用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁今天開放日加學校簡介及參觀
樓主: swmami
go

陳守仁今天開放日加學校簡介及參觀 [複製鏈接]

回覆:silvia_ng 的帖子

培正上年淨係交表要排2個半鐘,依家做家長辛苦了,啊Q啲想唔辛苦又何來有難忘的回憶呢,第日小朋友讀書有成,可以同佢哋講下,哈哈多個話題溝通下。

回復 silvia_ng 的帖子

你唔好勞氣啦, 大家都係想講自己既感覺唧.

上年係點我唔知, 不過 open day 前我的確有打電話去問過學校, 當日要唔要 ADVANCE BOOKING 先可以聽 briefing 或者攞 TICKET 之類先有得入.  學校好輕鬆咁話唔使, 當日開放時間入就得啦, 亦無提過 BRIEFING 要咁攞 TICKET 先有得入.  我住得遠, 當日都好早到, 都無得入.  有家長攞左 TICKETS 先 CALL FRNDS, 我都覺得佢地唔啱, 咁對學校同有興趣既家長來講, 好唔公平.

重有, 當日我打電話去問既時候, 佢地無講 SCHOOL WEBSITE 有得睇番.  我知有呢樣嘢都係因為有家長好心, MOST 呢個MESSAGE 出來我先知.

OPEN DAY 當日, 我地一入操場, 就有個著 UNIFORM 既女仔比張紙仔我, 話7月會攪多一次類似既 OPEN DAY, 佢話時間日子唔 CONFIRM, 叫我地多D 上去佢地既 website 留意.  但佢一句都無提過上 school website 有得睇番個 briefing.

學校可能無預計到會有咁多人, 不過個人認為, 呢個係學校既責任.  學校應該要預埋, 咁個安排可能會好 d.  其實 online registration 都係一個好方法呀, 好似英華, 邊過想去就早 d 起身 try, 如果早左起身都攞唔倒 ticket, 都無辦法, 不過至少唔使 d 有心人長途跋涉, 有老有嫩咁去晒同淋雨.  當日真係有好多小朋友, 同老人家呀...

上年學校開放日, 大約8000人次入場。今年竟然有10900入場人次, 從未如此多人!!!!!

今年小朋友好大competition, 做家長既自己應該知道自己要乜, 自己亦要小心d網上留言。唔係只tsl forum, 而係任何一間都係要小心, 因為好多人會開始"離間"d人, 等少d人考,呢d"宮心計"我早幾年都遇到。

anyway, 祝大家既小朋友都可以考到"最適合"既小學, 開開心心上小一。

Thanks for sharing

sukitelfold 發表於 12-5-2 15:31
培正上年淨係交表要排2個半鐘,依家做家長辛苦了,啊Q啲想唔辛苦又何來有難忘的回憶呢,第日小朋友讀書有成 ...
呵呵...第時叫佢係母親節, 排返兩個鐘攞位, 請我飲茶, 哈哈!

cowkingb 發表於 12-5-2 15:34

你唔好勞氣啦, 大家都係想講自己既感覺唧.

上年就係太多人同一時間入個WEBSITE, 攪到好多人想去都去唔到呢。其實OPEN DAY呢個TOUR, 都唔係話有咩特別野比你睇, 有D家長係藉此同個HELPER傾下計, 睇下佢平時讀成點咁囉(我個人覺得)。學校除左教員室同校務處校長室閂左門之外, 差唔多成間學校既門都打開哂架啦, 自己行入去點睇都得。
簡介會又係另一回事, 會講下學校課程, 課外活動同埋家長最最緊張既入學要求。
而家都仲可以比你睇
http://www.plkctslps.edu.hk/campustv/CTV2010-11/webpagehtml/P1AdmissionVideo2011July/

順得哥情失嫂意, 作為家長插人之前都做下RESEARCH先啦, 講出黎既說話真係如倒左出黎既水, 收唔返架!

如果問返以前考過小學既家長, TSL既安排可以話係TOP 3其中之一呀!

希望7月唔好再攪OPEN DAY, 我地班義工家長真係好辛苦, 攰到死! 果日下午我係咁整COTTON CANDY, 果晚直頭要老公按摩隻手先瞓得著。估唔到咁辛苦SERVE班來賓, 竟然換黎咁既COMPLAIN!!!!!!!!

其實open day個日既簡介會飛, 一早係TSL既website已經講明10am開始派晒咁多場既飛, 有心去聽簡介會, 就應該知道要早過10am去排先可以拎到飛......

btw, TSL係一間咩都講清楚既學校, 就算唔明打去學校問, 都唔會有唔禮貌既對待, 比起好多多人爭既學校, 已經好好多......

我 10 AM 前已到啦...未出門口既家長都可以上 WEBSITE CHECK, 一早去,
o係街到, 唔會 CHECK.

Anyway, 相信每個有去既家長, 都係對呢間學校有興趣先會去, 唔係只係想去玩佢地既 GAMES.  早去而又無得聽 BRIEFING 個心真係有 D 唔舒服, 不過都無辦法.

silvia_ng 發表於 12-5-2 15:45
上年就係太多人同一時間入個WEBSITE, 攪到好多人想去都去唔到呢。其實OPEN DAY呢個TOUR, 都唔係話有咩特別 ...

silvia_ng, 我支持你, 我是上年四出申請小一家長的其中一個, 老實說... TSL已經好照顧家長的感受, 比起有D學校要响街排隊, 夠鐘先比你入去, 仲有行多步都俾校工話你o既學校, 真係好好了!

仲有, 上年考咗好多間小一, 只有TSL會將面試流程拍攝成短片, 放上Youtube俾你睇, 等大人同小朋友都有心理準備, 咁.... 各位仲想點?

往後數月仲有很多學校的簡介會, 請大家自行比較吧!

Silvia,
你對仔女好似鍾意食我整個D多D,雖然我自己個女都冇得食我整的
tomcathui
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

回覆:silvia_ng 的帖子

哦!我只是幫襯咗爆谷咋,早知就可以去棉花糖度同妳打個招呼啦!我都好想多謝妳在BK無私的分享!

小小媽咪

回覆:gooday 的帖子

以我上年的觀察,我都很同意妳的看法,陳守仁的招生安排我相信已經很周到很advanced啦!只是今次open day 簡介會安排的確有點倒退,這並不大影響我對這所小學的看法,校長、老師、學生、家長、校友和校公整體上都給我很好的感覺,開放日的活動頗大型,真的辦得不錯了,事問設身處地你會感覺怎樣呢?所以我明白蕭阿姨的感受,算吧不要勞氣!

小小媽咪

我去年都有去開放日,安排不錯呀.  去年開放日的簡介會講明並非小一入學簡介會 (即唔係講入學要求等), 當日是攞籌的, 七月份的小一簡介會才是上網登記, 但我登記唔到都無所謂, 可以睇返YOU TUBE, 幾時睇自己控制咪仲好.  開放日最重要係比自己到小朋友感受下呢間學校是否適合, 軟件及硬件是怎樣.  入唔到簡介會唔代表什麼, 不用太介懷吧.

tsl open day 我去咗幾年, 其實流程差不多, 而當日要拿籌的只是參觀學校的tour, 不是簡介會, join 咗tour會令你參觀得較全面, 又有student helper講解, 以往下午仍拿到籌, 只是今年太太多人, 家長又怕拿不到籌, 先一早來排隊, 各家長要有心理準備, 今年考小一會非常辛苦

Silvia, 我當日負責扭汽球, 一樣扭到手軟, 見到當日人山人海的場面, 我心想細果個可以同家姐一齊返小學的願望將會很難實現, 實在羨慕你已打嬴這場仗.

我都係舊年APPLY P.1的, 真係覺得TSL好 USER FRIENDLY 喎.  雖然佢唔收我個女, 我都好鍾意呢間學校的行政安排呀!

回覆:姬絲蒂 的帖子

1/ 14/7 有有關小一講座,時間待定
2)不需要portfolio
3) 哥姊在讀,沒有加分
4)交k2全年成績表

tomcathui 發表於 12-5-2 21:46

Silvia,
哈哈...呀媽唔識整棉花糖...整到成pat野咁...
好彩唔係做爆谷, 否則彈到我成身油!

little-pig 發表於 12-5-3 15:26
Silvia, 我當日負責扭汽球, 一樣扭到手軟, 見到當日人山人海的場面, 我心想細果個可以同家姐一齊返小學的願望將會很難實現, 實在羨慕你已打嬴這場仗

嘩...扭汽球! 我好驚波的! 好彩我唔洗去! 我估都一定扭到手軟啦!

細果個幾時考呀? 我仔有個同學仔係ncs, 佢個細既上年考今年讀小一, 都係waiting, 希望佢6月可以成功考到啦! 我估學校都會考慮有兄姊既, 唔好咁擔心啦! 預祝你好運呀! ^^

賒賒各位既支持見到你地咁講, 真係點辛苦做義工都抵返哂!

咁我出年再做openday義工啦!

魅力公主 醒目開學勳章

我大女當日都自己一個返咗學校, 佢畢業後呢一年成日都想返學校, 睇黎雖然佢成績麻麻, 但真係幾鐘意間學校同老師LA

蕭亞姨, 想問下知唔知叩門既資料呀?? 其實仲有無得叩呢?? 係咪會有第二輪申請呀 ??   THX
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~
‹ 上一主題|下一主題