用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
樓主: free_style
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

至於對 a 仔特別有益的食物.....暫時未搵到呀......無益的我就知。例如人造代糖阿斯巴甜。試過一次,我女飲完後,當天真的脾氣勁差,扭計時大叫,後來發現是那枝新買的濃縮果汁惹的禍,立即停用,過兩日後就回復平常,扭計一般只係扭一陣咁囉。自此,連我自已都唔食有阿斯巴甜的野,因為有機會致癌及可能影響腦細胞之間的溝通。

另一樣係奶,若阿女錯食有牛奶的野,濕疹番發的同時,反應即時轉慢,戒口後,平時叫一聲已經即應,上次食錯有牛奶的野,叫三至五聲先應,感覺有異,即時尋找死因,後來發現是一包新買的有 朱古力粒的小吃出事。佢包野係 gluten free 呀,但當中的朱古力粒,唔係 dairy free 囉,一不小心,好鬼中招。

係專門店買的A 仔食品都好貴,份量又少,一般家長點長期負擔,個個都已經有勁多項支出。
家長重要番工同做家居訓練功課,要整食物都真係要快同容易買到d 材料。

係呀,所以最好自己整大部份。現成的食物只做輔助。好似豬肉丸,gfree 粉麵,其實又唔係特別貴,只是要花點心思。其實做gfree bread,可以自己溝麵粉整,木薯粉,potato flour, 等等。自己構粉整,可以再平d。當然要少少技術去令食品質素穩定。一定有方法的又平又正的。那些都是唔算難買的材料呢。

我計過,現成gfree dfree 曲奇餅,預製包裝,拆開即食,兩蚊一塊。買預拌粉自己焗,一口曲奇餅size,成本應該唔駛一蚊塊。自己開料溝粉,可以再平d.。平時會焗定一批在家,以備隨時有得食。

回復 fatpam 的帖子

如果"生物療法"適合你小朋友,可以節省好多訓練的時間和$,最重要系自己心態都輕鬆晒,我仔現在自己處理倒自己的工課、學習、收拾書本用具等。
現在小學課程好深又教得快,如果下下追住提住佢做,全職都唔掂la。

free_style  同意同意。老實說,我無刻意的家居訓練。主要係同佢玩多些,多些互動。我覺得天大地大,咁樣訓練,幾時得來追到正常水平。反而戒口後,佢全方位有改善,情緒及專注力好左,我心情都好多了。   發表於 12-6-1 13:35

我個仔介咗10日牛奶,不過飲緊豆奶,D濕疹好番好多。但係早餐都係要食下面包同蛋糕,吾多吾少都有牛奶。真係好難介得清。

free_style  自已整,唔難的。好似曲奇餅,連打蛋機都唔駛用,值得一試。食物係好小事,影響專注力,會影響將來的學業及發展,也會影響家庭關係。若你會試戒口,就唔好食麵包及蛋糕,會功虧一簣。試下自已整,唔難的。   發表於 12-6-1 13:38

回復 ppmommy 的帖子

我都系上網訂GFCF的面包和蛋糕。
如自己做我估要請教free_style

其實a 仔的眼神接觸,是經常要處理的一大問題,但是,眼神是表徵,深層是專注力不足及自我控制力的問題。你訓練到眼神,仲要訓練閱讀、情緒,呢個係我覺得家居訓練點都會有用,但唔係根本性處理問題的方法。我個人而言,對此不排斥,但不會用作主導工具。

亦因如此,我一試戒口,就全面戒到盡,咁先試到呢個方法得唔得。關乎小孩子的發展,若有方法係得的,要盡力去。

講真,個個人病情唔同。有些人病情淺些,少少 training ,食下魚油,已經 ok。我個女唔係呢種囉,所以去到戒口兼食營養補充劑,才見到佢有明顯反應。個個人唔同,無得直接比。我都係有實際需要,才迫得出呢個戒口程度.........為勢所迫呀......都係果句啦,大路好過窄路,窄路好過無出路

有無人可分享有關食譜,如用麵包機會簡單d 嗎?
粉麵係咪得米河粉可以食?

fatpam 發表於 12-6-1 17:38
有無人可分享有關食譜,如用麵包機會簡單d 嗎?
粉麵係咪得米河粉可以食?
...

有些米粉、意粉,是註明 gluten free 的。

至於麵包,老實,你屋企有無電動打蛋、電子磅及焗爐?

麵包機,我屋企無呀,所以唔多熟,要研究下。

就係無電動打蛋、電子磅及焗爐

free_style  有無攪拌機?  發表於 12-6-1 19:49

回復 fatpam 的帖子

你諗住自行戒口??

回復 free_style 的帖子

呢3樣(電動打蛋、電子磅及焗爐)我有
攪拌機都有

0甘你個女番學,你預先整定食物拿去學校定點??
平時0的食材係咪專門店買呀??

其實我諗yip 肉類時係咪都要用特別調味料呢?
平時用開的成分好多,唔知食唔食得或有害,都有味精架。

apple~y 發表於 12-6-1 21:23
回復 free_style 的帖子

呢3樣(電動打蛋、電子磅及焗爐)我有

阿女返全日的,姐姐會每晚或早上,煮好佢的午飯,放入暖杯,等佢帶返學。我地會自已用盒仔俾佢帶埋小食。佢有一個膳食的小袋,放午飯,小吃等等,每天帶埋返學。

食材:主要在專門店買,平時會經常行超市、 CITY SUPER,YATA,UNI,JUSCO 等等,發掘新食材,也會跟同樣需要的家長互通消息,咁大家就可以集合力量,搵多些選擇俾小朋友。另外,亦透過將新鮮食材演變,來增加選擇。

專門店方面,一站式的專門不多,但還是有的。有些提供網購,中環也有幾間,我都特登去行過,每間都有些獨特,但唔齊,所以唔駛成日去,得閒去下就OK 了。

你有齊這些工具,已具備優良條件為小朋友整食物啦。推介 預拌粉品牌:Cherrybrook。呢隻牌子的朱古力粒曲奇餅,好易整,又好食。另,KING AURTHUR BREAD MIX ,我視佢為gfree 麵包預拌烘焙粉的皇牌,整出來的包包,我自已都會食。若你買到這些,我再教你整丫。

其實我試過自已開料來整造型曲奇,都算 ok ,但要買的材料就多些,這點待你準備全面啟動時,才同你分享丫。

fatpam 發表於 12-6-2 08:54
其實我諗yip 肉類時係咪都要用特別調味料呢?
平時用開的成分好多,唔知食唔食得或有害,都有味精 ...

你地是否有戒口? 跟醫生戒定自已戒?

那時我地開始戒口時,先研讀醫生俾的資料,全面檢視一下,由食材到調味料,有那些要換,跟住逐步買,大約準備了一星期,就開始戒口。

我覺得跟醫生戒口會好些,因為有問題可以問佢及營養師,唔駛乜都唔食,只係戒一些有問題,及疑似有問題的東西就好了。其實戒口,最怕估估下,搞到心理壓力好大。要生活得開心,有得揀,無乜壓力,咁大人及小朋友才可以持續地,做好戒口呢項任務。

0甘如果你囡囡學校開生日會,又唔可以好似0的同學仔食蛋糕,樣樣都唔食得
有無試過唔開心??

我又想問調味料,係味用最簡單最好,好似pepper,salt ,sugar
食油方面邊隻好?
食物專門店kowloon區有無呀,我以前未有小朋友時有玩整蛋糕,餅,apple pie所以公具有晒係度

我都有同爸爸傾過,我0地覺得只要唔影響健康試一試無壞
我仔仔一早約2age戒了飲牛奶,平時就飲0下豆奶
我覺得戒小麥難0的,包,蛋糕,餅,通心粉係仔仔至愛(當中呢0的食物都有牛奶)
平時都無食零食習慣,飲食都好健康
其實我想戒0下牛奶同小麥一排,睇0下小朋友情況先
先決定跟唔跟醫生,始終都係負擔,仲有訓練開支,錢銀有限呀

你都講得對搵到出路,戒口麻煩小小都唔怕,總好過困自己入死角
時時聽到人講自閉症天生,無得醫,就係呢句,都令自己入0左死角
2age開始密集訓練都2年幾,有時都諗幾時先完
出年選小學,人都開始緊張
多謝你分享,令我了解很多

生日會: 自備小蛋糕,加即食米 cream,可以扮生日蛋糕。一齊食,但食唔同野。咁其他糖果佢係唔食得,所以要搵更好食的替代。耐左,會慣。

食品專店。九龍可能有,但唔齊,可考慮網購,都方便的。

調味。其實有好多gfree 調味料,例如一枝台灣出,大豆製鼓油,嘩,食落居然重溫鼓油是有豆味的,不是死咸,那一刻居然有點感動。還有其他醬料。至油,鹽糖,全都安全的。

多謝你提點,講起鼓油,我即刻睇0下屋企支鼓油,原來含小麥

我都諗住去專門店買預拌烘焙粉,因為要預備材料唔多,又簡單易做
打算試整蛋糕,餅,pancake先,
包我就無信心做得好
你囡囡除0左牛奶同小麥,仲有什麼要戒口??
想問0下Bob's Red Mill 隻麵粉好用嗎?
我見專門店買4送1,
來緊個星期預備材料同試整先,希望順利

我女戒好多喎,奶蛋小麥,雞牛,部份魚,所以戒口都為我們帶來挑戰。但做左七個月,算是投資與回報成正比啦。

烘焙。建議由預拌粉開始,蛋糕及曲奇餅,成功率有九成。multi purpose flour,牌子無乜所謂。代蛋建議用 enerG, 外國唔少 recipe 網站用佢,跟起來方便些。

Gfree multi purpose flour, 待你有好些recipe 在手先買都唔遲。我在 page one 掃了一堆 gfree cook book (又係錢),咁做些初期研究。其實要有埋 potato flour,  corn flour, 還有不含鋁的 baking powder, xythan gum, 等等常用材料,才可以真正自己開料焗野。
‹ 上一主題|下一主題