用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大失預算
go

大失預算 [複製鏈接]

五年級考得麻麻地,到六年級第一次考到全級20,老師話只要第二次維持級數就是B1,所以自行時進取過龍去了沙崇和沙蘇。點知昨晚派成績表考第21 (4A1B),老師話仔仔都應該係B2 ge (講到估估下感?)!老公想在甲部駁下心儀的1沙蘇、2林漢光,乙部1林漢光、2鄭榮之、3陳震夏、4梁文燕(之後的都唔識選咯!) 唔知鄭榮之依家好唔好?比D意見我排位好嗎?先謝謝!
   1    0    0    0

醒目開學勳章

考第21>> 係全級OR 全班?  如係全級21, 咁都係B2?  

ohnono  可能係第一次麻麻地影響左,雖然係全級21,但都拉唔番!  發表於 12-4-22 00:57

回覆:大失預算

只係跌一名喎!

沒可能計得咁準掛,跌一名就知會跌banding!

回覆:iffman 的帖子

全級一共幾多人?

係全級,全級共127人。老師話五年級最後一次考得唔好,佢話都估計B2!雖然我都有D質疑,有無機B1尾?佢講要保險D,超提意梁文燕、陳震夏。亞仔就好鍾意沙蘇,以依家的能力應該應付到(中B英A數A常A),不過遊戲規則所限,太心煩了!

回覆:etK@n 的帖子

簽名被屏蔽

學校無講舊年有幾多人派B1,只係公佈派到B1學校有邊幾間 (都有十間B1),校長又話學校在政府排位幾好(唔知有無誇大),甲部會派多DD比我地。
我估三次呈分試中,有一次係B2,二次係B1,拉平計就變了B2嗎?

Khmama 的2011年大抽獎排位我已下載正在參考,希望khmama比D意見我吧!

回覆:etK@n 的帖子

你兒子學校平均有多少學生屬B1,例如45%,你兒子肯定是B1,如果是15%,刞好危了。你就此可以肯定老師的說法真確性。

我聽說學校知道B1-3的%,年年都有d出入,因為師兄姐考得唔好,會有影響,老師好難做。講得太好,太差,(進取定保守),最後結果未如人意,咪又被家長鬧,點做都俾人鬧

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

bk 有D家長熟識沙田小學, 睇下佢地有無見到呢個POST, 知道你小朋友大約係BAND 幾? 全級21都係B2, 無咁少B1生嘩??

全級21都係b2?真係少見,我曾見有人話排60都係b1喎 ,真係問清你的老師好d,進取咗或太保守都要後悔.

對, 我女兒全級有140人, 有成90人屬B1, 你係咪真的肯定你學校得咁小 B1生? 最好check 清楚, 千萬不要填錯呀!

回覆:日常 的帖子

--deleted--

我仔學校65%B1,60名內一定B1,60-80先能估。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

要睇邊間小學,知唔知上年學校派位比率?大約知道自己有幾多機會。鄭榮之好似係band 1 尾,都好搶手的,因為有附屬小學,所以放出來的位唔會太多

第一次呈分試衰左,之後全級20名都無用!沙田B2頭應點選好呢?

回復 [url=mailto:etK@n 的帖子]etK@n 的帖子[/url]

我阿囡間學校, 每講一次呈分試, 便已經係累計後的平均名次,

eg:  第一次呈分名次排30;

第二次呈分名次排40,
( 30+50)/2 = 40;

第三次呈分名次排45, ( 30+50+55)/3 = 45

你要了解學校怎樣演繹每次名次.

另, 去年同今年標準分均用2008/2010 年度中一編班試 ( Pre-S1) 來計算, 所以今年係可以參考往年的數據, 準確度會好高的.

學校有公佈去年派位入BAND 1 人數嗎? 都可以用呢個方法去估計的.

乙部第三派無玷聖心應該更好

老師話五年級呈分考得不好,所以估計拉低去左b2囉!其實我都…?佢教我可以填第一林漢光,之後選梁文燕,青年會,陳震夏…
‹ 上一主題|下一主題