用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我的天!響囡囡間房見到本摩門經??!
樓主: chuntam
go

我的天!響囡囡間房見到本摩門經??! [複製鏈接]

如題。我真是快被她氣死了!
   0    0    0    0

回復 ANChan59 的帖子

佢枱面放左張紙,上面手寫滿晒摩門教同天主教D分別,又擺左本天主教教理,我估佢比人動搖左啦...點解明明係天主教徒又讀天主教學校都會遇上呢D事?

Yanamami  番教會請教下其他人/ 神父?  發表於 12-5-3 23:02

佢知我發現左,收埋晒D野

ANChan59  God grant you the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.  發表於 12-5-5 09:54
vincher  人往往做唔到D嘜嘢,只好靠天父吧!祈禱!  發表於 12-5-5 09:10

我已經唔敢再入佢間房……
今日同佢行行下街有張摩門教D單張響佢個袋跌出黎,我扮唔知問佢係乜,佢答:「E&RE老師送聖相。」
明明寫住唔知乜野末世聖徒教會仲可以咁冷靜講大話

JustAParent  Yanamani 的也是好辦法   發表於 12-5-6 23:48
Yanamami  唔係叫你鬧佢. 但大家唔好避開話題, 面對面講:  我知摩門教接触過你.  禁你有乜疑問?  一齊研究下, 我都想知多d.....  發表於 12-5-6 17:09

回復 JustAParent 的帖子

其實究竟摩門教係咪邪教?

Yanamami  係.  發表於 12-5-6 21:17

chuntam 發表於 12-5-6 21:11

其實究竟摩門教係咪邪教?
殺細路…活人祭…果D呀?好似好恐怖……
另:原來佢仲有本英文版同一個長老嘅電話,一切都完了。我等緊佢同我坦白講:「我想入摩門教。」我由得佢算,冇計。

回復 Yanamami 的帖子

我連本野點得黎都唔知……淨係知平時佢日日準時回家,假日有時同朋友出街都會問我得唔得,只知佢上星期去完教會活動之後比原定時間遲返,我問佢點解,佢答:「同人食雪糕。」因為之前都試過,上次佢衫袋有張「嚇緊大」甜筒紙,所以今次我沒有為意。
過幾日就發現左本野。

囡囡D教會活動多數比細路玩的,大人去唔到架,不過教會活動D人個正正經經一定唔會帶壞佢。我反而估佢回家沿路遇上「長老」比人呃。

Yanamami  所以咪叫你跟去羅, 應有分大人/ 青年/小朋友團, 去認識下教會d人, 睇有無人可俾意見你, 或多對眼留意下囡嘛. 或佢d團友可拉番佢轉頭呢?   發表於 12-5-7 07:56

回復 HY412 的帖子

有時針唔吉到肉唔知痛,我已經失眠左幾晚.

回復 Snakemama 的帖子

尋晚同佢傾左陣,發覺事態嚴重. 當我問佢係咪對摩門教有興趣,佢馬上指正話已經改左名叫摩爾門教,我問佢知唔知摩門教係某些人眼中係異端邪教,又知唔知上帝的兒女都係異端邪教,佢話上帝的兒女叫人賣淫然係邪教,摩門教係believe in being honest, true, virtuous, and in doing good to all men,又話佢地對任何有品德,美好,受
好評或者值得讚揚嘅事都追求,希望教徒做「完人」,又叫我唔好因為佢叫「
摩門教」(魔門教)就當人邪教,我指出摩門教信三位三體多神論,佢反駁天主教信聖人都係多神,何況BIBLE無話過三位一體係D人估估下又當真,又話joseph smith叫佢地除了魔鬼的教會,要尊重任何教會.天呀!若她不是我的乖女,我真的以為自己在和一名摩門教徒傾緊.

我忍不住想走去摩門教堂大罵一聲:「還番個女比我!」

佢話佢好想知真理在何方,我問佢響天主教咁多年都唔搞得清?佢話天主教有D真理冇左,摩門經正好補充番,我問佢點解信,
佢答:「望住本摩門經你自然感覺到架喇,係一種一望就相信嘅強烈感覺!我可以借比你睇。」
我心寒極了。

Yanamami  若然"真理"在摩, 那這宗教中已應發揚光大, 不應神神秘秘, 偷偷摩摩.  發表於 12-5-10 07:58
Yanamami  若她說人們對摩門教存偏見, 對它不瞭解. 問她為何會如此?  為何人們對其他宗教沒這"偏見"? 為何多年來摩門教仍洗不去人們的"偏見". 凡事必有因.   發表於 12-5-10 07:53
Yanamami  有沒有問過囡囡, 任何宗教(就算是佛教道教印度教錫克教回教)都是光明正大的, 為甚么她要偷偷摸摸? 是否內心都覺得摩門教有問題? 內心恐懼甚么?   發表於 12-5-10 07:49

問過下佢個最老友嘅同學,同學仔話上星期勸佢請教下教會啲人先再算,跟住呀囡問左五六個人,得一個大佢少少嘅姐姐勸得掂佢,不過近幾日連呢位姐姐都勸唔掂喇。
同學仔仲話其實好多冇信仰嘅人都勸過呀囡唔好入摩爾門教,不過呀囡都只係話:「我想知真理在哪裏.。」
養到個女咁大,最怕佢學壞入黑X會,點知仲衰,走去信邪教!

呢樣佢都知,尋日佢都話短期內不會再去摩門教的支會,也不會入教,不想我們難受,但跟她談聖經時她那雙空洞到不得了的眼神,我真的嚇壞了,我又告訴她當太空人在太空看到浩翰的宇宙之後,對自己的信仰又會堅定了些,相信任何宗教的人都會,包括摩門教徒,佢先講左句:「係咩?」佢做其他事時跟平時沒有兩樣,可是一談及宗教,她又擺出一副茫茫然的樣子。佢問我:「如果我入左摩爾門教,你會不會很傷心?」
我答:「我知你不會。」
佢苦笑,說:「你高估我了。不過,我短期內不會的,直到我完全相信摩爾門教為至。如果我入左摩爾門教,咁好多時D新年聖誕復活節我地都唔可以一齊開開心心去mass喇!」跟住喊到傻傻下咁。
其實我覺得佢自己都知入摩爾門教唔啱,但係我估唔到點解佢明知錯都心思思想入摩爾門教。
我聽見佢話「如果我入左摩爾門教,咁好多時D新年聖誕復活節我地都唔可以一齊開開心心去mass喇!」,我都眼濕濕。

我現在也沒有留意她了,只見她每個星期日都睡到日上三竿,沒有去摩門教會,也沒有去天主教堂,不知她在幹什麼
‹ 上一主題|下一主題