用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年11月出生囝囝,做細B定大B好呢?
go

2010年11月出生囝囝,做細B定大B好呢?

如題。報左名未?有無媽媽可以分享?

本人覺得大B好啦  上N1/K1時 吸收能力及身體都強健好多。 當然要考慮家中是否可以配合到啦!  

其實好多人都話大B好D,學嘢會快D,我都認同的,但也要看個別情況,我覺得你要考慮你個囝囝平日在家中有無人陪他玩和講故事,如果是日日呆坐家中的話,哪做細B早點返學也未嘗不可,我囡囡是都是2010年12月出生,平日由印傭照顧,雖印傭都有同佢玩,但我覺得如她能同多D小朋友玩,彼此互動會開心好多,所以今年我會同時報N班和K1的,如果間間K1都唔收的話便讀N班,但如你想囝囝入讀名校的話,可能做大B會易入D,今年約8-10要開始報名,每間幼稚園不同你要上網看看!

我仔仔2010年1月出世,就做大B,今年9月先讀N班,衣家就讀BB班,好多人都話做大B自信心強D同學野快D,如做細B咩都唔識怕距無曬自信,你可以先讀N班睇下距情況先~

我會報咗學校先,因為我個仔都係10年11月出世,我都有幫佢報PN,諗住如果有幼稚園收就讀,因為就算收學校都會等我個仔足兩歲,係下學期插班,無我就出年再報過!

回覆:2010年11月出生囝囝,做細B定大B好呢?

我仔仔10年10月細b,報左幾間n到而家都冇消息,今年9月好大機會都冇得返學,仔仔我自己奏,我想佢早d返學學獨立,有助入好的k1,小學...今年我會幫佢再報n同k,睇下邊到收啦!而我又聽過如果想入名校k,最好就讀過n,究竟係唔係?

男仔發展比女仔慢, 呢樣你都要諗.

我仔都係細B, 10年12月, 2013年1月會入N班, 但我地會再以大B再考N班.

我囡囡都係2010年11月細b, 現在都沒有n班收佢, 今年同佢報k班, 所以都頭痛中

回覆:2010年11月出生囝囝,做細B定大B好呢?

我囝囝2010年9月,9月好尷尬,唔大唔細,仲要9月頭出世!我會俾佢今年返N,下年再看情況才決定repeat N or 上K1!始終一年發展可以好大!我個仔講野ok,認字及物件多個50個!在家已不可滿足佢,加上又plan生多個,俾佢返下學打發時間!

回覆:kittytyl 的帖子

同我仔一樣'你仔仔有n收幾好丫'我仔冇啊'唯有做大b喇

我囝囝10年10月,今年11月讀住PN先,睇下年考唔考到心儀幼稚園k1,考唔到讀多年PN

回覆:josephinekaka 的帖子

各位家長,雖然我都好明白大B嘅好處,但係我覺得9~11月出世嘅小朋友又無需要迫佢變大B,呢幾年出生率一年比一年高,遲一年讀又會越嚟越多小朋友加入競爭個pool入面,遲一年讀又唔等於一定入到心儀嘅學校,小朋友注重品德培養最緊要。除非真係未搵到學校,如果唔係我都建議先比佢哋讀。遲一年讀嘅話,佢呢一年又可能大部分時間喺屋企發吽豆,發得多可能連個人都呆啲,唔好驚小朋友咁細個唔適應學校生活,佢哋適應力同吸收力唔會太弱,比啲時間,比啲信心佢哋。
我個仔2010年9月中出世,佢今年10月會讀PN。
教署規定小朋友要夠兩歲先可以讀N班,家長唔好以為趕唔切8~9月開學嗰批就一定要等下學期先可以入學,通常啲學校一足兩歲就比你返學㗎啦!

回覆:mmding 的帖子

我個B係11月B,不過早你哋一年係09年11月B,我選擇比佢插下學期PN,雖然學校比佢升K1,但我放棄咗個offer,比佢讀多年PN,試想小朋友連說話都未講好(可以話未識講),好難想像佢上到K1會幾辛苦呢?所以我比佢來年再讀PN。

主要視乎你的小朋友在語言,社交等能否達到入學的準備,如他的理解力也很BB,我勸你不如下一年報,總好過白白浪費一年時間.

已經揾咗N班, 2013年2月插班做細B, 萬一佢跟唔上才REPEAT做大B

去年已經報N班,陸續interview,有offer,今年11會先返n班,我見囡囡而家認字、講嘢都ok,返緊playgroup,認知能力同2歲左右的同學仔唔差好遠,而且平時婆婆照顧,好想佢快啲返學。仲有,發覺佢16個月後,學嘢特別快,abc、1-10、顏色、形狀、身體部份、水果等基本都已識,但主要先學英文、而家pick up緊廣東話,過排可能會每星期返多一日playgroup

我囝係0912細B,番緊N班半年,係全班最細,
12月插班時,相比其他小朋友佢真係明顯慢過人地好多,
但係老師話正常發展中,不用擔心.
佢讀讀下宜家講野多左,主動有自信左,
我曾經問過班主任我囝駛唔駛REPEAT一年,
佢唔建議REPEAT 2歲班,因為玩多,
最好睇埋K1先,K1跟唔到先REPEAT,
我覺得好睇小朋友的個人發展,
所以我建議報左先做細B,
讀到PN班就讀,因為你仲有一年時間看小朋友的發展情況再作決定~