用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 12/13 小一新生揮揮手
樓主: ggbwong
go

12/13 小一新生揮揮手   [複製鏈接]

vvmakyy 發表於 12-6-4 11:39
請問Lego書包多少錢呀? 係咪護脊架?

我都想知, 有咩款色...i mean 我prefer淨色....

回復 vvmakyy 的帖子

我買個款small size 原價$398, 特價後$378, 係護脊架! 我外甥買左另一款是四百幾的, 係large size.

回復 nmy1024 的帖子

我買個款是粉紅色無圖案, 只得d 英文字, 係細碼款! Lego女仔唔係好多款, 反而男仔多款d, 所以買要早d去睇家, 唔係好快無哂想要個d size, 我外甥女小二, 買唔到中碼, 只好買大碼, 佢仲要行左兩三間吉之島先找到.

stephanielum 發表於 12-6-4 11:56

我買個款是粉紅色無圖案, 只得d 英文字, 係細碼款! Lego女仔唔係好多款, 反而男仔多 ...

大碼有幾大? 都唔貪心得, 因為阿女細粒.....110cm都唔到....同埋d 書有幾大本, 約數丫, 等我去睇定....

謝....

我想再問下係咪大家仲未收到信呀....我有d 朋友, 佢地自行分配已註冊, 但係今明兩天都要去小學註冊呀....我好驚呀....

佢地小一用唔到大碼架, 我女剛過110cm, 用細碼剛剛好, 太大佢地唔受力, 會好易跌倒架! 小一二用細碼好d, 如書包唔夠用, 我會用另一個側"咩" 袋放少少書囉!

nmy1024 發表於 12-6-4 12:13
我想再問下係咪大家仲未收到信呀....我有d 朋友, 佢地自行分配已註冊, 但係今明兩天都要去小學註冊呀....我 ...
忍唔住打左去問, office有位老師話明天會寄出信, 通知幾時家長會呀, orientation的事了, 若15號之前都無收到, 就再打去學校問....

多謝通知~~

stephanielum 發表於 12-6-4 12:26

多謝通知~~
因為我真係好怕會miss左

nmy1024 發表於 12-6-4 12:24
忍唔住打左去問, office有位老師話明天會寄出信, 通知幾時家長會呀, orientation的事了, 若15號之前都無收 ...

嘩, 講咗咁多野, 好呀~ 多謝你問學校... 因為我仲好擔心會同畢業禮撞期.....

回復 OB-father 的帖子

"公" 喜哂! 我地女女又可以做同學仔啦~

注意: 應該除左有日是小一迎生日外, 仲有日是要考分班試喎!

stephanielum 發表於 12-6-4 12:36
注意: 應該除左有日是小一迎生日外, 仲有日是要考分班試喎!
我唔擔心個日期, 只擔心佢考成點, 雖然話未必真係高分入叻班, 但係都叫做一生人第一次考試....都想比個好d 既impression佢架...即係又要prepare佢

stephanielum 發表於 12-6-4 12:30

"公" 喜哂! 我地女女又可以做同學仔啦~
又可以做同學仔啦<-------是SRL定GH同學仔???
My memory is really bad

stephanielum 發表於 12-6-4 11:46

我買個款small size 原價$398, 特價後$378, 係護脊架! 我外甥買左另一款是四百幾的,  ...
等我去睇睇先, thanks!

我大囡用緊 Chiropak, junior 書包, 已經用咗3年, 非常好用, 不過細囡太矮小用唔到, 所以要找再些細少的 size

提提大家

超輕包書膠(日本城有售) ------> 不用買, 因為學校唔建議用包書膠, 因為書本已太重, 包書膠會增加付擔
練習簿簿套(一包五個/十個)---- > 一樣不需要
掛頸八達通套(放八達通及學生證)-----> 學校有一個學生證證件套出售 (聖家校服圖樣), 如果鍾意, 等註冊時睇吓有冇得買

vvmakyy 發表於 12-6-4 13:38
提提大家

超輕包書膠(日本城有售) ------> 不用買, 因為學校唔建議用包書膠, 因為書本已太重, 包書膠會 ...
THX 你的報料, 唉, 真係拿手唔成世........唔知點解今日好羅羅攣

stephanielum 發表於 12-6-4 12:36

e... 你打去問?? 咁未唔係撞期 30/6??

係SRL呀!

thanks ! vvmakyy~~
‹ 上一主題|下一主題