無就唔洗成日心思思掛住傾閒偈.  有就多個機會我地有衝突. 我唔想成日ee哦哦叫你咪傾偈囉, 無就唔洗煩, 可專心做功課溫書.  時間好用d. 佢恨架, 但暫時理智戰勝慾望.

Snakemama  我個仔都係咁,成日同我講佢的同學用梗乜電話,我唔睬佢。  發表於 12-5-7 17:52

Yanamami 發表於 12-5-7 17:01
阿囡暫時都仲乖, 忍得住誘惑, 肯听我解釋. 佢見同學d智能手機都會流口水架, 但佢自己仲有兩部仲用得既電話, ...

有時好難嘅, 你話Whatsapp/講電話浪費時間, 但佢又見到我地經常用手機上Facebook, WhatsApp, 重要去EK吹水.  此乃其身不正

小朋友大了, 自由要一步一步放給他們, 自己小時也不喜歡大人樣樣管住, 所謂, 己所不欲,勿施于人, 自由我會給孩子, 但佢就不能神神秘秘, 要講電話, 要上Facebook大大方方, 事無不可對人言, 佢不過分就算.

有架.  佢都會話我霸住部腦上fb, ek. (但我都係用2G電話, 以身作則) 不過我做好哂所有野, 食飯時間正正經經一餐飯, 打開櫃有乾淨衫褲, 屋企乾淨整齊, 一切妥當, 佢奈我唔何囉.  我做好晒我應該做既野, 佢無得話我.  o岩o丫.要講電話用固網, 上fb入我房, 最多我避席(但會行出行入), 總之咪躲入房.

我個仔連去沖涼都要帶電話入去, 問佢咩原因. 佢話要聽歌.  入房要LOCK 門, 勸了又勸, 都係咁.  家長們成日講要"底線", 如果SET 左底線, 佢都係要入侵, 咁係唔係要反面呢. 到時大家之間的沖突就更加了.  

洋蔥頭媽咪  絕對認同Yanamami 所講, 出機前一定要先小人後君子.  發表於 12-5-11 22:41
Yanamami  底線係要係事發前set.  時機好重要(升中前), 太遲只會引起衝突. 早早約法三章好辦事好多.  發表於 12-5-8 10:30

回復 Ahling2004 的帖子

所以預計到有衝突嘅問題都要先小人,後君子。要由佢細細個自我意識唔強個陣就開始。等佢習慣咗,佢就唔會反感。話返轉頭,零星嘅衝突梗會有,只要唔係下下火星撞地球咪得啦。我個今年升中,遲的可能日日挑戰我底線都唔定?!

Yanamami  Absolutely~~~  發表於 12-5-8 13:46
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

引用:回復+senpei+的帖子 我個仔連去沖涼都要帶

原帖由 Ahling2004 於 12-05-08 發表

我個仔連去沖涼都要帶電話入去, 問佢咩原因. 佢話要聽歌.  入房要LOCK 門, 勸了又勸,  ...
不要說父母子女之間,任何人與人之間的相處,都要有底線,這不只是管教,是禮貌和尊重的問題。今日佢話要鎖門你唔理,明天佢話要去玩唔返屋企你是否又容忍?基於對子女的尊重,不能事事插隻手,但原則性問題要企硬,我就不怕火星撞地球,你今天忍佢,明天就可能銀河系大爆炸。你的底線為何放這裏,你有責任向子女解釋清楚,子女不同意,佢要講清楚反對原因,是一場debate, 唔係強權。我就不信佢有什麼理由入房要鎖門,沖涼要聽歌。如果子女在無理據下「發難渣」,他已經失控了。

Yanamami  有道理.  發表於 12-5-8 13:47

真實就係細個對佢不夠嚴, 依家佢就失控.  依家叫佢唔好LOCK 門, 你係外面叫沙哂聲, 佢都唔答你一句.  有想諗過特登整壞個門鎖架.  

我個囡自去年升中後, 我都要求佢不可以關門做功課, 同時做功課時需要交出手提電話,以防佢玩fb同whats app.  總之唔俾佢帶部機入房, 暫時佢都聽講.
唯一唔好就係成日同女同學講電話 (我唔准佢用手提講, 只可以用固網電話,所以有時借d意話要打電話,要佢交出電話), 係學校食飯己經成班女仔一齊, 都唔明點解仲咁多野講??

我仔D 小六同學都用samsung , i phone ... 我個仔都已炸型問我比埋d低b 機佢用...

洋蔥頭媽咪  好多時d野係父母造成,小六跟本唔須要智能機,你要set好底線先得.  發表於 12-5-11 22:47
阿媽

S.S. 發表於 12-5-11 16:57
我仔D 小六同學都用samsung , i phone ... 我個仔都已炸型問我比埋d低b 機佢用... ...
無得"炸型".  我同女講, 俾個電話你係同我保持聯絡, 唔係俾你同朋友whatsapp, 上fb, 娛樂.....etc, 所以只要打出/入就夠.  再講, 我自己仲用緊d"低b"機, 無理由你部機比我名貴架? 係咪?  

佢日日行過D電話鋪就同我講....F.1 就換, 我已經SAY NO 九萬幾次.

Yanamami  我d女由懂性以來都唔會"纏繞"我, 佢地知我好firm, 話左No就係No, 唔洗多講.  發表於 12-5-12 22:18
阿媽
‹ 上一主題|下一主題