用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友係St Cat畢業的家長
go

小朋友係St Cat畢業的家長  

請問你小朋友之後係讀緊津校  or 私校/直資? St Cat的training 對日後思維有冇幫助?
有冇後悔當年選St Cat而放棄例如KV或其他有學券幼稚園?
如果讀完三年St Cat唔讀直資或私校係唔係好傻?
請指教,迷惑中。

回覆:小朋友係St Cat畢業的家長

一啲都冇後悔我㨂咗一間100%適合自己個女嘅幼稚園!女女識多謝我幫佢揀咗st.cat.女女考私校收穫

絕對值得讀 SC, 當年大仔入去讀是因表哥讀得好開心,教學有質素,  兒子未夠2歲多去考, 我地全冇想过考小学舖路.

小朋友之後係讀緊津校,冇後悔當年選St Cat

一啲都冇後悔我㨂咗一間100%適合自己個小朋友嘅幼稚園!

好!真的無得頂!

雖然,我兒沒有讀過其他幼稚園,所以無得比較!

讀SC的家長,真的不用太擔心小一入學。多數會有幾個offer在手,看那間較合適而已。雖然SC每年有800學生,但你看差不多所有一線名小學,每年每間都有20-30 SC 畢業生入學。加起上來的數字真的不錯!

很好的一間學校,愉快學習之餘又學到嘢

請問英文及普通話妳們的女女仔仔說得流利嗎?  TKS.

nearly all of them can speak fluent Eng before they enter SC

多謝大家的寶貴意見!
如果負擔到又入到好的私小或直資小學當然係最理想,不過學費太貴,自己擔心幾年後收入不知如何,最終要讀津校,好似讀完St Cat又唔讀私小或直資好似好side...

Yanamami  點會晒呢?  快樂童年&良好基礎伴住小朋友成長.  他日無論去邊間學校都係好. 之不過唔好神話化左SC, 因家長背後出唔少力栽培.  發表於 12-4-23 13:50

el123 發表於 12-4-23 13:39
多謝大家的寶貴意見!
如果負擔到又入到好的私小或直資小學當然係最理想,不過學費太貴,自己擔心幾年後收 ...

其實以我自己既小朋友來講,SC既training唔只係為入直資私校,佢地daily都有好多自理同紀律既訓練,同時亦有好多機會發揮自己,我地既同學當中,好多都會target傳統官津添;我覺得SC既課程編排得好洽當,再加上每位家長同小朋友都十分努力,所以得以成功。

至於最終讀咩小學,其實真係要睇小朋友喺成長中既改變,小朋友不斷長大,佢會話俾你聽佢適合讀邊類學校。

每間學校都有考得好及考得差的小朋友, St. Cat也不例外.

咁SC的程度入津小,會否辛苦!因為聽過人講課程比較淺!please share, thx!

angeemama 發表於 12-4-23 12:04
nearly all of them can speak fluent Eng before they enter SC

咁又誇咗啲!

LITTLESPICY 發表於 12-4-23 20:13
咁SC的程度入津小,會否辛苦!因為聽過人講課程比較淺!please share, thx!

哈哈,小一知唔知乜嘢叫stalking,乜野叫skunk,八大行星嘅英文名?

我想SC的課程比起一些津小二年班的課程算是淺的。

引用:咁SC的程度入津小,會否辛苦!因為聽過人講

原帖由 LITTLESPICY 於 12-04-23 發表
我真係第一次聽話St Cat程度淺,唔適合津小。相反,St Cat程度是較高,銜接上任何小學也無問題。

K2會教triceratops....stethoscope.....等生字我諗有時中學生都未必識