用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 12/13 小一新生揮揮手
樓主: ggbwong
go

12/13 小一新生揮揮手   [複製鏈接]

heidi0653 發表於 12-6-3 15:25
好呀!多謝你呀!書包係唔係買LEGO果牌子會較輕?

書包我係買LEGO 個隻, 佢寫住超輕, 不過我攞上手又真係幾輕架! 我在荃灣吉之島買, 上個月時買有特價, 唔知現在仲有無呢!  

回復 stephanielum 的帖子

咁係咪真係7月9 日, 或者7月11日是旦一日係小一既orientation.....

nmy1024 發表於 12-6-4 10:27

咁係咪真係7月9 日, 或者7月11日是旦一日係小一既orientation.....

vvmakyy 家長咪講左兩日是旦一日下午囉! 不過唔知係咪用姓名嚟排呢! 係既話我估我女返7月11日, 佢姓TAM, 都是排尾的.

晞晞豬 發表於 12-6-3 23:06
咁快?我咩都未買......

哈哈! 我份人好心急, 上年已經整好個list 要買乜, 已經忍手唔買住, 上兩個月先開始買咋!

唔該你post個list出黎丫, 我真係唔知點呀?

alljodesign 發表於 12-6-3 17:45
水樽要用飲管個d.....   我仲想比不锈鋼果d水壺佢添

我都是睇上年家長講話要用飲管個D咋! 唔知係咪呢, 不過我都會買有飲管個d水壺/水樽比亞女用, 佢有時心急飲到流哂出來架~

你買不锈鋼果d水壺唔重咩? 我都盡量買d輕身d既野比佢, 樣樣加加埋埋就好重!

阿女姓ng, 中間, 可能都係7月11日...hehe....

vvmakyy 發表於 12-6-4 10:18
大囡話唔一定要用有飲管的水壺飲水喎

wmakyy, 多謝提醒! 有你地依d前輩真係好呀, 你地多d 話我地至後輩知有乜要注意呀!

我今朝打去問, 駛唔駛呢兩日去註冊呀....我話自行果時註左冊, 佢話呢兩日唔駛, 我唔記左問佢幾時出信通知我地交離費, 買書, 做校服果d呀....

謝謝vmakyy既提醒呀....

nmy1024 發表於 12-6-4 10:37

唔該你post個list出黎丫, 我真係唔知點呀?

哈哈! 你仲心急過我潻~
** 以下是聖家家長及一些升小家長提供要準備的物品, 大家可作參考! 紅色字是聖家家長上年提供的.

小一開學購物清單
《上學必須品》
黑鞋
白色運動鞋

白色底裙

白襪
手帕
書包
雨具 (書包cover)
名字labels (膠及布面)
穿校服證件相—紮孖便, 白色底一打1”x1.5” (不要影証件相size)

手挽袋-A4 size (分擔書包重量)
淨深藍色絨褸-不可有公仔及圖案 (14度以下可著)

《午膳用品》
"軟"餐塾 (午餐用) 我見過Sanrio有foldable檯墊,$21.9

紙巾/濕紙巾
餐具-羹匙,叉

圍裙手袖

水壺 (有飲管)

小食盒

《文具》所有文具要貼名
筆袋
(不要買鐵筆盒,因堂上容易發出聲嚮,筆盒不要買多機關果d,因他們在堂上容易掛住玩筆盒,最好買布袋,簡單那些.)

鉛筆2盒

擦膠半打

間尺

有套較剪

木顏色/粉彩

漿糊筆 2-3枝

白膠漿 (勞作用)

美勞用的圍裙手袖
A4/F4雙拉鍊袋-家課套,即透明網紋型A4/F4雙拉鍊袋,前面裝通告,後面裝功課及家課冊 (唔好用單邊開的folder,小一生會成日跌野唔見野)

超輕包書膠(日本城有售)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)

nmy1024 發表於 12-6-4 10:45
我今朝打去問, 駛唔駛呢兩日去註冊呀....我話自行果時註左冊, 佢話呢兩日唔駛, 我唔記左問佢幾時出信通知我 ...

傻豬, 你真係緊張過龍, 我地自行個批咪註左冊囉, 聽日後日註冊是大抽獎個批嚟架~~

謝謝, 我已即時印出黎....

我真係好緊張呀....可能因為註左冊, 一路都無聲氣丫嘛....咪以為係咪真既呢....

stephanielum 發表於 12-6-4 10:55
傻豬, 你真係緊張過龍, 我地自行個批咪註左冊囉, 聽日後日註冊是大抽獎個批嚟架~~
仲有問多句, 夏季校服的外套要咩色架, 係咪白色?

nmy1024 發表於 12-6-4 10:59
仲有問多句, 夏季校服的外套要咩色架, 係咪白色?

係呀! 白色~

nmy1024 發表於 12-6-4 10:58

我真係好緊張呀....可能因為註左冊, 一路都無聲氣丫嘛....咪以為係咪真既呢.... ...

係架, 我地上年第一round 攪掂到現在成半年又好長既, 不過對一d家長第一round 唔得, 仲要等半年有多時間至放榜, 佢地壓力都唔少, 所以好感謝天主恩寵, 可以一早安排了咁好既小學比我地既女兒~~

我女既幼稚園下學期開始已經要模範小一既野, 一星期兩次默書(中英各一), 又加多左功課, 每日有三樣, 星期五就六樣, 有次試過八樣, 嚇死我! 開頭默書都好大壓力, 話就話無分數, 用印仔代替, 但都要同佢溫架, 仲唔係二三個喎, 一開始5個生字, 之後再一嚟就五個生字加兩句句子, 現在六月仲一要讀默一段文章, 仲要默埋標點符號潻!

亞女都默得唔錯啦, 係d 大細楷錯漏百出囉~~ 全部都是大意既錯!   希望佢現在學習既野對佢小一無咁大壓力, 易d適應啦!

stephanielum 發表於 12-6-4 11:17
我女既幼稚園下學期開始已經要模範小一既野, 一星期兩次默書(中英各一), 又加多左功課, 每日有三樣, 星期五 ...

我都有諗過要開始同佢試默....先默5個生字....默下就加d 上去....可能兩三個禮拜就默到10個....
暑假再默下句子....希望佢唔會太抗拒....

佢呢個禮拜開始學, 學校會幫佢地做模擬小一既學習, 希望都會幫下佢地默書....

都係比個概念佢....等佢知道發生咩事.....

囡囡好lucky入到聖家大家庭,
請多多指教

請問Lego書包多少錢呀? 係咪護脊架?
‹ 上一主題|下一主題