用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 還會轉呔嗎 ?
go

還會轉呔嗎 ? [複製鏈接]

今天家長日老師話阿女是全港 banding b1 ( 可駁他區 b1 位 ) , 自己九龍城區是 b2 ,  
但已簽直資培基 , 請問您們會轉吠玩反派彩嗎 ?   

0    0    0    0

Carmen2004121 發表於 12-4-20 21:51
今天家長日老師話阿女是全港 banding b1 ( 可駁他區 b1 位 ) , 自己九龍城區是 b2 ,  
但已簽直資培基 , 請問您們會轉吠玩反派彩嗎 ? ...

算你想轉軚,你仍夠時間取回「小六學生資料表」嗎?

cellon 發表於 12-4-20 21:57
算你想轉軚,你仍夠時間取回「小六學生資料表」嗎?

這個我問過 , 好似最遲週一 .

k_0530_a 發表於 12-4-20 22:24
這個我問過 , 好似最遲週一 .
小心,可能間間直資的 deadline 不同。

記得早前這個問題有家長打電話問過 , 應是 4/23 前 .
但現在找不到那段對話 . 我會試再找一 , 明天可打電話確認多次 .
請問如真能抽回 , 您覺得駁得過嗎 ?

應該都不會現在轉呔, 如果遲些真的改變主意不讀DSS, 我諗最多會在7月10日去扣門.

Carmen2004121 發表於 12-4-20 21:51
但已簽直資培基 , 請 ...

甲部是沒有分區的,既然全港是band 1,當然可以選全港的band 1學校。由於各校提供的名額不多,僧多粥少的情況下,抽中的機會不大,特別係一些熱門學校。
他區位是屬於乙部的選擇,如果小朋友是九龍城b2生的時候,當然可繼續搏他區b1位,但係以band 2生的身份去搏。
況且一般band 2學校基本上都係中中,大多只能以有條件地去開辦英文班,同學亦得經過犀選才可入讀英文班。

既然已有一間以全英語授課的直資學校取錄,我寧願放棄大抽獎了。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 Carmen2004121 的帖子

不會。
全港 band 1,只討大抽奘甲部有幫助,但甲部學位非常少。
九龍城 band 2,好難派到band 1 學校。

但已簽直資培基 , 請問您們會轉吠玩反派彩嗎 ?  ...
甲部(跨區)好多Band 1學校只有幾個位。
如果乙部(本區)是Band 2,未必博得過。
好好想清楚吧。
Good Luck.

日常 , kwokyk , ohnuno , cellon .

多謝您們的寶貴意見 .
希望各位小朋友都能派到一間合適的中學 .

回覆:還會轉呔嗎 ?

我個女今日出晒3次呈分試,結果都係band1,但上星期已報直資了. 不過亦吾會轉呔,既然已經有間全英直資收左,無謂返轉頭再搏,搏到就話姐,搏吾到就頭痕!

甲部位好少,係要好好彩先得,但你目已本區卻是b2,真係要考慮清楚,或者放榜後扣門,壓力無咁大
‹ 上一主題|下一主題