用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 肌肉張力低
go

肌肉張力低 [複製鏈接]

有咩辦法改善呀?

1    0    0    0

回覆:ChingMan1002 的帖子

我個囝14個月,張力又高又低,屬混合型,而且做緊物理治療/針灸及推拿,你bb點解會張力低?我個仔出世時有d缺氧導致腦部控制肌肉受損,所以發展遲緩不過及早治療對佢有好大幫助

Need to get some sensory trainings for your kid.  That will help with the muscles development.

回覆:ChingMan1002 的帖子

我小朋友都係肌張力低,只有勤加做運動,做多D負重訓練而已

去協康找物理治療師同職業治療師做評估;
再跟據個別需要做針對性嘅訓練。

引用:我個囝14個月,張力又高又低,屬混合型,而

原帖由 BBQUEENBB 於 12-04-23 發表
我個囝14個月,張力又高又低,屬混合型,而且做緊物理治療/針灸及推拿,你bb點解會張力低?我個仔出世時有 ...
我囝都係發展遲緩加肌肉張力低,請問針灸對佢有冇用?

多做運動, 訓練耐力, 條路慢長比心機, 加油

可考慮做瑜伽

回覆:肌肉張力低

其實點樣為之肌肉張力低呢?我個女有發展遲緩,等緊醫生做assessment, 佢十一個月仲未可以自己坐

協康會復康資訊通 > 精華文章 > 下頁 >
青蔥成長路: 不良姿勢與肌肉張力
青蔥成長路:測試小朋友肌肉張力

http://childrehab.heephong.org/

引用:其實點樣為之肌肉張力低呢?我個女有發展遲

原帖由 samakubi 於 12-07-14 發表
其實點樣為之肌肉張力低呢?我個女有發展遲緩,等緊醫生做assessment, 佢十一個月仲未可以自己坐

...
肌張低=冇力/好軟
肌張高=冇力/好硬

中文體能/社交小組可以去協康;
英文體能小組可以去Watchdog, MyGym, Little Gym, Panda Junction
重有一啲體操班都可以改善肌張力低嘅情況

游水都好有幫助架

有咩好玩活動,可令小朋友不知不覺又練到大小肌。
我想比佢學游泳,但係咪一對一較好,我想一班人未必跟到教練動作。

我亞仔的教練要他於腳上綁住沙包游水,  真的好大幫助!!(好辛苦)
初初10堂睇到好心痛, 但佢自己發現行樓梯穩定咗, 也肯多些游水,
:wave:  :wave:

fatpam 發表於 12-7-17 13:15
有咩好玩活動,可令小朋友不知不覺又練到大小肌。
我想比佢學游泳,但係咪一對一較好,我想一班人未必跟到 ...
很難一概而論,要先睇吓你嘅小朋友現時大肌肉發展處於甚麼階段、及能夠處理什麼挑戰。

不過很多小朋友都喜歡跟父母玩,反而點樣玩(調適)去令到小朋友可以享受成功嘅樂趣先至係大家需要掌握嘅藝術。

‹ 上一主題|下一主題