用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我的天!響囡囡間房見到本摩門經??!
go

我的天!響囡囡間房見到本摩門經??! [複製鏈接]

如題。我真是快被她氣死了!
   0    0    0    0

扮唔知係乜, 問下佢係乜東東先la.  可能行過人地派俾佢呢.  我都試過係街俾果班人拉住講一大堆, 又俾d小冊子我.....後尾借尿遁! 瞭解左再對策啦.

回復 Yanamami 的帖子

非常認同,可能冇事呢! 冷靜面對。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

佢枱面放左張紙,上面手寫滿晒摩門教同天主教D分別,又擺左本天主教教理,我估佢比人動搖左啦...點解明明係天主教徒又讀天主教學校都會遇上呢D事?

Yanamami  番教會請教下其他人/ 神父?  發表於 12-5-3 23:02

你可以提她比較埋基督教,或其他宗教,一來淡化兩者比較,二來亦令她更強化她的信仰,最後信咗基督教唔好怪我。

vincher  Haha,高招!伩咗基督教都係好事吖  發表於 12-5-5 09:06
Yanamami  都係男人比較冷靜~~~  發表於 12-5-3 23:12
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 chuntam 的帖子

同意ANChan59 同Yanamami 的意見。在年輕時(特別在髙中\大學時期)對宗教、政治、哲學等等會產生濃厚的興趣。在適當的引導下,不失為一個好現象。想當年,我亦不時挑戰教會嘅長老,對自己的信仰抱懷疑的態度。
所以,不用太擔心,找機會開心見誠地同佢傾,隨機應變吧。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回覆:我的天!響囡囡間房見到本摩門經??!

每個人都應享有宗教自由,作為父母,只要孩子不是誤入邪教,那信仰只好引導,不能強迫。其實,摩門教徒生活很檢點,很有規律,不吸煙亦不喝酒,就是對聖經、唯一真神、婚姻觀的看法和天主教不同罷了。前二者我理解為宗教自由,後者多妻制香港法律已禁止,也非香港摩門教徒強調的,故不會發生。和子女多討論,人家可影響你孩子宗教觀,當然你也可以。

888Amy  我有家人, 朋友也是摩門教徒. 很同意你的說法, 不過我就係基督徒.  發表於 12-7-10 13:45

It's time for research and data analysia ...... do that together with your kid.
Browse it through Yahoo and lots of reference to 摩門教 can be found.

印出來放在當眼處?

http://www.christianstudy.com/data/misc/mormons02.html

佢知我發現左,收埋晒D野

ANChan59  God grant you the serenity
and wisdom to know the difference.  發表於 12-5-5 09:54
vincher  人往往做唔到D嘜嘢,只好靠天父吧!祈禱!  發表於 12-5-5 09:10

chuntam 發表於 12-5-4 23:44
佢知我發現左,收埋晒D野

扮輕鬆d啊~~~佢知你緊張, 怕你鬧會越走越遠架.  學其他家長話齋, 同佢一齊研究下其他宗教添, 等佢咪focus係摩門教上.

我已經唔敢再入佢間房……
今日同佢行行下街有張摩門教D單張響佢個袋跌出黎,我扮唔知問佢係乜,佢答:「E&RE老師送聖相。」
明明寫住唔知乜野末世聖徒教會仲可以咁冷靜講大話

JustAParent  Yanamani 的也是好辦法   發表於 12-5-6 23:48
Yanamami  唔係叫你鬧佢. 但大家唔好避開話題, 面對面講:  我知摩門教接触過你.  禁你有乜疑問?  一齊研究下, 我都想知多d.....  發表於 12-5-6 17:09

引用:我已經唔敢再入佢間房……今日同佢行行下街

原帖由 chuntam 於 12-05-06 發表
我已經唔敢再入佢間房……
今日同佢行行下街有張摩門教D單張響佢個袋跌出黎,我扮唔知問佢係乜,佢答:「E&RE ...
為什麼信教要那麼神秘?出街也要帶著傳單,以前信天主教時有那麼熱心嗎?不管是什麼教派,子女突然出現此行為要非常留意,是否誤入邪教?之前我所言的宗教自由都是建基在光明正大、非邪教上的。摩門教就有公認的邪教分支,而非基督天主教所稱的異端。她平日的生活習慣和朋友你了解嗎?可從那裏著手吧。

回復 JustAParent 的帖子

其實究竟摩門教係咪邪教?

Yanamami  係.  發表於 12-5-6 21:17

回復 chuntam 的帖子

所謂「知己知彼,百戰百勝」。 我認為在你和囡囡傾之前,自己先有些關於此教的基本概念(或者和她一起上網找資料-如她願意的話)。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

chuntam 發表於 12-5-6 21:11

殺細路…活人祭…果D呀?好似好恐怖……
另:原來佢仲有本英文版同一個長老嘅電話,一切都完了。我等緊佢同我坦白講:「我想入摩門教。」我由得佢算,冇計。

引用:+本帖最後由+chuntam+於+12-5-6+21:12+編輯

原帖由 chuntam 於 12-05-06 發表

在你心目中,邪教定義是什麼?摩門教肯定違反基督天主教義,所以一般被視為異端,我由小至大都在教會學校長大,也沒有牧師會一刀切說它是邪教。美國共和黨總統羅姆尼也信奉摩門教,早前就因為有傳媒用上邪教一詞而引起風波。個人認為,只要某宗教教義不違反道德法律,我們皆不應以邪教名之。可能大家還有印象,小時候曾短時間活躍的「天父的兒女」,他們包裝很好,在電台傳道,在澳門開牧場招呼小朋友騎馬,但一看其單張,鼓吹女性以身體救贖,毫無疑問就是邪教。無可否認,摩門教一些支派,尤其在美國,確是邪教。但摩門教大部分信徒還是正正常常的。當然我也明白,家長身為教徒,兒女信其他宗教,尤其異端,內心難受。但現在重點是,你女兒為何那麼神秘?中國人常說,君子,事無不可對人言。是孩子真的入邪教了,還是她覺得你連一個其他宗教也容不下呢?要好好搞清楚。我個人認知裏,正常信仰須要時間,慢熱的。很少忽然熱心起來,更不會神神秘秘,孩子行徑如此,即使發現的是一本聖經或佛經,同樣擔心。

"但現在重點是,你女兒為何那麼神秘?中國人常說,君子,事無不可對人言。是孩子真的入邪教了,還是她覺得你連一個其他宗教也容不下呢?要好好搞清楚。我個人認知裏,正常信仰須要時間,慢熱的。很少忽然熱心起來,更不會神神秘秘,孩子行徑如此,即使發現的是一本聖經或佛經,同樣擔心。"

所言甚是.  但現在應有何對策?  
可否從她傾得埋的朋友同學口中探到一點風聲?

chuntam 發表於 12-5-6 21:11

我既理解係未至於 "邪教",似"異端"多d。

888Amy  你講得啱, 暫時香港人還未普遍接受. 不過我認識佢地, 佢地都好正常檢點.  發表於 12-7-10 13:51

回復 Yanamami 的帖子

我連本野點得黎都唔知……淨係知平時佢日日準時回家,假日有時同朋友出街都會問我得唔得,只知佢上星期去完教會活動之後比原定時間遲返,我問佢點解,佢答:「同人食雪糕。」因為之前都試過,上次佢衫袋有張「嚇緊大」甜筒紙,所以今次我沒有為意。
過幾日就發現左本野。
‹ 上一主題|下一主題