用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤中學好唔好?
樓主: MMChan
go

唐乃勤中學好唔好? [複製鏈接]

兩所好嘅中學,真係唔明點解要咁設計,直覺低高中係唔同嘅學校上,唔符合學生最大嘅福旨。

回復 muimui2005 的帖子

其實我覺得不用怕.
就算小朋友到那一所中學.都可能有妳所說怕的情況出現.家長只要多點與小朋友溝通.了解他的學習進度
.若遇到困難.應與小朋友一起商討解決辦法.      加油喔

回復 DBS_spdm 的帖子

我覺得問題都不太大.因我選校時.已與仔仔講.唐中只是初書院.高中會到莊啟程上課.我還帶他到莊啟程附近看環境.要他自己去決定.他接受.我OK
我自己有另一方面的睇法.(到社會工作都有可能會轉工作崗位.都要調教自己去適應.)..到高中都已大個仔.應該要學習適應不同的環境.家長也要學習放手.

回復 98730 的帖子

thank you~

回覆:DBS_spdm 的帖子

你想想,教育局要全部學生去到中六,點會叫你中三停車出去找學校。因早年唐中是中文教學,升上莊預是全英中,所以有些學生未適應而致有很多學生要留班,如真是適應唔到英文高中,學校會安排保良局學校中文高中。
現在的唐乃勤真是b2唔錯的選擇,我覺得同b1差唔多,因科目同升band學校or b1尾一樣,老師真的很有愛心。

Emouse 發表於 12-4-24 17:00
你想想,教育局要全部學生去到中六,點會叫你中三停車出去找學校。因早年唐中是中文教學,升上莊預是全英中 ...

絕對同意.  不過, 如果學校真係band 3學校, 你估band 3學生可以應付到咁多科既英文教學咩 ? 很多學校初中都未有西史, geog, 用一科通識包含哂, 而我地form 1 已經有齊呢d科目. 如無記錯, 中三仲再有 econ 同 phy, chem, bio.  所以入到去都不能太hea.

我本身好怕人問 xx 學校好唔好, 因為太主觀, 亦太個人啦. 岩小朋友既, band 3 都係好學校, 唔岩小朋友既 band 1 又如何 ??  我覺得好, 又未必你會覺得好.

以我個小朋友既口中, 佢就好鐘意學校, 完非係硬件原因, 全是軟件原因.  我亦很開心佢升中後係待人處事上成熟世故了不少.至於學業方面, 佢仲要加把勁.  亦由於我小朋友係比較愛批評型, 所以佢都鐘意的話, 我估大多小朋友都會對學校有正面既評價.
不過確實, 唐中老師真係好有愛心, 校長就更甚.  不過我個人略嫌佢地太親民, 有時學生會向老師討價還價. (不過可能係我個人太保守卦..)

98730    發表於 12-4-24 17:45

唐中一定唔會係BAND3, 如果BAND2 尾派入去都會讀得好辛苦或會留班, 舊年阿仔佢地學校有人派此校,讀得好開心(因為老師真的有愛心),但佢都唔建議佢細佬入,(因為佢細佬BAND2尾),英文唔好,會有壓力,對成績有要求
‹ 上一主題|下一主題