用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴問題
樓主: Shum123
go

有關學鋼琴問題 [複製鏈接]

回復 yipcharie 的帖子

通常不會一年一級。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:有關學鋼琴問題

學琴嘅嘢因人而異,正如好多人話齋考咗又如何?不過每個人都有不同原因去考試,撫心自問你個原因係咩?如果係為證書都不妨同老師直言,鋼琴二,三級死谷都有機會考到合格,甚至merit都有可能。不過考完出嚟小朋友可能唔識數拍子,認音,可能只識彈三首考試歌。如果咁樣都唔介意嘅,又不妨同老師講,請老師幫手谷一谷。但可以話你知,咁谷住考二,三級,考完有排打返好個底,下一次可以再考就要浸多幾年。只要知道結果覺得無問題,go ahead!

ClaraC  講得好!!!  發表於 12-5-6 22:50

請問點知佢掂唔掂?
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 12-5-6 22:44
請問點知佢掂唔掂?
圖書館有D書係講自學/初學鋼琴有講到姿勢的
你可以睇下同老師教既是否一樣
唔同既可以問下老師,睇下佢點答你!
如果老師無教姿勢手型就知點做啦!

認音拍子既野~家長唔識睇音同拍子真係無咩辦法
你試下俾首新歌小朋友(同佢彈緊的程度相若)

佢彈到幾個音俾你聽的~最少知道佢睇譜OK...
有D小朋友俾「老師」教壞左...一定要寫哂音名先肯彈,咁就唔得喇!

仲有~如果連你自己都覺得小朋友彈琴有問題
老師話大大下就無問題
咁你都要小心...
正如小朋友唔識abc, 難道大大下就會識嗎?
打好個底好重要!!!

~*樂器只是學音樂的渠道*~

回復 ClaraC 的帖子

咁佢一開始有教佢姿勢,有鬧佢.我都有比新歌佢試彈.佢都彈到下.
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:mw7183 的帖子

就咁睇應該ok
但姿勢教過之後平時有無執?
很少學生平時上堂可以唔使理姿勢

~*樂器只是學音樂的渠道*~

家長們:多D同老師溝通啦,一些家長不喜歡考試、一些家長成日想考試(有D重要報高D)。其實2年考一次幾好,定期比目標學生,又唔會忽略其他曲目。老師多數唔會拖時間呃錢,高一級不是學費更高嗎?每個人能力性格都不一樣,同齡也不可作比較。同意老師質素有高低,同老師溝通下,你大概都感受到D功力掛建議聽人介紹,唔好以學費平為先。

很高興聽到"功力"這二個字!
最難明白的也就是這二個字!
或許知多D要求就會高D,上得越高越明白知得太少!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Shum123 的帖子

市面上太多唔健康既學琴風氣,而這些風氣大多係d家長造成。本人有一真實例子:話說我大囡在k3時候有某同學仔媽咪榮耀自己囡囡考獲2級(原來用咗年半時間每星期3堂只操考試歌),短時間睇你會見到有成績,但大家一估吓宜家過了3年已經小三了,結果佢囡囡基礎打得差,只將d歌背晒入腦,根本唔識數拍子和睇譜到3級停了無学,而我囡囡今年考4級,我只係想講今慾速不達,打好基礎最重要,健康學習先可以走長遠既路。

RMA  "慾"速不達  發表於 12-5-15 13:14
w_y    發表於 12-5-15 10:54
stinkyrabbit111    發表於 12-5-14 20:14
ClaraC    發表於 12-5-14 19:18

基礎是十年、廿年或以上的事,重要的是均衡。中間那段灰色地帶足夠我們費盡心思去安排....去追尋!老 師、家長、孩子的配合,缺一不可。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

若果學鋼琴或其他樂器、音樂是為了考琴,我認為,孩子會學得不快樂也吸收不了任何音樂知識、鋼琴知識。 試想想,以ABRSM 為例,3首pieces , scale, sight reading, aural 4部份,是否能完全肯定孩子的能力呢?

作為一個鋼琴老師,我認為孩子當然要考級,但是同時間,也要學多一些其他的樂曲,才能充實「音樂旅程」。

此外,以我為例,我不會讓學生每級考試,若不是家長要求通常不會「級級上」,一來孩子會討厭這種考試學琴模式,二來只是浪費金錢,三來孩子吸收到的技巧、知識很有限。

又以我其中兩個學生為例,一個是中途跟我學琴,一個是最初就跟我學琴,都是要考五級鋼琴的,前者已考了1、3級,但她對自己所彈的樂曲一無所知,如: 時期、風格、彈奏方法等,但她能準確彈對所有音,可是音樂講求的氣氛、感情、句子呢? 後者第一次考級,卻能充分表達樂曲。我問前者: 「你彈多久了這三首考試歌? 」他答:「4個月左右。」我再問:「你現在有沒有彈其他歌呢?」他答:「沒有。」

其實如果孩子只彈考試歌,反而使他的眼界縮小。所以,我認為,鋼琴沒有很明確的級數分明,老師 不為 學生專注練考試歌可令學生學到更多,增加趣味,也是為了打好基礎,為未來鋪路。

另外,我再多口說一句,日後,當孩子長大自己回憶學琴生涯,「是否只有考試歌呢?」若是,他到底學了什麼呢?

我都想分享下自己的經歷:我個小朋友由2.5歲開始學琴,今年小一先開始考二級,但我從來無懷疑個老師,因為我覺得只應付考試並不難,最重要佢掌唔掌握到個技巧,彈來彈去都係個幾首考試歌,反而令佢有D煩悶.

平時,我叫我囡彈一首歌(程度—樣)比我聽,她只彈了幾個音,之後就說老師仲未教、好難、唔識彈,但當老師教左,當晚叫佢彈,佢又好怏上手!係咪小朋友對音樂無興趣?
‹ 上一主題|下一主題