用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

歡迎做緊 GFDF 的家長一齊交流,如何在食物方面,為小朋友創造愉快生活。我的女兒有自傾,現在戒口(gluten  and dairy free),再戒埋驗到敏感的食物及食補,而家近七個月了,情況明顯好轉。對話有多層次交流,眼神定左好多。

GFDF Diet 唔易做,一不小心就會食錯野,但睇住佢情況不斷進步,覺得是值得的。所以我一直努力研究如何炮製他們可吃的食物..........

15    0    1    1

我幫我個仔做GFDF二年了,真係一D都唔簡單,屋企自己煮還可以,出街都唔知點算,一食錯野濕疹、鼻敏感、脾氣、發夢又走番晒出離,有次在學校食左老師送的綿花糖,都煩左幾個星期,最煩果次近考試,個人反應慢左,變蠢左。

係呀,食錯野,好覺有反應。阿女早前飲左有阿巴斯甜(人造甜味劑,有研究指會影響腦細胞)的濃縮橙汁,即刻有一日發大脾氣。停左無飲,就回復正常。前日佢應該在學校偷食,昨天早上返學,扭計扭到飛起,又周身痕。今天過左氣吧....一切回復正常,笑住口起身兼返學。

好彩喎,我從老師口中得知,佢地下星期整生果雪糕甜點,我會呢個周末,整定 dairy free 雪糕,等佢可以在學校,享受跟同學仔一齊整香蕉船的樂趣。

『天下無難事,只怕有心人;天下無易事,只怕粗心人』!
加油

我想問GFDF diet係咩黎?係咪都係生物療法?

太難了,難道一輩子都這麼過嗎??而且也不是每個人都有效。

回復 小肥mama 的帖子

GF 即Gluten Free -- 不吃含麩質食物,例如小麥、大麥等麵包、蛋糕、意大利粉、麵條的食物

DF即Dairy Free  或 CF 即Casein Free--  不吃含牛奶(酪蛋白)的食物,例如牛奶、芝士、牛油、雪糕

我仔也對雞蛋及花生有敏感,所以要買Egg and Peanut Free及GFCF的食物。

xixi1218 發表於 12-5-7 22:55
冇辨法啦,最起碼可以知道敏感個源頭,避免吃下可以致敏的食物,因為食物敏感除了影響情緒,仲會死架。
雖然香港已經開始普及 Gluten Free 和 Dairy Free  的食物(外國相當普遍了),但價錢仍然比較高。我本人和女女也有牛奶過敏,飲完一定肚痛,面出紅色粒粒。如果想食旦糕,就要食不含牛奶成份的,但唔會係新鮮><連方包都唔食得,食法包。

其實我從來無問醫生,戒口要戒幾耐。因為,現時戒口係好高難度,但我要的是效果,要小朋友的溝通、情緒及專注力全面改善,追得幾多得幾多。所以我的全部焦點,都集中在呢度。

亦因如此,我不斷思考及研究,如何整美味的 GFDF 食物,令他們有選擇下,不致偷食,而令情況變得反覆。當然,一時食錯野難免,但要提高成功率,有食物選擇是很重要。

將來的事,將來先算。誰料將來情況好轉,他們已沒有問題,那是最好的。但若要繼續戒口,則已戒了咁耐,都沒什分別了。

一年前,阿女叫又唔明,教又唔聽。今日,佢有對答,有交流,係食錯野才發脾氣,若戒口戒得好,是又開朗又活潑的小朋友,我已滿足了。但求佢表達能力不斷改善,那當然更好。.......

嘉儀媽咪 發表於 12-5-8 12:41
冇辨法啦,最起碼可以知道敏感個源頭,避免吃下可以致敏的食物,因為食物敏感除了影響情緒,仲會死架。
雖 ...
新鮮麵包,可以自已整呀。我經常整,焗出來的效果很不錯。GFDF 雖然係較麻煩,但卻食得很健康,所以有好有唔好。若可以自已多些動手做自家製美食,仍然可以享受人生呢!!

我整在準備寫 BLOG ,將整野食的心得紀錄下來。每一款食物,都是為阿女而設計及研究,每次的成功,都代表佢又多一款野食,這是我可以將不時出現的憂慮發洩之處。

xixi1218 發表於 12-5-7 22:55
有些人因不同原因都要戒口,生活得開心,工作有成就感,已經很好了。

唔係無得食,只是要揀擇 D ,盡量自製,外國很多人,因此整到出食譜,或許如此譜出自已的事業。是福是禍,有時好睇我地的態度。至於是否每個人都有效,我唔敢講。但我個女就好有效。我好肯試不同療法,未夠三歲,已捉佢去針灸,為的只是要有改善,要有進步。只能說,現階段我要的是效果,其他的事已變得次要。

阿女而家唔可以食雞,雖然有點限制,但聽到不少小女孩,因為食得雞多而提早到小四已發育,那麼,可以食雞是好是壞? 有時很難說...........可以確定的一點是,今天食物很多被污染而我們卻不易察覺,為了長遠的健康著想,戒口或食得小心一點,或許是有益無害呢......

戒口對你女女有用是一件幸運的事,但是,說到現時的食物,哎,戒得幾多?這個又說有致癌,那個又說會影響,總之,要真的做到,那就什麽也別吃了。
我說GFDF戒口難,是因為現時的食物,太多太多都有這兩種東西了,麥類和奶類,簡直很難倖免。我小朋友驗到食物無任何過敏,只有塵蟎類過敏。。。。真的是避無可避,難道到太空去?。。。。。

回復 xixi1218 的帖子

我相信GFCF對好多A仔都好有效,也對好多人有益,剩講牛奶,幾年前鏗鏘集都講過,飲牛奶的問題:

http://www.youtube.com/watch?v=7bt-8ZFDN-c

"牛奶是小牛飲的,根本不是給人飲的,因牛奶蛋白質太高,對於人的消化系統,帶來嚴重壓力,破壞腸道健康,引起過敏、濕疹、鼻敏感、...癌症等。"

牛奶有益只是'廣告商'及'生產商'手段。

回復 free_style 的帖子

可以給blog個網址比大家分享嗎??
thanks

生物療法貴嗎??
一個月大約幾錢

apple~y 發表於 12-5-9 14:43
回復 free_style 的帖子

可以給blog個網址比大家分享嗎??

個 BLOG 呢.....係好歡迎大家參觀的.....但實在呢.....仍在建構中,所以是只聞樓梯響的呢。快啦快啦,因為看到戒口的 小朋友,能享美食,真的是滿心歡喜,我是決心搞好個 BLOG的了。

至於生物療法,靜係計睇醫生及買 supplement ,一個月三千幾蚊,另,買小朋友可以吃的食物,包括一些預製食物及烘焙用材料,每月一千左右啦,這個是看你要求到什麼程度。我自己鐘意研究整野食,會買多幾款材料來試。

咁貴唔貴呢...其實搵個姑娘,一個月來上四堂,一個月都駛二千,效果一般,相比之下,生物療法兼買食物的開支,效果好好多,咁我覺得才是真正的抵。自從戒口,我基本上無再積極尋求其他療法,那些行為治療,就當係輔助。因阿女處於高速改善期,所以繼續上堂,等佢吸收多些。

呀,講漏左的開支,是初期驗血及驗大便,果度都駛合共七千左右。後來因為有效果,做左半年,再驗埋重金屬,果度又三、四千。其實呢,我係因為見到有朋友的孩子做呢個療法,一年間真的睇住佢改變,變得控制到情緒,理解力及變通方面進步,所以我才最終決意一試。

我好肯試新方法的,未夠三歲捉阿女去針炙,去之前一晚真的腦交戰,因為太細個,都幾驚,但為求有效果,點都試。都針左半年有多才停。

阿女,本來返學是笑笑口的,但過去兩個禮拜日日喊住返學,喊到我心都煩,但終於,喊到前日,終於問得出個原因,原來佢掛住之前去旅行太開心的時光,好想再去。佢唔明旅行唔係日日去。知道呢個原因後,我即刻做野,買定佢心愛的小公主精品,臨瞓前又同佢做定心理輔導,終於今朝唔喊 LU。笑住口起身、食藥、食早餐、返學.......這些就是進步。佢識講,才能跟我們溝通,我才可以理解佢的傷心及幫到佢。呢一點,對我來說是很重要的推動力。
‹ 上一主題|下一主題