用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一GRAMMER
go

小一GRAMMER [複製鏈接]

而家K3...上開英語會話班...但導師話佢有D TENSE 唔係咁好..例如:Where are you go yesterday?my son: i go to ........,其實小一GRAMMER應該係教到嗎? 印象中好似冇咁深,但未教又點教佢講?

0    0    0    0

回覆:jackal 的帖子

Who is the organizer for this conversation program? Is the instructor a local guy? For foreign program, I believe they won't care the grammar usage for a K3 kid as long as the expressed idea is clear.

Yanamami  Agree.  They encourage kids to speak in stead of picking on grammar.  發表於 12-4-24 07:42

我囡果間, 小一下學期尾教 tense.

回覆:jackal 的帖子

Past tense 不是小一教wor

個導師係留學生....所以咪有d困惑....諗下點幫下佢...如果係咁你地會唔會執一執佢?又驚連講都冇興趣:(

Forget about grammer for the time being.  Don't over-burden a K3 kid.

Yanamami  Definitely.  發表於 12-4-24 07:43

係架, 小一真係唔須要學grammar. 相反, 你出去學反而覺得學校根本未用到o甘深, 學左唔用又會忘記. 所以我都係交左幾個月學費就停了. 無謂浪費金錢. 我而家等小朋友小二時報writing, 好多學校一年級巳寫作, 我小朋友的學校都好著重這方面. 儲多d vocab可能比學grammar有用.

囝囝mama    發表於 12-4-24 09:58

睇o黎要轉老師. 唔係整到小朋友怕左講仲衰.

只不過擔心小一,因佢讀的比較深,而家檢討過應該由得佢free talk仲好

spantan 發表於 12-4-23 23:53
回復 ANNAFRIEND 的帖子

小二也無需出外學寫作,沒有好的底子,跟本去學寫作祗時浪費時間與金錢,而vocab ...

我也絕對同意閱讀是寫作的好基礎.

spantan 發表於 12-4-23 22:19
K3 及小一學英文時,不論是英文會話或寫作,完全不需理會文法,只需鼓勵小孩多講多寫,而絕不應核意去糾正 ...
佢地久不久有CREATIVE WRITING, 老師都有講過唔駛理佢地寫成點, 不過我忍唔住糾正我女女的文法呀.

Yanamami  忍忍忍忍忍.....bb學行你都要抵得俾佢跌下跌下禁學, 而家一樣呀.  發表於 12-4-25 08:12

醒目開學勳章

正常的學校(吾計教得深的學校), 小二下學期先會教PAST TENSE

個"老師"的英文都有問題,
"Where are you go yesterday?"  should it be " Where did you go yesterday?"

ha ha.....係我寫錯:(

我仔都有文法錯,甚至有時用chinglish,但現階段我仍然鼓勵他多點free writing

I guess your teacher is not very familiar in teaching "small" kids.  Otherwise, he won't comment on this "有D TENSE 唔係咁好" for a K3 student

其實在開始時,我們教BB廣東話都沒有管文法。BB能表達,已經歡喜雀躍。

最理想當然是在家能提供一個適合的語境。情況不容許,就多閱讀吧。但這卻是看來自然不過,又往往被忽略的事情。

我地都有閲讀....佢其實...我諗唔算太差...因為佢有能力睇得晒magic tree house 可能我過份擔心.......

huba  Your son is pretty okay. Hope you can learn to relax.  發表於 12-4-27 23:16
‹ 上一主題|下一主題