用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門要準備什麼資料
go

小一叩門要準備什麼資料 [複製鏈接]

小一叩門要準備什麼資料呢? THX!
   43    0    0    1

叩門前準備清單
1.        個人資料檔案 (Portfolio)(最多10頁)
2.        自薦信(1頁)
3.        幼稚園校長推薦信(副本) (如有)
4.        統一派位「選擇學校表格」家長副本(綠色)及影印本
5.        「自行分配學位」家長副本(黃色) 及影印本
6.        小一註冊證及影印本
7.        幼稚園學期成績表(影印本)
8.        學生相兩張
9.        出生證明(副本)
10.        回郵信封一個 (貼上郵票)

ac917  thanks  發表於 12-5-17 15:34

請問... 如果沒有
4.        統一派位「選擇學校表格」家長副本(綠色)及影印本
5.        「自行分配學位」家長副本(黃色) 及影印本
是否不可以叩門呢?

想問一問, 如果去叩門係唔係唔可以註咗册先架...我驚抽咗一間我唔喜歡, 但唔註冊又冇書讀, 或者去咗無雷公咁遠

Amy47 發表於 12-4-27 14:45
想問一問, 如果去叩門係唔係唔可以註咗册先架...我驚抽咗一間我唔喜歡, 但唔註冊又冇書讀, 或者去咗無雷公 ...

無論間學校幾吾鐘意都要去註冊先, 才去其他學校叩門, 叩門成功可問番原校囉番註冊証, 取消註冊!

檸檬媽媽  Thank you   發表於 12-5-21 09:19

sweetdog 發表於 12-4-28 11:13
無論間學校幾吾鐘意都要去註冊先, 才去其他學校叩門, 叩門成功可問番原校囉番註冊証, 取消註冊! ...
唧係註咗冊都可以叩門。THX

如果一定唔讀, 都要去註冊嗎? (因為有私小BACK UP, 想叩區外津小)

如有私小BACK UP, of course 係去叩區外OR區內 而又好 好的津小~

想問叩門使唔使帶埋小朋友去?  直資仲有無得叩門?

ew911 發表於 12-4-26 16:38
叩門前準備清單
1.        個人資料檔案 (Portfolio)(最多10頁)
2.        自薦信(1頁)
請問4,5,6係味正本及影印本都比晒學校?thx~

wahwah725,

4.        統一派位「選擇學校表格」家長副本(綠色)及影印本
5.        「自行分配學位」家長副本(黃色) 及影印本
6.        小一註冊證及影印本

當然係比影印本比叩門校。(你一定吾會只叩一間???) 正本只係有d 學校到校申請時會看一看你的正本。

wahwah725  thanks~  發表於 12-5-4 15:46

sycheung8,

叩門唔使帶埋小朋友去

直資,私校 通常都係之前有面試過,而只係waiting list 才有機會(我身邊的朋友是這樣)。如果,你真係有心儀直資小學,你應該吾係現在才叩門,係一收到waiting list 信就寫信比學校,說明你點解覺得心儀直資小學識合你小朋友,點解好想入。

我接受咗直資,只有「自行分配學位」家長副本(黃色) ,沒有參與「統一派位」,想請問「小一註冊證」是如何得來?

「小一註冊証」係有參加大抽獎的小朋友,當6月派彩時,比你知道小朋友派邊間及向津校註冊的通知書。

如果,小朋友無參加2nd round 的大抽獎,而你又叩到津校。我聽過bk人講可以即時向教育局取回此証。你可以打電話問教育局再re-confirm.

回覆:小一叩門要準備什麼資料

請問6月2日放榜,
1)應該當日註冊還是何時註冊?
2)如果考不到第一志願,叩門應在6月2日叩門定係一定要註冊後先可去其他學校叩門呢?
3)叩門一般何時知道結果?

Thanks!

日子越近越緊張!
我都想知係咪放榜當日即日叩門?  跟住再等學校通知INTERVIEW, 再等叩門結果....

回覆:小一叩門要準備什麼資料

請問註冊後收了註冊証,叩門時用影印本去叩呢?

想請問當日交完小一統一派位係咪有份底表呢?因為突然發覺好似咩都無!放榜果日係睇名或睇編号呢?請指教!

每間學校的叩門情況都唔同,我的經驗係,現在都可以打去你想叩的學校問,如叩門要點做? 幾時可以交資料?好多學校在差不多放榜的時候上網都可以睇到要求的資料。大部份學校在放榜當日都開始收叩門表的。所以唔好理咁多,係放榜前準備哂所有叩門可能要交的資料,咁到時就唔駛亂唒龍,最多好彩派得好,咪用來墊杯囉。仲有,交咗表後或portfolio後,記住彤實個屋企信箱同手提電話呀。

6.        小一註冊證及影印本

呢個係唯一不可預先準備的文件,對嗎?要派位當日才會收到?

vicng  Yes, u're right. Then you can just copy it after you received it.  發表於 12-5-19 21:34
‹ 上一主題|下一主題