用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年12月出生BB讀書問題
go

2011年12月出生BB讀書問題 [複製鏈接]

12/2011出世BB幾時開始搵幼稚園,幾大入Pre-Nursery , Nursery, Playgroup?無從入手,唔知點搵好?我家住沙田區

3    0    0    0

回復 Chloe2011 的帖子

用你小朋友為例, 2011年12月屬於細仔, 係2014年8月佢就可以入K1, 因為岩岩好2歲8個月~
N班足2歲可以入學
K1足2歲8個月可以入學
甘無理由2歲插班N1, 之後8月又讀K1, 甘仲麻煩~

依家未入學, 你可以俾佢去playgroup上堂先, 一個星期一堂or二堂果d, 等佢習慣下團體生活, 到時2歲8個月入學啦, 咪無甘辛苦law~

如果你係報K1, 甘係2013年7-10月期間, 你可以去你心儀學校報名
*****(詳情當然要打電話問學校報名程序同埋報名日期啦~唔好唔問清楚就沖去報名呀~ 我果時都係間間打電話去問報名時間, 問清楚好D, 到時咪可以準時報名law)

到左報名前個月, 你可以幫小朋友影定證件相~
之後去學校拎報名表or學校網download報名表, 填好左, 到時唔洗甘趕~

不過太前題, 你要搵定邊間學校好, 搵定5-6間左右, 唔好太多, 唔係你頭都大埋, in都in傻你...
你可以上去教育局個網, 搵全港幼稚園學校ge資料, 自己揀下心水學校~
依家睇定先, 再慢慢決定讀邊間, 唔洗甘緊張, 到時到候你自然搵到學校gala~~

加油~

回覆:kingkingtc 的帖子

多謝你的資料提供,你知唔知讀救世軍好唔好?

回覆:natnatm 的帖子

有邊間好介紹?

‹ 上一主題|下一主題