用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 K1囡囡俾老師投訴、、、
go

K1囡囡俾老師投訴、、、 [複製鏈接]

老師話佢太心急,未聽清楚/未聽完指令就做,結果梗係做錯啦!
又或者係同學做完佢就算未做完佢都夾硬交!老師咪當佢唔明lor
佢係屋企又無咁嘅問題

唉!老師話如果情況持續影響學習呀!唔排除要repeat K1....

大家有無建議可以幫下我地???

Yanamami  幼稚園學分數/ 乘數????  發表於 12-5-5 08:45
Snakemama  Tks for your inf, it's really help me to understand more.  發表於 12-5-5 01:49
smallfoothk  現直資/私校/名校教早半年至l年半課程  發表於 12-5-4 13:26
Snakemama  我真係追唔上時代。咁呢的小朋友讀小學時會學乜嘢?  發表於 12-5-4 09:32
smallfoothk  如果是目標性學習定要,數要學分數及背乘數表  發表於 12-5-3 18:58
   0    0    0    0

see持殊教育的內容,是否細B,是否患中耳炎,都會影响,有需要及早看医生,做個評估

醒目開學勳章

回覆:K1囡囡俾老師投訴、、、

我仔k1時老師話佢學習遅緩跟吾上進度,要轉介看醫生
我話小朋友仲細,老師話吾細嘞三歲可以學到好多嘢,我無理會,慢慢呀仔上k2發現佢學習能力超進步!你知自己囡囡能力去到邊就足夠

引用:我仔k1時老師話佢學習遅緩跟吾上進度,要轉

原帖由 nanayeung 於 12-05-03 發表
我仔k1時老師話佢學習遅緩跟吾上進度,要轉介看醫生
我話小朋友仲細,老師話吾細嘞三歲可以學到好多嘢,我 ...
Thanks for your comment
Did you bring you kid to see the doctor?   Can I have the name of the doctor???

醒目開學勳章

回覆:carmensamso 的帖子

有呀去容鳯書睇,見姑娘做些測試砌積木、顏色、物件分類、畫圖等,有條思考:問呀仔如果你行緊返校見到紅燈你會做咩?呀仔答停喺度姑娘只初檢話太細暫時吾覺佢有問題,要等呀仔上小學至可以清楚情況,排期見醫生大約半年

朋友有去政府check雖平,但等時間久,藥費最平,私家平圴$4000以上,但快,如要藥費要過5k

回復 carmensamso 的帖子

孩子在家跟在學校表現不同,或者因為年紀太細而學程度太深課程的原故吧。未必是身體或者智力的問題。再觀察一段時間吧。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

K1會有乜野做呢?  唔係玩架咋咩?  最多咪劃下線?

你果間係咪名K, 老師要求高? 有朋友讀無學卷既名K.  由於多嘴, 老師罰她及勁SCOLD , 搞到小朋友無心機.
我個囡讀愛心包容'幼稚園'. 'HIDE UNDER THE TABLE' , 上堂'了'小朋友玩. 老師都有罰. 但會包容.  老師罰完,教完. 囡囡有改善後. (老師一個星期. 或半個月, 便通知我).  我覺得老師好好, 減少家長壓力. 最重要是. 老師不是將責任推去家長身上.

老師無好的辦法咩?除了投訴,有無講下佢會點樣處理,同教下你點樣做呀!若一味投訴,就好吾掂law!

我細仔現在才k1, 最多都是寫個2字7字,或者在囡囡性格比較急,在家taining下 !
‹ 上一主題|下一主題