用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 非一般的學校只適合非一般的學生入讀
go

非一般的學校只適合非一般的學生入讀 [複製鏈接]

真的莫名其妙,一間要學生未識學行便要學跑的學校,會這麼受家長歡迎?我想是有所不知了!

1.每天的功課只重量不重質,不斷提升難度而根基不穩
2.必須要家長或補習老師幫助,否則學生難以應付
3.測考範圍似有還無,已有知識和課外知識包羅萬有
4.測考題目不是測試而是挑戰,成功感會少,挫敗感會大

希望家長們考慮清楚,自己的子女是否合適,請勿羊群心理,人云亦云

0    0    0    0

回覆:sunflowerykh 的帖子

看到這個post好擔心啊!咁六月派到循道讀唔讀得過??

學校是一間老牌傳統學校.  功課量一路以來都係唔少.  所以入讀前其實家長應該是要有心理準備的.  至於測考範圍都只是提醒各位.  不要忘記以往老師所教過的知識.  "已有知識"都是要知道的.  並不是學了考了便棄掉和忘記.  而題目深淺很難一概而論.  綜觀學校都沒教高一級而考高兩級.  至於現今香港...試問有那一間學校是只有老師去教學生. 而不唔需要家長及補習幫助小朋友呢?  要責怪只可以說香港既教育制度問題.  而並不是學校問題.  還要別忘記...學校有直屬中學.  學校一定有它的最低要求.  小朋友達標才能升讀直屬中學.  所以學校又怎能降低要求...給予高分呢.  以上純粹個人意見.  不喜勿插.

至於小兒已入讀兩年.  每天都很開心地上學.  帶著笑容回家訴說學校開心既事情.  所以我亦很感恩.

想回應下sunflowerykh:

1. 其實功課量一向都係多, 但我又唔太認同重量不重質, 為何會這樣說呢? 就算你認為寫生字, 寫詞語叫做唔重質, 但它都有它的作用吧! 其實, 循小係一間傳統老牌學校, 所以選擇它時, 一定要想清楚才入讀。

2. 其實, 正如hellokitty2002所講, "試問有那一間學校是只有老師去教學生. 而不唔需要家長及補習幫助小朋友呢?" 我們家長其實要與學校配合, 一同努力。

3. 提到測考卷, 每間學校都是包羅萬有, 唔會局限書本上的知識。

4. 你所提到"成功感會少,挫敗感會大"-----> 記得仔仔有次小測數學很低分, 仔仔當時唔開心啦; 我便和他一齊努力, 叫佢做多一點練習, 自己出題目給他做; 他今次測驗真的明顯有進步; 而老師亦有小禮物給予有進步的學生, 仔仔真的很開心。其實我想講, 當小朋友遇到挫敗時, 我地做家長要扶他一把, 一齊面對。

說真的,校長/副校/主任/老師真係付出唔少, 我地做家長要盡量配合; 正如副校長都講過, 比得小朋友入得來循道, 都係對學校有信心, 希望有個品質保証。

咁就要問下自己,點解其他學生都系度跑,自己個個連爬都未識!

其實當初你沒有了解學校是傳統的學校嗎? 功課量現在已經比以前少了, 還有因今年轉為全日制, 所以測考前都會較少功課, 不知你有否留意呢? 還有英文及數學一定會考之前曾教過的, 難道學識了加減, 就之後的不用再考嗎? 呢啲係基礎! 英文亦然, tense會由現在式, 現在進行式, 再加上去, 不是今個term只教past tense, 就不用考之前的tense.  

況且每間學校都會考閱讀理解, 這是沒有得溫, 要靠小朋友平時有沒有看書? 認識幾多詞彙!

你的小朋友既然學習上有問題, 你大可以找班主任或任教的老師傾傾!  朋友的仔時常被老師投訴, 家長初時以為是老師針對自己小朋友, 其後才知道他上堂不專心, 故此做功課唔識做, 當然測考更不用說.  
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

這叫做拔苗助長!學生的水平真的提高了嗎?如果是真的,循中的學生的程度應該在高水平啦!學生在公開試的合格率大家心中有數。
我係心痛學校的墨守成規,只有機械化的運作,不檢討,不改進,本來擁有直屬中學的優勢反成了自滿的危機。
教育本應以學生為本的, 但現在把學生視為工具,家長當作工人...大家齊來做聽教聽話的人,齊為名牌而奮鬥吧!
我的言論或者令很多循小的粉絲不快,但如果有人對現時的香港政府不滿的話,他們應會明白我的心情。

sunfloweryhk: 你好!

其實, 你針對的是現今的教育制度, 我明白的的意思。

但我真的很想講一些公道說話及一些心底話, 你說到""學校的墨守成規,只有機械化的運作,不檢討,不改進"", 我對你所說的這幾句話而心痛才是! 我想請問你多唔多參與學校嘅活動或講座? 如果你多些參與的話, 多些和學校人員溝通, 你會發現校長及各教職員都在不斷檢討, 改進, 想盡辦法, 盡一切努力去為學生著想, 怎樣才對學生最好, 不論在德行上及學業上。其實, 我反而覺得的是: 為何你會感受不到學校教職員所付出的心機, 精神及心血?????

又或者, 你可以試下以正面的思想去認真想一想, 不要太執著及對學校太多怨言, 要和小朋友共同面對, 解決問題, 咁一定會有唔同的效果; 要知道既然入得來讀, 無論怎樣, 都要積極面對, 要向前看。

其實, 我本人就真的很感恩及慶幸仔仔入到這所學校, 希望你都能夠和小朋友一同努力; 現在的付出, 將來是有回報的。

過去,學校的活動和講座,我無不參與,但看不到對學生對家長有什麼大幫助,都是門面功夫,當你真的想家校溝通時,便知龍與鳳。

應邀出席校長與家長的茶會,家長反映的意見,校方基本上沒有正視,左推右卸或逃避問題,說什麼個別例子,那麼又何必聚呢?

其實,我真不明白如果一間學校真的為學生著想,點解會有咁多唔同的聲音,明顯是有問題存在,但校方視而不見,聽而不聞,問題只會嚴重下去,再老的招牌也站立不住!

其實, 我並不知道你與學校發生過什麼問題? (原諒我這樣提問)

因為我們這級, 雖有家長有問題, 但每題問題後, 校長/副校/主任都有解答; 有些家長個別問題, 校方還答應家長會個別再跟進; 所以學校比我感覺是絕對聽取意見的, 但當然有些家長唔合理的要求, 我也聽到的; 有時我會在想, 是誰的問題呢? 就舉一些例子: 有家長要求學校默中默不要兩課兩課默, 最好一課一課默(我聽後, 真係眼都凸埋); 又例如: 不要給予太多功課; 又例如: 數學工作紙太多了, 可否減少一些..... 等等

當時, 我聽完, 我都覺得咁都得... 唔付出, 點會有收成呢? 學校有它的立場, 要學校就個別家長? 默少d, 功課少d? 咁會對小朋友好的嗎? (e個係個人立場, 不喜勿插)

我是跨區叩門入讀循小的.  我只知道我的小朋友每天都很開心地上學.  放學後跟我一起分享學校的點滴.  眼見他天天都開開心心地嚷著要上學.  我好感恩及珍惜入讀循小.  亦覺得沒有選擇錯誤.  而我接觸過學校的校長和老師.  也參予過學校的講座.  個人感覺是學校真的為小朋友著想.  同時亦盡量去配合家長.  當然有些事情是不能完全滿足每一位家長.  因為學校也有它的準則.  

我應為既然有幸入讀.  點解唔盡量協助小朋友溶入學校生活.  家長盡量去配合學校呢?  如果家長在小朋友6年時間裹不停地抱怨.  只會另小朋友產生負面影響.  那倒不如再考慮其它更適合及自己喜歡的學校呢!

循道是一間傳统學校, 在選校時應十分清楚, 在這幾年, 小囡每夭都過得非常開心和享受校園生活, 各老師都很友善和認真, 對學生是很包容的。這幾年我看到學校己不斷增值和改進。另請明白循小是津貼小學, 他們不能挑選學生, 可能在程度上有所參差, 老師可能未能全面照顧所有學生的需求, 這點我們應體諒老師。
至於功課量己不算十分多, 是可應付的範圍, 如在課堂上留心, 約一小時可完成, 但當然不包括一些特別的功課和專題研習, 相較其他沒有直属中學的傳统小學, 那些小學的功課量和對課外活動的要求, 相信比循小更甚, 有些小學為了爭取公開試的排名, 每星期都會有很多額外操練和補課, 記得學校曾說不想同學們太辛苦於試題上的過份操練, 情願犧牲學校的排名, 所以循小又怎會不重視學生的需要。我很同意以上hellokitty2002 & aquarius828所說 “已有知識”, 考的是之前在低年級所學的知識, 是沒有問題的, 難道到中學時就可將小學所認識的知識的完全忘掉嗎?家長,小朋友和學校一起配合, 向前看,相信對小朋友有一定的幫助。

Hello Sunflowerykh,

見到你個post, 又見到其他家長的回應, 我相信大家都是愛護及關心自己的小朋友, 我也相信我地曾經都有你類似的問題閃過腦海, 原因就係家長同小朋友都未適應到升讀小學的學習模式, 我就差不多要一年時間, 過渡成個小一就覺得習慣些, 仔仔就到依家小二尾先似返d樣, 成個過程, 要俾好多包容及接納俾小朋友同學校。
功課的質量問題, 如果同一日又要抄中文又要抄英文, 就會吃力些, 如果一日內又要做數學工作紙, 又要做數作, 咪好似好重覆, 但這些問題係可以同班主任反映, 作出配合。我都成日問自己到底我讀書定個仔讀書, 成績唔好時, 都有問自己要唔要幫仔仔找補習, 但當上次派成績表見家長時, 我向老師反映, 我開始唔識教仔仔做數學功課, 功課自己做的就錯一半, 要花好多時間去教佢改, 老師的回應是, 數學是有奧數成份, 會深d, 我會叫數學老師留意多些講解, 慢慢講解, 小二生的家長是時候放手,應該自己去做功課, 如果家長成日幫佢改好先交, 條條都啱, 老師係好以為學生程度ok, 就會教快d, 教多d, 結果學生未必吸收到, 我被一語道破, 問題係我唔放手。初初收到測驗範圍出已有知識, 心想,即係點呀? 咁多, 點溫呀? 派卷時, 發覺佔分比例好少, 識就多幾分, 唔識又唔會唔合格, 重溫下都應該呢。講起測考題目是挑戰, 我都好認同中文科是這樣, 溫晒書都未必高分, 我地都試過得60幾分, 那一刻係家長覺得錯敗多些, 仔仔冇咩感覺, 只知阿媽成日叫佢俾心機d, 繼續加油, 但當下一次有70分時, 大家都拍晒手掌, 好開心, 因為有進步呢。
我地做家長的, 當然想仔女科科100分, 望子成龍啦, 但好似我隻仔咁, 好明顯唔係, 但在循小, 是可以找到佢既生存空間, 我地能夠好似die hard fans,是因為我地好積極面對挑戰, 積極認識其他家長一齊並肩作戰。

綜合各位的回應,我得出一個結論,學校之所以好,不是因有高質的教學元素,而是有一群高質素的家長在支持和包容,我自問不是她們的一份子,那麼,希望學校不要辜負家長們的愛戴。

回復 sunflowerykh 的帖子

我不是高質素的家長呢! 只係盡自己的努力去幫助小朋友而已。

一齊努力吧!

努力吧!你小朋友一定會成功的!!!我细囝成績也不好!!我都要加油!!

同意其他家長的回應, 我們每一個家長都很緊張和關心自已的小朋友, 所以才會用心努力去扶助他們, 一起面對各方面挑戰, 學校一直除了注重學生的成績外, 各老師還很注重學生的品德, 老師們在課外時為成績較遜的學生提供補課, 他們都付出很多時間和心機, 我們應感謝他們, 教導小朋友, 相信應是雙方面的責任和共同的努力, 在各方面一起配合, 才可有滿意的成果。

正如aquarius828所說, 不知你和學校是不是有些誤會? 小朋友相信是就讀紉小吧! 他可能衹是多需要一些時間來適應小學生活, 在過去的數年, 我看到學校不斷的改進, 與學校溝通是沒有問題的, 尤其在遷校的過程, 由半日制改為全日制的銜接, 在那一年裡看到各老師的辛勞和付出, 我們應感受到他們對學校的熱誠。 在現今的教育制度下, 初小時相信大部份家長都需要在功課上輔助小朋友, 當一切進入正軌, 家長們才可放手讓小朋友成長。在循小我們己幸運地有循中作為後盾, 如不, 相信壓力將會更甚,

循小的考卷己不是太艱深, 大部份都是在課堂和功課上己認識, 當然在中文上大概有80%是課外, 例如閱讀理解, 重組句子, 作句..,衹可靠平時多看書和練習才可應付, 但每間學校都是這樣的, 我們需幫助小朋友去面對. 鼓勵他們多看和多做, 數學方面, 試卷上所有的混算和應用題的解算, 在課堂和工作紙上都教過, 如他們小心混算, 應可應付考卷。aqarius828 所說有家長在家長會上要求默書衹默一課, 但據我所知, 有些學校是一次默3-4, 還有unseen. 英文除了默課本, 還有reader unseen. 所以各學校都有他們的準則, 既然己選了循小, 我們為何不用多些正面的態度來幫助小朋友適應學校的生活? 而不是高質素與否的問題, 相信大部份的家長都衹是盡能力給予自己小朋友正能量去面對所有的挑戰。 我很感恩, 我小朋友在過去數年在循小都很開心地成長。

我想我真的要為那些看事物如此正面的循小粉絲感恩,因他們難得糊塗,他們沒有機會看到事物的另一面,也是好事,就讓他們滿足於現狀吧!

首先我要為循小有咁多正面的家長鼓掌,因為有咁多正面的家長,所以我們的小朋友亦都是正面的,開心的,勇於承擔的.不管他們成績好壞,但是他們每天返學都是開心的,我相信呢個係大部份循小家長既感受.(就算他們對學校有微言他們都咁講).亦都唔係間間學校可以做到的.全賴學校有很多有愛心的老師及主任,當然還有我們作為父母的對仔女的影響.要知道我們是仔女的一面鏡,我們的言行舉止及對每件事的態度都深深影響著小朋友,如果我們每天只生活在抱怨中,試問小朋友又如何會有積極的態度,正面的睇法,又如何對學校有歸屬感?其實做人唔係應該要多包容,多容忍咩,當然,如果有不合理的地方,亦不是要死忍,完全唔出聲.但是要問下自己,是否是真的合理呢?學校做唔到是否都有他的難處呢?(全校有700多人,當然要顧全大局),咁學校做唔到是否真係對我的既小朋友有咁大影響呢?其實凡事退一步真係會海闊天空,對自己對小朋友都係好事.至於學校的學術方面及功課問題,真是見人見智,相信專家都好難定奪.同埋不同的人對同一件事都會有不同的睇法,很難下定論.不過我相信由咁多高質數的家長中意的學校,應該差極有限.只不過學校即係社會的縮影,能夠做到大部份家長的追捧已經好足夠.

循道真係好好,放心交畀老師可以了。囝囝天天返學都好開心,功課雖多,但可以。放心吧。
‹ 上一主題|下一主題