用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 英文不算好又堅持用英語與孩子溝通的家長, 不喜勿插 ...
go

英文不算好又堅持用英語與孩子溝通的家長, 不喜勿插 [複製鏈接]

除了坊間有一些報告說, 中英混淆, 中不成英不就之外, 還要留意以下兩件事:

1. 語言除了是與別人溝通, 也是與自己溝通的一種媒介. 人的自我反省與思考都需要語言. 如果只是學多種語言, 卻沒有一個使用上得心應手及自然的"母語", 會影響一個孩子的思考與自我認知的深度.

2. 即使因種種安排, 孩子的英語十分流利, 但忽視母語的應用與發展, 在孩子步入青春期時父母將很痛苦, 孩子反叛需要開解及指導時, 孩子說casual English, 你英語不到位孩子感到不是味兒, 你用廣東話說教有些詞彙他不懂, 總是有個距離, 很難完全明白你, 簡接影響你們的關係.
   1    0    3    0

totally agree with you....

bearmimi    發表於 12-6-6 20:05

十分同意, 可惜近年真係多左好多呢類家長~

我前陣子在茶餐廳的經歷:一位父親帶三位兒女吃飯(應該小學至初中),其間爸爸說話(大多中文,少量港式英語)子女吃飯,全沒出聲,到爸爸出門入咪錶,三人滔滔不絕(美式英語),到爸爸回來又自顧自的吃飯,我不禁想如果沒有語言不同,他們的關係會親密些嗎?

醒目開學勳章 王國長老

我今日聽到一個 R 晒頭既字.............. 將 rabbit 整個發音改晒........ 改成 rub bit ............ 當時我係睇緊兔仔同倉鼠, 突然間聽到有家長對住小朋友講 rub bit, 我真係呆晒..........仲要係唔止一次.........係講左好多次.

自問自己英文都唔好, 唔識會上網查發音或者同囡囡講媽咪都唔識讀, 絕對唔想教錯囡囡囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

有時真係聽到耳都側埋,我都覺得好辛苦!

蝦米豬 發表於 12-5-5 00:36
除了坊間有一些報告說, 中英混淆, 中不成英不就之外, 還要留意以下兩件事:

1. 語言除了是與別人溝通, 也是 ...

講得啱!

直頭難頂, 當你見到個D英文差勁的家長, 不停同D小朋友用港式有限英文對話既時候, 真係想同佢地講"算罷啦"

cmamum  agree 咁樣會有反效果  發表於 12-6-30 11:26
bearmimi  係呀  發表於 12-6-6 20:07

回覆:lovegirlslove 的帖子

細細個接觸得多港式英語,長大後都唔知改唔改到...
到佢地大個左知道媽咪平時用錯既英文教佢地,後果可能弄巧反拙

我聽過幼稚園入學面試, 有不少學生知道"TV", 但不知道"電視機"

Totally agree!  Sometimes really.......horrible

蝦米豬 的帖子

一係就全中文,一係就全英文,又中又英真係好難頂

其實,呢個現象在我 10 年前返香港住時都有
我覺得有 d 家長有潛在的自卑感,自卑感重,想找方法逃離自己的 "階層"
有 d 人誤以為滿口英文就代表高人一等,因此千方百計要將小朋友同 "中文" 分隔,希望栽培小朋友成為 "英文人"
可惜佢地唔明白,如果自己的英文唔好,真係會有反效果,小朋友可能真係滿口英文,不過係錯的英文
最慘就係,因為家長本身英文水平低,仔女滿口錯英文都唔知,以為仔女好叻,心中暗喜仔女可以成為 "英文人"  

講真有好多呢d家長...小朋友真係會比佢地累死!!!

唔識中文連升職機會都少啲

ESF 邊有咁多位收生,
眼見好多為迫要去主流小學,
但又唔曉中文,真係幾辛苦。

英文唔好對小朋友的將來當然有影響,但唔代表一定要讓孩子的母語變成英文。我好反對大家鄙視粵語,神化英文同普通話,打算小朋友將來入國際學校,再到外國留學的無所謂,但最終要落入主流學校的難道中文唔重要?普教中的也不是想像中的多吧!而且以親子的立場,我們這輩父母英文都唔太好,小朋友只講英文點同長輩溝通?

Brenday  十分同意!  發表於 12-10-24 23:09
‹ 上一主題|下一主題