用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢?
go

囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢? [複製鏈接]

小囡P. 1 , 今季加多3樣.

星期五 ~ 4 :30 - 5: 00 鋼琴 (樓下距離屋企5 min 路程)  3月開始 新加

星期六 ~ 7 : 30 - 8 : 30 游水            同 grammar 同一地方學, 新加
               9 : 15 - 10 : 45 grammar   新加
               11 : 30 - 1 : 00 British council English 油麻地
               3 : 30  - 4 : 15 Ballet  

星期日 ~ 9 : 30 - 10 : 45 攀石
               2 : 30 - 3 : 15 Ballet  

我發覺鋼琴要認真練習, 一星期大約 3 - 4 日練半小時.

咁問過囡囡, 佢話樣樣都鐘意, 唔 想cut. e+ 可以搬時間既有:

A. 游水可搬至 星期一 5 : 15 - 6 : 15 (要 $150 but 平日一班可能少D人)
B. Ballet 星期六堂可改至 星期四 4 : 15 - 5 : 00  (唔洗錢 but 老師唔同 and 隋時可改回原來時間)
C. 唔變

囡囡自細有上playgroup, 英文對佢來講好輕巧, 因為佢讀中文津小, 想比佢keep 下D音.

我諗左好耐, 唔知點好, 請大家比下意見啦! Thank you.

悠揚  見到都驚, 6,7歲女, 唔倦就奇.  發表於 12-4-26 12:52
yovin  行PLAN A +B,只要把星期六抽起兩樣放到平日,會可能好一點.  發表於 12-4-20 15:10
   3    0    0    0

一星期返足五日學,星期六同日重要學嘢?係兩日都要而唔係只學一日!
咁佢一星期七日都好唔得閒!一日真正休息日都冇
可以的話,將星期六、日嘅活動combine成一日進行,謄出一整日真嘅day off 比佢,做family day 又好,比佢自由活動都好,可能冇咁攰!

Sat4樣野~~~點會唔累呢?

MariaTsui  yes  發表於 12-4-22 17:25

星期六踩4場仲要有一樣係體力消耗,應該真係好累
ballet一定要跳兩日?
攀石同游水都是運動,我覺得可以兩者選一,除非小朋友是運動型

醒目開學勳章

俾我齋睇都覺得星期六好攰, 同埋我覺得唔駛一日上兩堂英文, 2選1啦, 何況你又覺得佢英文OK

真係好攰喎,最好一天全休息,同佢去公園,郊外玩下,這樣的童年才不枉過!!
仲有成世人,知識有排佢學,但係快樂的童年生活只得幾年!!

Snakemama  絶對同意!  發表於 12-5-3 14:32

假如係小一,俾小朋友多接觸不同既課外活動,等佢搵出自己既興趣,都無可厚非。
不過,咁細個唔駛用咁多時間學芭蕾舞?

響舞蹈中,我唔贊成細個開始多學芭蕾同拉丁舞,兩者多跳都有可能影響腳部發育。拉丁係因為成日要著有踭鞋,雖然舞鞋已特別加軟,但如要應付比賽成日練就可能會有影響。芭蕾佔半堂都係基訓動作,冇錯技巧係日子有功先練到,但係……您可以上網查一下,朋友話好似已有研究顯示芭蕾影響足部發育。我囡細時冇學,所以我冇去查,但囡囡既舞蹈老師係跳芭蕾出身既,佢而家對腳要成日去拮針,醫生話佢已用盡咗對腳肌肉既限額,要好小心保護……(不過呢個係專業舞者既通病,咁細個唔駛咁擔心)

芭蕾舞其實係有好多跳各種舞既共通技巧,不過可能大少少學會對腳部更好?我囡而家小六,佢學開芭蕾爵士同現代舞,教爵士既老師都特別撥時間教佢地學芭蕾基礎動作,佢話都會叫成人班既學員去學芭蕾,咁會更易掌握某d技巧。不過,除非您想早早為囡囡鋪下舞者路,否則咁細個唔駛一個星期學兩堂?

另外,響中文小學要英文好,關鍵係及早養成佢睇英文書既習慣。英文文法靠死記,效率不佳。我囡自小四小五(太遲了,早d仲好)真正有睇英文字書既習慣後,考試好少低過9x。口語keep住練習係好,但係British Council既人數比例好似幾多?每堂每個小朋友可以練幾多呢?
我建議不如留多d時間佢睇書同睇英文影碟好過?或者響屋企附近上英文拼音唱遊班,較初小就學抽象既文法事半功倍得多?

仲有,學琴仲要每日練,呢個時間都要計埋……

You answer your own question already.

Chowying  Thank you for your advice.  發表於 12-4-19 12:15

係勒,我囡都係從小就參加咗好多樣課外活動既,佢前年cut咗琴同國畫書法,都仲有:畫畫,小演員,爵士舞(2-3小時不定),現代舞,英文朗誦,英文作文(小五先加既)等……周六日都要花來回兩個鐘既車程上跳舞(周六既爵士舞佢由5歲學開,老師唔只教舞,仲教做人,唔會停;周日既現代舞係獎學金班,唔可以調時間)。再加上佢學校一周有兩堂課後補課,佢既時間就好緊。結果係--

佢會好易發燒同病,因為同學校距離遠,平日六點幾要起床,周六周日都未能好好休息,所以每一兩個月就發燒或病一次……有時候,有得必有失,確係需要有所取捨……

Chowying  我比較好小小, 全部地點我都揀近屋企既.  發表於 12-4-19 12:30

回復 Chowying 的帖子

Seems too much lor ... how about free up Sunday to let her/him rest ...  

Chowying  Thank you for your advice.  發表於 12-4-19 12:31

回覆:囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢?

星期六太busy,七時半就去游水?早上?比佢訓下好過!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

太太太攰,對小朋友既健康唔好。

或者咁呀,你問下個小朋友,了解下佢其實邊樣唔想學,將活動減至三四項拉

好多啊, 我就星期日一定係休息日

MariaTsui  x2  發表於 12-4-22 17:30
Chowying  多謝意見.  發表於 12-4-19 12:48

回復 babybear 的帖子

多謝意見, 我諗緊點做. 因為爸爸返星期一至六全日, 星期日大部分返半日, 我地根本無family day. 有時見個囡好悶, 星期六, 日得我同佢兩個人, 因為囡囡無兄弟姊妹, 堂兄弟姊妹, 或表兄弟姐妹, 所以想佢多D 同其他小朋友一齊玩, But 今次睇黎報多左.

Yanamami 發表於 12-4-18 20:59
Sat4樣野~~~點會唔累呢?

報果陣都有諗過, 但唔想安排係平日, e+睇黎唔掂, 我會再安排過. 多謝意見.

回復 marcuscyrus 的帖子

Ballet 因為要考試, 所以一定要跳2日, 唔係話考試好緊要, 因為我自己都有跳, 所以行內既事我知得好清楚, 唔考試既話, 個老師再好都唔會多執你動作, 隻腳歪小小唔執, 拍子爭d唔話你, 唔好以為係細眉細眼既野, 一年唔考唔多覺, 兩年唔考問題會慢慢浮現, 再學上去會好辛苦(唔係話要跳得好好). 你講得好啱, 睇黎攀石同游水要二選一, 我太貪心喇, 多謝意見.

其實游完水會好tired架,仲點會有精神學野?

見到個行程表都已經頭暈, 真正落場嗰個點會唔累呀!

Chowying  多謝意見. 我都覺自己太貪心.  發表於 12-4-20 15:19

panala 發表於 12-4-18 21:27
俾我齋睇都覺得星期六好攰, 同埋我覺得唔駛一日上兩堂英文, 2選1啦, 何況你又覺得佢英文OK ...

多謝意見. 係呀, 我都覺星期六安排唔好, 因為唔想平日上, 所以 pack 成咁.
至於英文, 我覺得有d麻煩, 本來我當 BC 英文班係大 playgroup 咁, 主要去聽多d, 講我知係應該唔多, 當keep吓. 小學課程唔難, 阿囡應該識 side, 但最近發覺學校係功課同小測越出越深, 好多要 answer in complete sentences, 佢地課程根本無教到, 要答 complete sentences 涉及好多 grammar 問題, 又賴低比我自己去教, 所以就報左個 grammar course. 我覺得英文實際聽講好緊要, 而grammar 或 grammar + writing 既班唔多講英文或用中文教令我好難決擇, 呢2堂英文唔知踢走邊堂好, 請問有無2合1介紹呢? Thank you.

Yanamami  澳洲國際學校Sat course有comprehensive English course上, 听寫讀講有齊. 上網check下.   發表於 12-4-19 13:24
‹ 上一主題|下一主題