用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問小一面試係問啲咩㗎?
go

請問小一面試係問啲咩㗎? [複製鏈接]

會問埋家長嗎?thx!

3    0    0    0

回復 puilingchung 的帖子

no, except the 2nd interview
不要為生命憂慮喫甚麼.為身體憂慮穿甚麼。

今年形式唔知會唔會大改.  之前就係 first int 只 int 小朋友, 2nd int 就同父母一齊, 都係閒話家常.

引用:今年形式唔知會唔會大改.++之前就係+first+

原帖由 eugenebb 於 12-05-08 發表
今年形式唔知會唔會大改.  之前就係 first int 只 int 小朋友, 2nd int 就同父母一齊, 都係閒話家常. ...
會唔會問點解揀呢間學校?

of course. 呢條問題好基本.

丘日謙當年試過問家長,學校咁多負面新聞,點解仲要揀真道。依家佢走咗,可能會改為「丘日謙走咗,新校長人選未知,點解仲要揀真道」。

引用:of+course.+呢條問題好基本.

原帖由 eugenebb 於 12-05-09 發表
of course. 呢條問題好基本.
唔好意思!可唔可以教一教我,應該點答。

Littlefaith, Bingo!  I was asked this Q last year

與小朋友談話,平時喜歡玩甚麼。看看小朋友讀書成續,畫的圖畫等。
與家長談談,对小朋友的期望,學校的期望,小朋友的優點等。

你系唔系連自己鍾意真道啲乜野都唔知? 或你根本唔了解真道呢?  請問你有冇心比小朋友在真道成長呀?  如果你唔清楚就唔好選真道了, 以免誤己誤人.  

puilingchung 發表於 12-5-10 13:57
唔好意思!可唔可以教一教我,應該點答。

隨心所答便可以了。
你可先聽簡介會,看看學校理念與你是否配合,了解多些,才再考慮是否報讀。經過了解,相信你會知道如何回答!

引用:回復+puilingchung+的帖子 你系唔系連自己

原帖由 stseng 於 12-05-17 發表

你系唔系連自己鍾意真道啲乜野都唔知? 或你根本唔了解真道呢?  請問你有冇心比 ...
未聽簡介會,未了解學校理念,所以上嚟問下啫。放心!我個仔嚟,我會小心選擇。

yes - 小心選擇, 祝選校順利!
‹ 上一主題|下一主題