用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 音樂科點解要敢樣考試?
go

音樂科點解要敢樣考試? [複製鏈接]

今學期音樂科考試,點解要2人一組合奏呢?老師仲係要學生自己搵人一組!我個女同咗個樂器高級過自己3級嘅一組。老師唔會覺有問題嗎?因為我個女剛無學樂器,首歌又係同學樂器老師選,有啲位個女都未學奏!
唉!我知好似累咗人地敢,好難受!

1    0    0    0

is your daughter P3 4 or 5? My son is in P1 but the notice didnt mention 合奏.

回覆:音樂科點解要敢樣考試?

我個女P.3,之前都試過合唱,俾好低分。
唉!有啲想明年轉校。

這樣可以不單學音樂,還可以學習合作,溝通,音樂是要互相觀摩才能進步!

小白獅
你有冇問老師轉去聲樂組的安排?

另...其實可以同夾的同學(家長)商量, 轉拉另一首淺D嘅歌...... 不過而家先講唔知會唔會太遲......

個人意見...只係純粹為咗音樂科而放棄宣小, 未免太可惜了! 你再想清楚吧! 打電話同音樂科老師傾下先啦!

我個女好怕我問老師,佢話一定會俾老師罵。唉!昨天佢練完返黎同我講好唔開心,練習時,導師當住合奏同學和媽咪面話佢,「你知唔知你敢樣會累咗同學架!」!我都鄧我個女難受。學校唔係話學樂器,係陶冶性情、幫助左右腦發展咩!呢啲唔係谷?係咩呢?

HY412  為左個校外聘請回來既導師而放棄音樂及轉校? 又唔准妳問學校老師 ? 探究吓發生什麼事啊?  發表於 12-4-25 21:26

醒目開學勳章

小白獅 發表於 12-4-24 20:40
我個女好怕我問老師,佢話一定會俾老師罵。唉!昨天佢練完返黎同我講好唔開心,練習時,導師當住合奏同學和 ...

可否搵一些程度相約的同學一組? 如大家都是初弦或中弦的.
你的女兒是否拉小提琴?

回復 小白獅 的帖子

你有導師睇住都已經好啦!

我個仲衰, 幾個人夾, 個個程度唔同, 連樂器都唔一樣, 淨係揀曲都有問題啦! 小朋友學咗幾年樂器, 識攪掂自己既都已經唔錯, 又點會識埋其他樂器要注意啲乜呢?

我覺得如果係堂上老師有教過類以歌曲, 然後叫同學返去揀其中一首嚟練都話合理. 可惜上音樂堂, 幾年嚟都無乜點教過, 但考就要照考. 有返樂團既都仲可以練返樂團既歌, 無既真係無從入手. 仲要揾地方揾時間嚟練, 絶對唔係幾個同學仔自己都攪得掂既嘢! 就算到練都好, 一般家長都無可能識得幫佢哋. 你話中英數, 一般人都OK既就話啫! 講到音樂, 我諗識既真係佔唔多囉! 佢哋彈得啱唔啱音, 夾得啱唔啱, 完全唔識分, 唔識幫佢哋. 所以我都覺得好為難, 完全係抛條題目出嚟, 無教無幫忙下, 要你自己攪掂. 好彩既就有家長識, 又或再請個導師同佢哋夾, 唔好彩既就自生自滅!

回復 小白獅 的帖子

我覺得你真係要同老師傾傾囉, 唔係因為個女怕你就唔做 ... 問題又點可以解決到呢?! 起碼都問下佢點樣可以轉去聲樂組丫, 今年轉唔到, 都可以下年轉丫......

我之前都遇到相同情況, 最好的解決方法是打電話返學校, 同蘇老師或黃主任講清楚你們的困難, 老師一定會作出適當的幫忙。
http://by.lilypie.com/FduOp8/.png[/img]

老師教不等於俾老師罵
學習是有少少辛苦
放棄是否等於唔谷
永不放棄大家也要學習

回復 wendykan 的帖子

亞仔都有兩年試過和同學夾歌出問題,其中一年都幾大件事,要我親自打電話返學校揾班主任,佢再揾音樂科老師商量,作出特別安排。所以,我哋學精咗,叫亞仔只限兩人夾歌,仲要喺大家程度差不多。

poonsline 發表於 12-4-24 22:57
回復 小白獅 的帖子

我覺得你真係要同老師傾傾囉, 唔係因為個女怕你就唔做 ... 問題又點可以解決到呢?! 起 ...

如果唱歌不太好,更加不會讓你轉組,在這裏有沒有家長可以成功轉聲樂組,可否分享一下成功經驗。
音樂科績和其他同學相差很大,到你呈分時會十分吃虧。
其實,最好學生自己選擇獨奏、合奏、獨唱或是合唱,而由學校選定有曲目。
宣小音樂科的內容,相比大部份學生的音樂知識相對較淺,考試方法攪到這樣。真難明?

我囡囡吹長笛, 只考到4級皇家試, 有返樂團, 第一次呈分試97.5分, 第二及第三次呈分試均100分.

~ 合奏要識搵同學 (因為不同樂器不是樣樣都可以合奏, 最好搵導師比意見);
~ 組合, 二個起三個止 (因為唔同程度及唔同屋住地區係一個大問題);
~ 選曲可以用上堂吹緊既樂曲 (因為大家已熟識), 之後同樂器導師講聲, 叫導師比點意見, 因為要分一音及二音, 要注意什麼地方….等等.

**以上心得不適用於勁人.

MacMa  Totally agreed!  發表於 12-4-26 21:29

其實可能我一直本住教個女自立,細細個已逐啲教佢自己溫習方法,點知依家要夾人地屋企佢就處理得唔足,都俾我知時已遲咗啲。
不過,如果升中呈分影響咁大,哪年應該唔好考合奏或合唱吧!

高小的常識科 project, P.6 下學期 PE 考跳舞….同樣需要自組進行 (囡囡已學會自己安排, 只需按時送她去某同學家中或某體育館排練室便 OK)…. 音樂科合奏在 P.3 下學期已開始, 理應有足夠時間學習組隊/團隊精神, 不應因為呈分試問題而要求取消 !!

** 過往音樂科組隊排練, 亦只是二次起三次止, 重點係選曲目要花心思, 不需要選太難的曲目.

我都明白合作學習係可以培養到學生不少共通能力,但係真係有不少家長十分重視分數。如果在培養嘅階段,我認為應該從一些不需計分或佔分不太重的情況下先"學習",再在考核中展現能力作評估囉!
可能我女在音樂方面能力不是太高,被人有"拖累"成績的感覺,不太好受!但女兒在學術的成績已不差,真不想在各方面也迫她要最好,她有時也會感到壓力大呢!

‹ 上一主題|下一主題