用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔幼稚園, 歡迎各位分享和交流
go

大埔幼稚園, 歡迎各位分享和交流

比較多人揀

匯豐幼兒教育
寶兒
安基司
英藝
明雅
禮賢會
浸信會

大家可以分享嘛???

回覆:大埔幼稚園, 歡迎各位分享和交流

你好呀!我都要為亞女報2013/14年度的K1。大家交流下啦!

我亞女會讀今年安基司下午班N1。但是我未決定會否直上K1。

我喜歡

唉,打完回覆,唔見哂啲字,唯有再打過!
你好呀!我都要為亞女報2013/14年度的K1。大家交流下啦!
我亞女會讀今年安基司下午班N1。但是我未決定會否直上K1。
我喜歡

都是出不到字, 唯有再打過...
我喜歡匯豐, 鍾意佢辨學宗旨和環境, 有學卷, 但有擔心是否太自由, 上小學會很辛苦. 不過, 佢N班沒有收亞女, 我都會再試.
之前看論壇, 一般都話英藝課程很深, 但好多小學的頭幾名都是出自他們. 因亞女很不專心,坐唔定, 所以我都不會報英藝, 怕亞女跟不上.
聽朋友講, 安基司的寶兒的K都不錯, 所以都會報寶兒試試.
對禮賢會和浸信會認識不多, 有冇家長可分享下?

回復 tinglau321 的帖子

我就係殼左英藝, 坦白講我唔知係咪所有私校都比較商業化, 咩都錢錢錢, anyway讀得的話都預左錢錢錢, 無計, 同埋我仔仔係11月出世, 細b好多學校唔收n班!! 我報左7間, 5間唔收, in都無得in~

明雅月底面試, 如果收左主流一定讀, 上k1有學卷~如果收國際, 我會考慮佢讀一年會點, 如果ok可以k1都國際班, 如果唔ok就轉返主流~

英藝面試好求其, 基本上佢有位都收, 我留左$660先~國際pm~

不過我同我c6商量過我仔仔好好動, 坐唔定, 但我地又唔想佢讀填鴨式教育, 我睇見我d朋友既仔女唔係讀咩傳統名校, 只係自己區內較出名既小學, 日日2-3個鐘功課走唔甩, 一年4小測2大考, 默書又多, 我朋友同我一樣都係在職父母, 無辦法頂得順, 小朋友又唔開心!! 我地決定比活動式教學佢, 盡量揀輕鬆少功課既小學, 同樣地我c6想佢英文底打得好, 因為香港小朋友語文方面比較弱, 好怕外語, 咁英文已經係最普遍通用既世界語言, 所以我地想幫佢考英小, 我地心儀陳守仁(機會好微), 浸大王錦輝同培僑, 如果考唔到, 都會考慮大埔小學, 阮鄭, 賽小, 田小~

所以幼稚園就要英文底打得好, 至少流利聽講~如果我揀其他學卷幼稚園, 我會將慳左落黎既學費比佢再讀英文playgroup, 希望聽多d接觸多d, 2歲半前仲係發展黃金時期, 希望佢可以吸收多d, so far佢由驚外國人已經唔怕接觸, 簡單指示已經做得到, 唔再抗拒~返pg都好開心好鍾意~

回復 emilymummy 的帖子

大埔有成10幾間幼稚園有學卷架, 不過要有n班而k1有學卷既幼稚園就的確唔多~
得圓玄, 張慕良, 安仁, 林護, 明雅(以我所知)

但我都考慮緊讀唔讀英藝, 因為我仔仔細仔, 要最快12月先入學, 英藝我揀左出年2月下學期先讀~但我c6計過如果4年都係英藝讀, 學費都10幾萬, 我心諗如果有10幾萬我不如好好比佢讀學卷半日班然後報其他野佢鍾意既比佢學~

anyway都要睇埋26/5明雅面試點~如果收左~我一定勁勁勁勁開心~

各位好呀, 我是新手媽媽, 睇緊大埔區既幼稚園, 但有點煩心… 想請教一下.

我﹕知道而家英語係主要言語之一, 而且要由小陪養, 想比囝囝讀明雅或者寶兒AM /PM, 餘下時間比囝囝去下playgroup或者休息下!

C6﹕想囝囝平平淡淡甘渡過, 由他自然發展. 例如寶湖. 不用擔心接送問題, 學校有暫託延伸. 都不會比囝囝上playgroup. 給他自然發展.

囝囝係2011年10月BB, 雖然還有大半年時間, 但想先計劃一下. 謝謝.

回覆:cat_1447 的帖子

如果你仔仔係10月出世,寶湖幼兒可以唔諗,因為好少位加上比哂世襲生,所以餘下嘅會係大仔著數好多,你仲要同大仔d waiting比喎,我仔仔11月出世面試機會都無。