用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 怎樣測試自閉症?腦素描?
go

怎樣測試自閉症?腦素描? [複製鏈接]

(1)有無人試過用腦素描/磁力共振的方法去驗自閉症呢?那裏有的做?
(2)想問下兒童精神科醫生係咪只是用觀察及提問家長來檢測自閉症呢?會否有書面報告呢?
(3) 要準確檢測自閉症,應該去見臨床心理學家(如:邁步)還是兒童精神科醫生呢?(坦白講,兩者都做好貴)

我仔仔現2歲,唔想等cac,錯過治療黃金期,還望過來人賜教,感激!
   0    0    0    0

回覆:怎樣測試自閉症?腦素描?

我的小朋友是在私家醫生做。比我的感覺是她的評估可能重判咗等我買多d service。好處是排期快。

Step 的好處是如果斷咗症,又好想喺Step 到讀,就可以一條龍跟進。唔駛用個report 再花另一段時間observe 小朋友。
壞處step 條評估龍通常長過私家醫生。

無論私家醫生,Step 都有report 比返。不過唔係個個醫生,心理家的報告可以直入社署排e s I 位。

幫襯前問清楚。

回覆:怎樣測試自閉症?腦素描?

醫生同心理家做的是差不多。

回復 pyalisa 的帖子

Thank you very much.

回覆:cw36 的帖子

我個仔睇精神科都有做過腦電波圖,話有D唔normal,而加等五月底做評估和七月頭做MRI。

xixi1218  在哪裡做腦電波?是針對A 的腦電波嗎?  發表於 12-5-7 22:59

回復 kc1016 的帖子

若想做評估,係去睇精神科醫生先,抑或去見臨床心理學家先呢?

回復 cw36 的帖子

我就去咗睇精神科叫佢轉介. 你直接去見心理醫生評估都應該可以.

回復 kc1016 的帖子

我個仔之前食咗特敏福後好high, 所以醫生叫佢照.
‹ 上一主題|下一主題