用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問乙部是否只可選擇本區書仔內的學校 ...
go

請問乙部是否只可選擇本區書仔內的學校 [複製鏈接]

請問乙部是否只可選擇本區書仔內的學校, 一是有些太遠, 一是banding 不符, 如何選擇30間呀?

小可愛爹  乙部只能選表內的本區及他區, 不能選表外的其他學校.  盡量填, 否則譬如只填10間, 一旦落空, 是派完所有 band 1, 2, 3 生的志願後, 將無人要的學位給你  發表於 12-4-24 09:58
   0    0    0    0

回復 shsh3 的帖子

明白了, 謝謝.

真係好難填我都係填咗15間,因為學校規定最少填15間

shsh3 發表於 12-4-24 09:47
請問乙部是否只可選擇本區書仔內的學校, 一是有些太遠, 一是banding 不符, 如何選擇30間呀? ...
What is "本區書仔內" ?

shsh3 發表於 12-4-24 09:47
請問乙部是否只可選擇本區書仔內的學校, 一是有些太遠, 一是banding 不符, 如何選擇30間呀? ...

係!只係可以揀書仔內的學校。填晒想要的學校之後,可以填番之前沒有填而又喜歡的。
我舉個例:如果你係九龍城的band 2生,你填完你想要的學校之後,你可以嘗試填一些band 1學校。一方面看似為了要填完30個名額,其實重有一個好處,就係因為可能會有band 1同學提早填band 2學校而令到有band 1學位剩餘。
如果自己喜歡的學校又派晒,可能因為隨機號碼唔好,唔夠人爭!但因為人棄我取的關係,你最後就可能會被派進這間band 1學校。

雖然這種情形看似好難會出現,但你若細心留意的話,單係bk已經有好多家長話band 1派左去band 2,band 1過早填band 2學校.....等等的情形。總言之最好就唔好放過每一個機會,特別係沙田和九龍城區的同學。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

但小女是band 1 生, 根本沒有足夠的本區Band 1 學校給我選擇, 就算填埋Band 2, 跟住一是要填一些很遠的學校(沙田區呀), 一是band 3都要讀, 不是嘛!

MCC2011  沙田區, band 1位較多, 填完band 2作保險, 應該無問題  發表於 12-4-25 10:04

我是九龍城區, 但書內有些學校是沙田區.

shsh3 發表於 12-4-25 10:08

我是九龍城區, 但書內有些學校是沙田區.

這是他區借位給九龍城區,九龍城區的學生可以報這些列出的學校。

回復 cellon 的帖子

如果填寫所有的band 1學校先(包括他區), 不幸派到去沙田的band 1 學校, 這樣豈不是要去沙田返學?

cy101  他區B1, 同本區B2, 咁你揀邊間先?  發表於 12-4-25 12:19

shsh3 發表於 12-4-25 11:46

如果填寫所有的band 1學校先(包括他區), 不幸派到去沙田的band 1 學校, 這樣豈不是要 ...

即係如果派唔到九龍城既 band 1,你會選擇九龍城既 band 2,都唔會揀沙田區的 band 1?

我唔係話有問題,因為每個人既選擇唔同,只要為小朋友揀間合適既學校就得。

shsh3 發表於 12-4-25 11:46
如果填寫所有的band 1學校先(包括他區), 不幸派到去沙田的band 1 學校, 這樣豈不是要 ...
不幸派到去沙田的band 1 學校」?
好多家長會話:「有幸派到去沙田的band 1 學校」

Band 1學校重要,定附近學校重要,自己決定吧。

‹ 上一主題|下一主題