用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 強迫要入讀兩所幼稚園,每日讀完上、下午校 ...
樓主: florence118
go

強迫要入讀兩所幼稚園,每日讀完上、下午校 [複製鏈接]

最後呢班返2間幼稚園的小朋友會...."自殺"
好快見報

Lingfung813 發表於 12-12-13 01:37
最後呢班返2間幼稚園的小朋友會...."自殺"
好快見報

甘又吾好甘講,小朋友好無辜!

回覆:Lingfung813 的帖子

你唔好咁講,你也唔想見到,係咪?

小朋友出世就只係為讀書.........童年應是人生最快樂的階段, 結果只能在返學, 補習中渡過....

some schools explicitly state that they will terminate the student's enrollment if they found who are studying in 2 school.

Support Support!!

sallyksleung  Super agee!!  發表於 12-12-14 09:04

我就係唔想返2間幼稚園嘅細路見報!所以呢班家長要三思!他們完全沒有想過孩子感受!!!

其實唔返學既時間, 都可以學到好多好多野, 我囝囝除左返半日n班, 每日都會同爺爺嫲嫲飲茶, 同d街坊去超市, 街市, 同小朋友在公園玩, 好多生活既事佢都明, 例如佢會同我講百佳裝修, 要去惠康買野, 冒險樂園執左笠, 無得玩保齡球, 知道硯會噴水, 知道伯伯會係公園捉棋捉好耐, 呢d野, 返學點學?  

我有朋友俾佢個仔讀兩間, 上午一間比較出名的, 即係連鎖式集團的幼稚園, 下午一間係村校, 非區內人不會認識的那一種.

其理論: 我只係俾多幾百元(即一千元以下), 就可以安排佢去學野, 去玩, 去學自理, 又冇壓力 (學業的要求由上午那間略有名氣的學校包辦), 我又可以輕輕鬆鬆過一個下畫, 幾好呢!!

那麼, 睡眠呢?

晚上早些睡, 八點幾就睡, 沒有下午覺.
‹ 上一主題|下一主題