用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲部和乙部的隨機no. 是否一樣呢
go

甲部和乙部的隨機no. 是否一樣呢 [複製鏈接]

甲部和乙部的隨機no. 是否一樣呢 ?
   0    0    0    0

是,一個學生只有一個隨機no.

那麽是不是隨機no.後的同學每一個志願(1~30)都是要等到較後位置才可揀心儀的學校?如果係敢好惨喎!!

alice44  係.  發表於 12-4-24 10:29

回覆:BettyMa9240 的帖子

我煩了兩日,胃也痛,band 3 變了執籮底橙

好似唔一樣wor.甲係全港性而乙係域性,banding上係有可能不一樣的

ANChan59  心水清  發表於 12-4-24 00:05
kwongck    發表於 12-4-23 22:43

回復 phoebepanpan 的帖子

Take care ah!

phoebepanpan  thanks.  發表於 12-4-23 17:13

renewdanny 發表於 12-4-23 16:50
好似唔一樣wor.甲係全港性而乙係域性,banding上係有可能不一樣的

小朋友在甲及乙部的banding 可能不一樣, 但隨機號是一樣的。

alice44  yes.  發表於 12-4-24 10:30
redkoni  You are right.  發表於 12-4-23 18:20

即係先比號碼后比banding

BettyMa9240 發表於 12-4-23 16:31
那麽是不是隨機no.後的同學每一個志願(1~30)都是要等到較後位置才可揀心儀的學校?如果係敢好惨喎!!
:cry ...

係!

renewdanny 發表於 12-4-23 19:01
即係先比號碼后比banding
不是。

先排Banding. 
相同Banding, 才用Random Number分先後。

「Band 1 Random Number最後」 的學生, 都比「Band 2 Random Number最前」 的學生優先。
「Band 2 Random Number最後」 的學生, 都比「Band 3 Random Number最前」 的學生優先。

kwongck    發表於 12-4-23 22:45
kwongck    發表於 12-4-23 22:45

回覆:甲部和乙部的隨機no. 是否一樣呢

應該不一樣,上次講座校長說的。

甘即係兩個號嗎一個甲部用,一個乙部用啦

回復 湘兒 的帖子

你間咩學校個校長講o的資料咁得人驚, 你都係睇下edb既常見問題第5條啦.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/q&a-web_c_sspa%202012.pdf

真係好嚇人!
我同湘兒一樣,在講座中校長答家長是有兩個編號架!!

引用:回復+湘兒+的帖子 你間咩學校個校長講o的

原帖由 khmama 於 12-04-23 發表
回復 湘兒 的帖子

你間咩學校個校長講o的資料咁得人驚, 你都係睇下edb既常見問題第5條啦.
多謝錫教!係區內名小學,也有兩所連繋中學的。估唔到校長講野有偏測

etK@n 發表於 12-4-23 23:03
真係好嚇人!
我同湘兒一樣,在講座中校長答家長是有兩個編號架!!
...

好嚇人!
可能校長講錯,或家長聽錯。

應該係:甲部和乙部用的「學生Rank Order 不同」。甲部用「全港性Rank Order」,乙部用「本區性Rank Order」(e.g. 九龍城區的Rank Order)。學生的Banding由「學生Rank Order」決定,所以同一個學生,可能甲部時是Band 1 (即學生的全港性Rand Order 屬首三分一),但乙部時是Band 2(即學生的本區性港Rand Order 屬次三分一)。

隨機編號(Random Number)是電腦在執行統一派位程序前為學生產生的編號,用以決定同一派位組別學生獲分配學位的次序,如果某一所中學的學位求過於供,同一派位組別內隨機編號較小的學生會先獲分配學位。隨機編號與學生編號或學生的任何個人資料無關。整個派位過程中,每名學生只獲分配一個隨機編號(From: 教育局學位分配組)

回復 湘兒 的帖子

最好睇白字黑字官方文件好d有機會自己聽錯
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我仔班主任重得人驚, 佢話由第6-30志願係邊间有位就派邊间

nganc9 發表於 12-4-24 00:09
我仔班主任重得人驚, 佢話由第6-30志願係邊间有位就派邊间
唔好笑呀, 聽聞10年前真係咁, 只不過這位老師似乎巳經out咗五、六年. 現在式, 每個參加中央派位的學生只會被編配一個隨機編號, 抽甲部又係佢, 抽乙部又係佢, 同一個Band的細霖把比大霖把優先揀,所以揸住大霖把就可能衰到尾, 仲有你永遠唔會知道自己個霖把,難聽啲就是「黑箱作業」.

BettyMa9240  講得好!!  發表於 12-4-24 01:03
1   2   3   6  8
‹ 上一主題|下一主題