用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
樓主: free_style
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

我個女自戒口後,情況很大改善,所以cut 左好個training, 慳返些時間及錢,唔駛成日來來去去,集中搞戒口,成個毎家庭都舒服好多。淨係佢成日開心事主動走來同我分享,扭計只係小扭,情緒基本穩定,無乜固執行為,我已經開心返好多。

我巳經構思好小朋友食的食物
早餐可吃gluten free 穀物早餐加豆奶吃或者整pancake
食譜蛋糕,餅都有,仲可以整乾果米通, 焗合桃
我想問0下用糙米麵粉會唔會好些,
我見糙米麵粉比白麵粉的纖維、維他命及礦物質的要高
仲有整蛋糕常用cream,dairy free牛油用那隻好呢??

糙米麵粉 ,是否等如 brown rice flour ?  其實你可以去 king aurthur 的網站,佢有教人,自已溝 brown rice flour 的黃金比例。因為佢地自已有 實驗廚房,所以好多微細位,佢地都好有心得。我覺得果個黃金比例,值得一試,只是我未有時間。

你的構思很好丫,可以慢慢開始。 cereal 其實有幾幾款可以揀。有隻黑猩猩、澳洲牌子的 cereal 波波,九龍塘百佳有特價,$30元,是我見過最平的價錢,呢款好脆口,值得試。

GFCF 蛋糕,好少用 CREAM,若真的用,就係用腰果浸過夜,再加水,用攪拌機打十幾至二十分鐘。我睇完人地的cook book,都嚇左一跳,原來可以咁做,真係最天然的做法。我試過,真係得的,不過,若要入口好味, 就可以加融左的朱古力,俾 D 味佢。若加現成打起的 soy whipping cream ,就更可口。呢個配搭,我試過用來做生日蛋糕,OK好味。

牛油 = 我用椰樹牌馬芝蓮 ,專門店買的,抵用。

糙米麵粉唔使自己溝,專門店有得買,
你講整cream方法,我真係第一次聽大開眼界
你介紹0的食材我記低晒
我諗住由最簡單開始做起先,再觀察0下小朋友情況
正餐食飯或gfree 粉麵......全部構思好晒,要自製部份應該唔會好煩
自己自製部份,0甘開支又唔會大好多
我一陣會去百佳,taste看看

單純用糙米麵粉,整出來會唔夠好食。佢地教的黃金比例,可以將麵包或糕點的口感調到最好。小朋友愛好吃的食物,這方面不妨研究研究。

另,Bob's red mill 的朱古力蛋糕粉,也是好吃。佢地教人用天然殼物,溝成為代蛋,我也大開眼界,蛋糕的食味又真係更好喎。所以集各家之大成,樣樣試下。

必須讓食物選擇夠多、夠好味,連毋須戒口的人都食,仲要易整兼夠天然,咁就係殿堂級生活。另,搵本簿,寫起每次的烘焙心得,因為整的款式多左,可以成日用來看看,那些程序可以簡化或有變化,如何 cross over。睇到網站有就料,就寫埋 D 心得落去,咁先可以進步神速。

想問0下你焗蛋糕,餅係用牛油紙墊,定掃0的牛油係個盤到
明天食材到,開始整啦

free_style  牛油紙。或者 paper cup 。乾淨唔駛洗。  發表於 12-6-6 18:33
myson727  加油  發表於 12-6-6 11:54

點知點樣 POST 相上來,我地可以放 D 相係度,  大家交流下心得丫。但係,我唔識係呢度 POST 相。

好想去朝聖......

http://www.kingarthurflour.com/visit/

呢個勁野呀,GFCF 的 donut recipe。簡真係要搵日認真試下整。

http://www.allergyfreedelights.com/gluten-dairy-soy-nut-and-egg-free-maple-glazed-donuts/

apple~y  嘩,真係好高難度  發表於 12-6-7 18:11

今日第一日整0左香蕉蛋糕,味道都ok唔錯
當然仲有要改善空間,希望小朋友喜愛
同老師傾好下星期開始戒口,老師都很配合,仲話中心都有小朋友戒口
希望可以幫到仔仔同喜愛我用心做的食物

myson727    發表於 12-6-7 20:18

Good la!  努力!

想問0下豆腐係咪gluten free
因為豆腐有加石膏粉,唔多肯定

apple~y 的帖子

豆腐應是GFCF

GFCF試0左3日,仔仔都鍾意吃我整的食物,最方便係整pancake
加豆奶開粉糊,整出來都幾好食
暫時最明顯係poo poo問題
之前隔幾日先有小小去,仲要係好深色,但巳吃很多菜,水果都係0甘
GFCF日子就日日都有得去,0的色係正常色
唔知是否巧合,再留意0下

知道大家都為小朋友GFCF diet 以努力,我都開始了兩個月,但總時不時撞板,最近看了生物療法的書籍及上網找資料,想分享下,有關GFCFSF diet 的,大家努力!
http://www.tacanow.org/family-resources/what-is-soy/

GFCF diet 都可以接受,
嘩,如果GFCFSF diet 大豆0都要戒,小朋友會唔會唔夠營養
我心目中大豆真係好有營養,唔錯食物,比較難接受

free_style  又唔駛乜都戒口。我覺得戒口必須目標明確,唔可以聽人講話呢樣戒,果樣又戒,咁會搞到自已好大心理壓力。所以我先覺得做化驗是咁重要,驗左有敏感就甘心戒囉。   發表於 12-6-12 20:06

apple~y 發表於 12-6-11 20:51
GFCF試0左3日,仔仔都鍾意吃我整的食物,最方便係整pancake
加豆奶開粉糊,整出來都幾好食
暫時最明顯係poo po ...

GFCF可以減輕腸的負荷,腸健康,個人先會健康,相反條腸壞左(腸炎),好多營養吸收吾倒外,惡菌會在POO POO到寄生,排出毒素。

回復 free_style 的帖子

請問有無些簡易食譜做包
係免搓,同用焗爐就可以
我之前網上見過免搓做包食譜
但搵唔番

你有無用 BREAD MIX ? 即預拌粉。其實大多數 GFCF 的麵包,都唔駛點搓。講真,我覺得易整過普通麵包。若你想要食譜,去 king aurthur flour 的網站,佢地有好多 GFREE 食譜,我幾鐘意佢地喎,我認為是我所見過做得最好的網站,美國佬野來的。

http://www.kingarthurflour.com/recipes/gluten-free

呢個星期GFCF日子就日日poo poo暢順,真係好耐好耐未試過0甘
今早我媽媽過了來探小朋友,話仔仔比之前面色好0左
仲支持我比仔仔吃GFCF食物,爸爸都支持
因為大家都見到仔仔腸胃真的明顯改善
老師又關心我,怕我辛苦整仔仔食物拿學校吃
我話唔辛苦,只要幫到仔仔我都會去做

仲有如果用BREAD MIX做包,係咪不用時間發酵
我見就0甘加水或奶用電動攪拌機打到完全混合,就可以焗
‹ 上一主題|下一主題