用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人識人買琴
go

有無人識人買琴 [複製鏈接]

1) 學到6級想買琴有物好提議 yamaha or kawaii, 邊隻model 好呢 ?  
2) 有無人識人買琴可以平d, 同埋可以做分期.
3) full 自己學個間琴行買無物so, 去邊間會優惠d 呢.
4) 而家用緊個舊琴如何處理, 可否買番出去.
5) d key 無物彈性因無tune 琴, 另pandol ( 可能串錯) 比阿女踏爛了.  ( 咁可否維修另加埋tune 琴約幾$)
thx
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

1) Yamaha同Kawaii都唔錯。但我個人認為Yamaha可以玩耐D,同埋聲音比較清。 但而家呢兩隻牌子較便宜的MODEL都係made in China,調音師傅話made in China的日本琴係差少少,所以要小心。
2) 我自己買琴會平D,但唔知做唔做到分期
3) 去大琴行,信用卡有優惠
4) 可以買出去
5) 無彈性<=你應該係連一般防潮都做唔到。我個調音師傅幾好,如果唔使換零件,上門調音時會幫你維修埋,不另收費。我PM佢電話同價錢俾你。
~*樂器只是學音樂的渠道*~

我見好多人COMMENT 都PREFER YAMAHA 所以會去通X 個度LOOK LOOK 先.
1)  唔知 4-5 萬買唔買到MADE IN JAPAN. 琴師傳話買 U1. 回番1半佣 比我, 唔係同佢好熟唔知是不是真.
仲有物COMMENT ?

簽名被屏蔽

JUST CHECKED TOM LEE 分期 63,800. 好貴啊.
而MADE IN CHINA YU121-DS 34,700. 大陸用得過嗎?
除外仲有物牌子好呢 ?  

ming2  我對大陸/東南亞裝yamaha感覺麻麻...  發表於 12-4-26 23:39

我以前在其他帖講過:

一般細牌子, 代理係細公司, 公司仔會俾多D回佣琴行/老師, 所以你就算跟人上代理度買, 都要講價, 二三千走不了。可能即時買唔成, 不過過兩日琴行/老師就會Call你話有Discount, 因為賣隻琴真係現兜兜的好生意, 不會放棄的。

所以我一向只係叫人去TomLee買Yamaha U1算數, 費事煩。好似去仁孚買Benz咁直接, 可能貴D, 又冇佣, 但勝在有信心有服務有Resale Value。對客, 我覺得誠信緊要D,  費事俾人發覺我呢兩年介紹A牌, 過兩年又介紹B牌, 玩咩。

畢竟, 學琴是長遠關係的生意, 賣琴就單單清。

如果你想搵人帶你去買日本製新琴(非Yamaha/Kawai), 可以PM我幫下手, 唔係賣廣告。

I have hkd800 rebate to buy piano from Tom lee . Got it after participating in oxfam , if you want I can give you . Pm me

tom lee coupon 點用架 ?

我買左部珠江大陸野......聽日送來.講真u1太貴我又想買新琴.......
其實我都唔知好唔好架.....叫做價錢啱個女學左2個月...
珠江都唔會太差掛~

拾仔 發表於 12-4-27 17:42
我買左部珠江大陸野......聽日送來.講真u1太貴我又想買新琴.......
其實我都唔知好唔好架.....叫做價錢啱個 ...
話說YundiLi未成名前都係彈珠江牌只要KEEP得好就得
~*樂器只是學音樂的渠道*~
‹ 上一主題|下一主題