用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 高中可休學一年 , 出外流學再返香港原校繼續學業 . ...
go

高中可休學一年 , 出外流學再返香港原校繼續學業 . [複製鏈接]

如題 ?
聽朋友講過有關這方面話題 , 請問究竟是什麼 ?

2    0    0    0

回復 k_0530_a 的帖子

朋友囡參加EF的學生交流計劃,中四去了德國做交換生,明年回港會返自己學校繼續學業!

在外國讀大學,有好多學生選擇 gap year,即休學,一般係入大學前一年
外國家庭好多供養孩子至高中,有 d 就算真係比得起學費,都會要仔女自己諗掂大學學費生活費,又或者只負責學費,生活費自己諗
因此好多學生會做 part time,部份暑期會打工
又或者像我朋友個仔,讀得 program 需要定期實習,因此基本上冇暑假
外國學生,覺得大學生就係大個仔大個女,好多都想入大學任任性多一次
選擇休學,可能係去流浪,或者做義工,或者去例如法國學一年法文
總之就出去出面走走,開開眼介,先入大學讀書
在香港,休學應該唔普遍,高中休學更未聽聞
我覺得重點係學校批唔批準

mayc 發表於 12-4-23 09:33

朋友囡參加EF的學生交流計劃,中四去了德國做交換生,明年回港會返自己學校繼續學業!: ...

原來係咁,咁佢點銜接 dse ?照計 miss 了一年課程,係唔係代表要重讀中四?

nintendo,

应该是中学生交流计划, AFS:

http://cn.afs.hk/

基本上要重读一年, 除非孩子原来能力高而学校又够开通, 无在港读中四, 一年后照样让孩子念中五.

暂时未听过有LS学校这样做.  IS 学校亦不易办, 因为一般两年的IGCSE 另两年IB 课程, 根本无可能随便miss 一年.  

annie

mayc 發表於 12-4-23 09:33

朋友囡參加EF的學生交流計劃,中四去了德國做交換生,明年回港會返自己學校繼續學業!: ...

什麼是 EF ? 機構 ?
回港后是原校就讀中四 or 中五 ?
一年費用是多小 ?
是自己搵這些交流計劃定經學校辦理 ?

其實真的不覺得吸引
我現實
先要知回香港後,本來讀開的學校會唔會肯收
然後,當地又入讀咩學校

我仔仔中四後去左美國交流, 今年返, 原校肯收佢, 但只能讀中五, 不能跳上中六, 因為文憑試校本成績係要計中五, 唔可以無左呢一部分分數。
出發前, 原校係唔會承諾保留學位的。不過若小朋友以前表現OK, 返來後再申請返原校, 比想像中容易, 可能中五有逃亡潮, 寧願收番以前的學生, 好過收外人吧~

namanyi  咁你仔仔去完交流有甚麼得著?值得去嗎?回港跟得上課程嗎?  發表於 12-4-24 08:34

回覆:arron媽 的帖子

就算不是交流生計劃, 我識3個朋友的仔女因為朩適應英國的寄宿生活回港原校都收, 木過是repeat一年, 即浪費一年時間,十分可惜。

arron媽 發表於 12-4-23 20:57
我仔仔中四後去左美國交流, 今年返, 原校肯收佢, 但只能讀中五, 不能跳上中六, 因為文憑試校本成績係要計中 ...

可不可以分享下,當初有這個安排,你是希望兒子去一年後,會有甚麼得著?

一次過回答咁多位~~
我仔仔下個月先返, 他的得著有幾大, 我暫時唔肯定。係咪浪費一年 , 見仁見智, 不過我對兒子在學業上幾乎是「放任」, 但佢都算自律, 成績中上, 所以我好放心比佢出去, 想佢離開安全溫暖的香港, 去外面見下世面。值唔值得, 好難講, 因為佢在美國的只係一間普通的學校, 學術氣氛係差過香港, 所以我都見有些名校學生家長, 因為派的公校排名低, 寧願放棄幾萬蚊訂金; 咁又好難怪, 名校麻, 家長睇得好重要。

一次過回答咁多位~~
我仔仔下個月先返, 他的得著有幾大, 我暫時唔肯定。係咪浪費一年 , 見仁見智, 不過我對兒子在學業上幾乎是「放任」, 但佢都算自律, 成績中上, 所以我好放心比佢出去, 想佢離開安全溫暖的香港, 去外面見下世面。值唔值得, 好難講, 因為佢在美國的只係一間普通的學校, 學術氣氛係差過香港, 所以我都見有些名校學生家長, 因為派的公校排名低, 寧願放棄幾萬蚊訂金; 咁又好難怪, 名校麻, 家長睇得好重要。

annie40  支持你的良好态度  發表於 12-4-25 15:58

為防食左我的字, 所以分開一part再講 :

之所以有呢個決定, 係因為大學學位在我眼中係不值一晒, 通街都係大學生, 而且眼見好多中學生都好「宅」, 男仔唔似男仔, 女仔成日掛住溝我個仔 (剩女惹的禍, 個個恨拍拖) 。我唔在乎他的成績超班, 但我極在乎他的個性發展, 一個人醒目獨立, 學歷只係錦上添花--- 但當然唔係唔讀書, 起碼要中等, 佢自律性ok, 我先放心比佢去交流。
呢一年佢英文好左就一定, 同埋佢適應得幾好, 佢host 好錫佢。尼d 所謂得著, 唔係一加一咁清楚明白, 而一個人的個性, 唔單只天生, 好多時係睇環境, 我覺得我有責任比佢多元環境, 從而找到自己的理想及目標, 唔好做井底之蛙。
不過我有樣野想提醒, 一, 真係唔係個個適應 , 代理唔會話你知失敗個案。二, 去得交流, 一係預左繼續外國升學, 否則回港一定係浪費一年的。

最終回:
三, 阿仔在美國有個交流生同學, 因為成績唔達標, 要「遣送」回家。香港學生一般係應付到, 但切忌不要強迫佢去, 否則佢可能因唔適應要遣返, 到時真係兩頭唔到岸。
我向原校要求收番佢, 係做後備的 ( 話唔埋自己失業呀) , 另外計劃緊下一站英國, 等兒子返來再決定。

CPU1995 發表於 12-4-24 10:41
就算不是交流生計劃, 我識3個朋友的仔女因為朩適應英國的寄宿生活回港原校都收, 木過是repeat一年, 即浪費 ...
What kind of schools (eg. rankings) did your friends' kids go to and quit after 1 year? Did they quit largely due to school or their own characters issues? I am quite worried it might happen to mine.

回覆:caa 的帖子

They all previous attended independent schools ranking from very top to 200 for year 10.  One quilted due to poor academics and two due to emotional problems as they were seriously homesick even after a year.

回覆:caa 的帖子

They all previous attended independent schools ranking from very top to 200 for year 10.  One quilted due to poor academics and two due to emotional problems as they were seriously homesick even after a year.

引用:They+all+previous+attended+independent+s

原帖由 CPU1995 於 12-04-24 發表
They all previous attended independent schools ranking from very top to 200 for year 10.  One quilte ...
Why?

‹ 上一主題|下一主題