用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 我不相信Flash Card,不喜勿插
樓主: 蝦米豬
go

我不相信Flash Card,不喜勿插 [複製鏈接]

我 仔細時 (1.5歲前) 有用flash card, 佢認到d字, 是不明的意思的, 但對個字本身會有印象, 大小小就要用其它工具如圖咭或其它書, 幫佢build up 字同字義的關係, 我覺得如此會快些上手,  所以flash card 可能亦 不是如樓主所說冇用.   

佢依家讀sc k3, 英文識得幾多, 喜歡睇小童版 Harry Porter 一類的書 (冇咩畫..多生字, 有時都要估估下不過都叫估得明...)  不過SC 學的 phonic, 出去學的grammer 都對英文有幫助.   所以我始終覺得細時 (1.5歲前)  flash card 有佢的作用, 大左就不可以依賴, 讀書一定會比較有效學句子及組織..

Flash card 發明, 其實係作為教育有自閉症等腦部問題小孩子。但後來發現, 呢種flash方法原來對一般小孩都有作用, 所以就引入我們一般的世界了。用flash card 最大的問題是, 小孩子的而且確語滙會較豐富, 但是他們一般對圖像會無興趣或較遲鈍, 這是雙刃劍的問題, 即你想孩子語言文字較好, 抑或較具原創性的選擇。

我選擇了後者。

HaYi  對圖像會無興趣或較遲鈍 - 有研究嗎?  發表於 12-5-24 23:25

To HaYi

是研究人員的意見。他們結論表示, 這些小孩子對文字都會很敏感, 對文字的興趣遠遠超過圖像。
其實針無兩頭利, 香港的教育制度迫使幼兒教育者加入大量的文字教學, 但人人一日也只得24小時, 上天很公平的, 花時間學習了文字, 對圖像的接觸時間就當然會少了。語文很重要, 原創性也很重要, 真係睇你點取捨。

little_yolky 發表於 12-5-25 13:29
To HaYi

是研究人員的意見。他們結論表示, 這些小孩子對文字都會很敏感, 對文字的興趣遠遠超過圖像。
多謝分享,
但我有小小意外, 因為flashcard 其實是將文字當圖像存入"右腦" ,   所以照理推測, 小朋友因此應對所有圖像 (包括文字) 都較為敏感.   我如此問都因為我覺得我的大仔在一些 如 `睇2個相似圖像找錯處,  或在街上見一樣圖案有聯相, 反應非常快, 應該是對圖案敏感的.  
原創性的問題, 我曾學過一些課程是關於如何提高 創造力的,  應用起來是要結合 data base (記憶中的資料) 同 另一些事物的聯想等原素, 加上自己的經驗 / 性情等因素而來,   是比較 高階 / 後一階段的.   而flash card 似乎只是影響了初階 database 存取 一方面, 是否因為存了多些資料而造成對創新的阻礙, 又似乎不合理.  

HaYi 發表於 12-5-25 21:55
多謝分享,
但我有小小意外, 因為flashcard 其實是將文字當圖像存入"右腦" ,   所以照理推測, 小朋友因此應 ...

這個又是研究人員的研究結論。他們對幼兒期多用flash card學習的小朋友及沒有flash card學習的小朋友進行對比, 結果發現用flash card學習的小朋友語匯明顯較多, 對文字亦很感興趣, 相對在同一個空間內的圖畫等興趣就較低。我想你的兒子是邏輯性很高, 真係恭喜賀喜, 因為我個囡囡就極弱, 係會令人發火的程度, 不過佢畫的畫就相當好。小孩子的創造天馬行空, 他們的database就是我們帶他們接觸多一些不同的事情, 大自然, shopping mall, 山, 水, 河, 湖各有特色, 反正是無乜束縛的。我都好擔心呢個理念係咪啱, 要等大咗先至知, 不過, 外國人尤其係歐洲人咁多藝術人才, 應該唔會有太大差馳。希望我個囡可以成材啦。

little_yolky 發表於 12-5-30 14:04
這個又是研究人員的研究結論。他們對幼兒期多用flash card學習的小朋友及沒有flash card學習的小朋友進行 ...
明白, 我覺得小朋友畫的畫有冇原創性, 主要不是因為 flash card, 而是因為學畫的過程受家長 / 老師的讚賞是偏何方面, 例如 小朋友畫左天花龍鳳, 但不太tidy, 家長老師說要改得 tidy, 久而久之小朋友就不想表現自己, 失去原創的動力.  十分可惜.   
外國人的教育相對東方人是自由好多, 習慣左, 冇太多框框.  但現在亦有人 compare 東西方的教育, 發覺Basic Skill 一定是東方人較強, 因大人很注重, 但高階的思維就可能西方仍領先.. 但可能叫西方人計下好簡單的數都唔識.. 所以不一定是某一類是最好..

HaYi 發表於 12-6-5 17:23
明白, 我覺得小朋友畫的畫有冇原創性, 主要不是因為 flash card, 而是因為學畫的過程受家長 / 老師的讚賞是 ...

係呀, 初時佢畫到鬼畫符咁, 我都讚佢畫得好靚, 佢見我開心得咁誇張, 佢又好開心咁畫, 就越畫越靚了。尤其係, 我無俾佢去畫班學, 呢個好重要, 因為一般畫班, 九成都係教壞細路, 我只係俾佢自己畫, 有時同佢試吓新顏料咁。間唔中, c6都批評我個囡啲畫, 話唔乾淨之類, 我就掌佢個咀。

至於東西方教育, 如果有足夠金錢栽培, 我仍是覺得西方比較好。但可惜我無....., 所以只好用自己果套。我同意你東方人basic skill比較好, 所以我們大範圍小朋友水平比較接近, 但是對天才不利, 如果是天才, 都會變成小時了了, 大未必佳的情況。始終, 藝術家是外國的多, 諾貝爾奬也是外國人多, 哲學家也是外國人多。有陣時你留意吓shopping mall入面啲名店廣告, 靚的相片一般都係外國品牌多, 連Shiseido咁大個牌子, 張相都拍得衰過人的。

唉, 外國的天空都是比較藍的!!

天馬行空只可以在細的時候, 而各種限制在香港 (亞洲) 社會是比較難突破的, 好像現是你C6說她, 以後是學校老師說她, 到此時, 做為父母, 總覺得要配合老師的意思, 要達到學校可以接受的標準, 一定是不出界, 畫得似大人的才高分, 小朋友的創意畢竟不值分... (學校認為),  家長要有突破, 可能要選國際學校此些啦.

good book recomendation:

Einstein Never Used Flash Cards

I totally agree with u. Flash card is just a business to earn money.

回覆:hoszechan1 的帖子

i agreed!

‹ 上一主題|下一主題