用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "適齡兒童"問題
go

"適齡兒童"問題 [複製鏈接]

因為我小朋友係11月細b,我之前想佢推遲一年入學,變返大b,好多名幼稚園都唔收11-12月既細細b,只有推遲一年先有機會,但係上小學時就有一個叫"適齡兒童"的10分(自行收生),根據教育局既指引,係去到成7歲都可以,即係我就算推遲一年都可以係7歲以下,但係有幼稚園同我講唔係,係指"當年出世"既小朋友,即同年1月至12月出世先係,再加上我想報既私校唔知係唔係咁計,我打去問時佢地又一個咁答一個又唔係,我好想請教大家,如果我推遲一年做大b,係唔係真係會唔收呢?謝謝~
   0    0    0    0

以我理解。小學適齡兒童=5歲8個月--7歲

你宜家問ge係幼稚園。有D係唔收大一個年度ga(屬少數)

我問過教育局, 7歲或以下至5歲8個月,都有10份適齡分

醒目開學勳章

係以入學(9月份)時的年齡在7歲以內就有
所以才有5歲8個月到7歲都有分
以2011/12年入小一為基準,即2011年9月份入學
例: 2005年12月底出世
到2011年9月份時,為6歲欠4個月=5歲8個月
例:2004年9月份出世
2011-2004=7,即7歲足
所以只要在在入學的年份減7的年份當中9月份之後出生都有適年分
再舉例:以私立培正的收生最合適了
佢地是不收8月份之後出生的小朋友,8月份後的都要推遲一年申請的
佢地都是以此基準,配合政策的
所以說這不負責任的那間幼稚園,如果是我,我會飛了她.不讀
因為連切身關係的政策都不了解

非常感激大家既解答,明白了!!!
‹ 上一主題|下一主題