用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
樓主: free_style
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

回復 free_style 的帖子

可否pm係邊度做化驗同睇邊位醫生? 謝謝!

thanks你詳細解答

樣樣療法都有一套理念
做媽媽有時都好迷惑,時時想點先幫到兒子

apple~y 發表於 12-5-10 15:12
thanks你詳細解答

樣樣療法都有一套理念
是的,要摸索自已的路唔容易。我鐘意自已試,因為個個人都話自已方法好,自已試過最實際。或者有個案在前,俾我目擊其中的變化,咁可信性會高好多。

若本身對牛奶過敏的,戒了一定有明顯的好處。但如果查出是不過敏,那麼戒口的效果或許也不明顯吧。
我并不針對或反對任何的治療方法,只是講開就講。

今晚帶阿女去睇傷風咳,佢對醫生好 FRIENDLY,一入去就叫人,又同醫生傾計,話俾醫生知佢去過動物園,醫生問問題,佢又肯答,有來有往,同埋答案係有意思又對題的交流,在別人看來是平常不過,但作為媽咪,或者只有自已才知花了多少心機及力量才達致的效果。我都滿足了。

雖然她說話能力仍未追到足,但是,只要唔好再食錯野,她真的是很可愛又懂事的小孩。

佢每學到一樣新野都有感動嘅感覺,希望有更多更多第一次。

我亞仔都有試過GFCF,試左半年,效果其實真係唔錯,最明顯是眼神接觸,不過現在已沒有再戒,因真是超麻煩,同埋醫生話戒半年就可以,所以冇再堅持了

請問大家睇邊位Dr,係咪姓高?有冇電話可PM我!thank you

support!! you will help alot of families!

回復 Melissa_Tam 的帖子

咁而家小朋友的眼神接觸如何? 無戒口後,情況是好左/差左/無變 ?

戒口係麻煩,但效果好,我已心滿意足了。相較 a 仔無得醫的絕望,若有方法解決且成效明顯,而代價只係麻煩,我反而覺得找到了出路。

我仲記得第一次去睇 dan doctor,我同佢講,呢個方法真係得的嗎? 我是抱著破爷沉舟的心態來的,只許成功,不許失敗。而這段時間的戒口,醫生亦驚訝於我地研究左咁多野食俾阿女選擇,因為醫生是顧問,會叫你朝呢個方向去做,但佢唔係廚師,所以佢唔知如何炮製gfdf 的美食。

而家整阿女的野食,我會預雙份,因為毋須戒口的哥哥都會想食,反映食物的味道及賣相已達一定水平。這點,也算我的小小成就了。

我會堅持俾佢戒口,同時透過不斷在試整食物,令佢有得揀,戒口亦變得可持續發展。身體的敏感,不是一時半刻可以解決,急唔來。

若佢唔戒口,表現已經跟普通小朋友一樣的話,咁就真係唔駛戒口了。

你真係好叻呀
要照顧兩個小朋友唔簡單,仲要一個發展上遇到問題
你真係好勁,0甘有心機研究食物
唔怪得連醫生都驚訝

我好彩,幾年前為親子,開始在家玩烘焙,買了焗爐,累積幾年睇書自學經驗,去年發現阿女有問題,開始戒口後,全面研究她的食物。是錯有錯著。而家變成任務,每周要抽時間整小吃給她。因為有選擇,那些預製包裝食物,已變成次選。她的至愛有蛋糕,趣怪麵包仔,朱古力粒曲奇,朱古力波波,煎豬肉丸(好鬼似麥樂雞,連哥哥都話搬左麥當勞返屋企)。

不如你gather 有興趣mommy 開個班教下我地?

多謝你分享
我想自製bread,請問你係點做呀
因為市面好多包,餅都加0左好多添加劑,都想自己學做

普通麵包,我以前試過好幾次,但淨係睇書學,成功率得六至七成。整曲奇餅及蛋糕反而有九成幾把握。至於 gluten free 的麵包,我是買 bread mix 整的,推介品牌 king aurthur bread mix 。效果好好。

開班教整小吃,我唔敢當啦,因為還在摸索階段,俾阿女食可以,教人整就有點....懶醒......分享心得還可以。遲下等我解決技術困難,再整 d 相出來俾大家睇下。整野食只要俾 d 心思,其實會有好多開心發現,當小朋友食得開心,我也樂透!

請問食早,午,晚餐方面,有無d 容易方便買到同整到嘅食物?
我相信最頭痛係早餐,因為麥同奶要介,而且一早趕時間,大多食咩?
有無食物係對A 仔特別有益?

fatpam 發表於 12-5-31 06:36
請問食早,午,晚餐方面,有無d 容易方便買到同整到嘅食物?
我相信最頭痛係早餐,因為麥同奶要介,而且一早 ...
早餐多數食麵包、蛋糕仔、粉麵或整片火腿俾佢,飲品可以係米奶,豆奶或包裝有機果汁。輪流配搭咁啦。因為仲細,朝早又急,所以食唔到好多野。我平時會整定些焗腰果,香口又脆又健康,咁食完早餐,可以俾幾粒佢拎住食,可以令佢地食多 d 野,增加營養。

午餐及晚餐,多數係飯菜肉。不過呢,小朋友仲細加上有敏感,可選擇的肉有限。我主要俾佢食某幾種無敏感的魚,及豬肉,所以每種食材都要多變化。例如豬肉,可以係煎豬扒,免治,或加少少 corn flour and potato flour 打成為豬肉丸,可放湯可煎炸。

小吃方面呢,就多好多。例如 gluten free cereal,好多的嘛。你再買些 dairy free 的朱古力,融左佢,包住 d cereal ,就可以變成為朱古力脆米/脆波。不斷咁樣變種,令每次發現一樣新食材/食品,就可以一開三。

我又試過將蛋糕仔,用朱古力沾滿外層,變左 gluten free dairy free lemington dessert。咁都得喎,都幾似架有奶有蛋的效果。小朋友喜歡。

你若有興趣,可以選定某款野食,我試下打返個食譜出來。分享下點整。

我仲試過整個一磅裝的生日蛋糕,嘩,呢個真係我烘焙生涯的高峰。無奶,無蛋,無 gluten 的忌廉生果黑森林生日蛋糕。那次為了準備這個蛋糕,我思想及實際上籌備了個多星期呀。
‹ 上一主題|下一主題