用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神, maryknoll, 協恩, 聖心私立部
go

天神, maryknoll, 協恩, 聖心私立部 [複製鏈接]

如要排序

請給序意見. thanks>
   4    0    1    0

回覆:天神, maryknoll, 協恩, 聖心私立部

Marynoll>協恩>聖心>天神

AJH  agree  發表於 12-4-25 14:51

現在協中, 未必收番協小

如我, 都知不點排好

天神, 聖心, maryknoll, 協恩

ggbwong 發表於 12-4-25 12:27
天神, 聖心, maryknoll, 協恩

ggbwong

Why, 咁選, 可以share 下意見.  Many thanks!

BB_Girl 發表於 12-4-25 14:44
ggbwong

Why, 咁選, 可以share 下意見.  Many thanks!

我咁choose, 都因為本人比較喜歡ST. Mary.  天神可一條dragon直升, 唔駛煩.
另主要原因我考慮不是成績, 因間間學校都競爭都大架啦. 我一向觀察或聽口碑嘉諾撒的女孩會斯文D, 賢淑D. Maryknoll 同協恩就活潑D 同outgoing d. 協恩運動好, 不過有些會器張一D.
可能我呀女文靜D, 所以我prefer canossian school 個D多D.

謝謝各位意見! 請問還有其他意見嗎?  

你指o既排法係基於咩條件去排? 有咩因素會影響到個次序?

我們要考慮明年搬到心儀區域 (九龍區), 所以問邊間小學會有優勢, 因有部份家長認為maryknoll, 有部份認為天神, 但又不同net, 所以想了解多d.  thanks.

而聖心, 係私立部, 可以一考.

spmok1999  聖心在中環半山, 都幾難考, 因為本身有幼稚園...
若計優勢一定係天神, 因為係一條龍中小學, maryknoll & 協恩只是直屬  發表於 12-4-26 15:17

引用:+本帖最後由+BB_Girl+於+12-4-26+14:22+編

原帖由 BB_Girl 於 12-04-26 發表

我們要考慮明年搬到心儀區域 (九龍區), 所以問邊間小學會有 ...
奇怪!點解無St Mary份嘅?

spmok1999  st mary 咪同天神一樣直升, 只不過校名及地點不同..  發表於 12-4-26 15:06
BB_Girl  因為老公, 唔喜歡住油尖旺區, 我也喜歡st mary.  發表於 12-4-26 14:45

BB_Girl 發表於 12-4-26 14:21
我們要考慮明年搬到心儀區域 (九龍區), 所以問邊間小學會有優勢, 因有部份家長認為maryknoll, 有部份認為天 ...

spmok1999

多謝你的意見.

Thanks.

回復 BB_Girl 的帖子

我覺得呢幾間都係好學校, 學術成績都差唔多.  但揀邊間真諗埋那間較適合囡囡&家長既期望.  天神+聖心同是嘉諾撤修會, 教學模式都差不多, 都係"死谷", 有無支援方面唔多清楚.  協恩比較活潑D, 校舍也很不錯.  瑪利諾對小朋友&家長支援好, 又齊心為學生好, 好WARM, D家長好低調&有自己的溝通渠道, 唔會跟好似某D學校家長一樣, 擁躍在網上宣傳學校.

MCS老師對成績不甚理想的同學有支援, 請高班大姐姐在LUNCH幫忙免費補課, 唔會咁隨便放棄同學.  對學生品格有要求.  校長差不多每月都會為學生開講座, 講關於品德.  學校非常鼓勵閱讀, 學校的閱讀風氣令家長感欣慰, 小一生個個都可以拿CHAPTER BOOKS來看.

另外, 都要考慮全日制有其優勢, 與其返半日留響屋企做港孩比工人照顧, 不如留在學校學習群體&享受校園生活.   

仲要諗埋校舍, 我識聖心幼稚園家長, 本來好開心得到小學部收, 但去完交留位費後就好擔心, 因為個校舍真係唔得, 幸好因大女兒關係, 被另一間頂尖名校收左, 先至安落哂.  天神也有此問題, 不過天神比聖心的校舍會好一點.

JOJA 發表於 12-4-25 11:29
現在協中, 未必收番協小

如我, 都知不點排好
即使協中轉了直資, 相信也會收番一定數量協小學生的, 只是不會有87%那麼多.  話說回頭, 看見一些朋友去年考入協中的女兒, 功課和活動之多,  真係做到眼定定, 如果係協小已經讀到低下那20-30%, 真係比係升你都咪去.

天神, maryknoll, 協恩, 聖心私立部, 又無理由要排呀, 根本就是兩類教學理念不同的學校.  如果女兒較動的, 我只會在Maryknoll和協恩二選一.  選校無理由不以孩子性格主導.

引用:Quote:JOJA+發表於+12-4-25+11:29+現在協中

原帖由 JustAParent 於 12-05-04 發表
即使協中轉了直資, 相信也會收番一定數量協小學生的, 只是不會有87%那麼多.  話說回頭, 看見一些朋友去年考 ...
如果女兒較動的,報協恩德望比較好。瑪利諾比較lady內斂重學科成績,運動(除了體操)比較弱。

回覆:天神, maryknoll, 協恩, 聖心私立部

補充,我認識得多協恩瑪利諾的小朋友,比較清楚這兩間。

回覆:BB_Girl 的帖子

我同你一樣要搬屋,都想緊邊區。假若選天神校網,為什麼不直接考慮st. mary小學校網呢?

多謝各位給予意見

你仲可以研究下每間學校的學位有多少, 去評估抽中的機會, 老實說, 除聖心外, 其他也是要抽籤的, 那即是沒有把握的東西. 除了三間學校的名額, 還可了解埋同網其他好學校的名額, 看是否值得搬去該區.

天神在35區, 35區只有天神一間是Top school, 沒有其他同級數的學校, 估計該區女仔, 全都會抽天神. 而天神只有37個位供大抽獎, 抽中機會小. 但卻沒有很差的學校.

協恩在34區, 34區仲有聖羅撒, 兩個官校, 兩間獻主會, 陳瑞褀等, 好的學校相對較多, 選擇也較分散, 抽中的機會高一點. 但這區卻有極差的學校.

瑪利諾在41區, 是假地址的重點區, 相信有很多人入這區去抽, 這區同級的尚有小拔, 但學位小得可鄰, 而且相信若不寫第一志願, 應該難以抽中, 即是說瑪利諾和小拔只可二選一, 但亦有其他幾好的學校, 唯本區有兩所差的學校, 也可能因學位不足要借他區學額.

上述三間學校, 我覺得不是話想讀就可以讀的, 其實是純運氣的遊戲, 你考慮的可能是如何增加勝算機會.

Maryknoll is best
‹ 上一主題|下一主題