用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
樓主: free_style
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

恭喜哂喎!!! 難得你家人都咁支持,唔好浪費,俾心機做,真係有效果,會令你覺得一切努力都係值得的。前晚,我同阿女讀學校課本,佢逐字逐句跟住我讀,讀左大半本書,我都已經好滿足。希望 GFCF 可以幫佢專注及理解,令佢可以學習順利。

至於 BREAD MIX ,大部份唔駛搓,但仍須發酵的。發酵的麵包會好食些。我建議跟 King aurthur 的方法,那佢首輪及次輪,分別發酵半小時,即合共一小時。有無買 dairy free chocoloate chips。可以用來做麵包餡,簡單快趣。另外,我建議你買埋 yeast ,因為 bread mix 盒內,雖然有 yeast,但有時我覺得會唔夠用。(因為小朋友食量少,為令佢地成日有得食新鮮野,我會將bread mix or cake mix or cookies mix ,一盒分四次整,若宴客的話先會整半盒)

若你有興趣整,不妨研究下 KAF 的網站,因為人地係有個實驗廚房,不斷試各種配搭,又會幫你解疑難,在佢地個網站或 FB 內,你問,佢會答的,好鬼勁,但又好有用。唔自已試十萬次,問問佢,等佢試完,我地可以抄答案。所以我真係幾鐘意佢地......

昨晚,用kenwxxd麵包機,DIY左GFCF & egg free的方包,超似樣,味道好,比街賣的硬小小,2hr30攪掂,跟住包GFCF麵粉的recepit,用電子磅磅好材料,預先攪云,才放麵包機再攪,用麵包機好處,唔洗睇火,唔怕焗壞。

free_style  勁呀!  發表於 12-10-13 00:58

回復 free_style 的帖子

希望你都可以分享埋你個blog出黎喇!我都想試下同佢試下呢個食療法,但我個仔好鐘意食包...

free_style  還在努力中,SET UP 緊,到有些野睇時話你知地址。   發表於 12-10-21 15:58

回復 free_style 的帖子

可否pm我有關生物療法的資料呢?我有興趣呢!謝謝!

free_style  可看 myson727 在最近的分享與連結,其實佢講得好系統化。我無佢研究得咁仔細,但因女兒已做生物療法已近一年,故累積了一些「搵食」心得而已。  發表於 12-10-21 16:00

可吾PM生自然療法&生物療法資料比我 Thanks!
‹ 上一主題|下一主題