用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀書乜都係估
go

讀書乜都係估 [複製鏈接]

BAND係學校估算, 隨機號碼又係抽, 第一輪IN左又唔俾你知得唔得, 於是要進入搞珠階段......好似乜都係唔俾我地知, 仲要我地學校級名次又話唔講得......好笑的教育制度

日常  說得很對  發表於 12-4-22 12:39
   0    0    0    0

真的無奈!

最不可思意既係唔知點解自己派位既結果唔可以公報出來先?? 小學派位又可以喎?? 如果一早知道自行收左, 咁咪唔洗咁煩又要填30個志願, 浪費人力物力.

回覆:讀書乜都係估

事實上升中試最公道及透明,家長又話一試定生死,又話壓力大。

整個文慿試替代會考及高考,而家又話一試定生死。

每個家長心中把尺唔一樣,簡單講対家中小孩有利咪支持,不利時咪反對囉。事實上我們自己想點呢? 一時一樣,雖然班官有時扺鬧,但係五時花六時變,佢哋都唔知d家長想點。

可能整番個家長黨都好,不過唔好搵我,個個想法都唔同,人都癲。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

忽發奇想.  有無學生要寫論文?  就取材研究港英德澳美各地教育制度, 比較其利弊, 對學生以至他日社會人力資源影響, 及何謂一套較理想之制度......唔知有無得做呢?

大學咪ok囉.................
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

香港D官既仔女都去晒外國讀書, 就知乜事
‹ 上一主題|下一主題