用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你哋會點揀???
go

你哋會點揀??? [複製鏈接]

各位親愛的EK家長,小女收到2間KG的PN offer,但我思前想後了個多星期還未能下到決定,based on the following factors,如果你們是我,你們的選擇會是? (例如:1a,2b,3a,4b) 多謝你們寳貴的意見!!!!!

1. 接送上學

A校: 早上湊囡囡坐MTR番學,但由屋企步行到地鐵站,大人急步行要8分鐘,帶多個豆丁可能15分鐘以上,而且有一半路程無瓦庶頭;

B校: 坐校巴10幾20分鐘車程

2. 課程/升學

本人prefer將來比囡囡升讀直資/私立小學

A校: am offer,國際課程,沒有主流班,不打算升讀IS的話,K1一定要再戰並考到區外KG

B校: pm offer,target直資/私小的KG,考不到更好offer,可以一直讀上K3

3. B校 - 信口碑定自己感覺

EK: 口碑好好,課程,語境一流,老師十分caring,小朋友很愛上學,極少負面評價

自己: interview當日見老師及NET感覺一般,囡囡表現不太投入

4. 親子時間

A校 - AM class: 囡囡現在8,9點起床,上學後要提早至7點半起床,可以想像會好hurry,步行上學的路途都會幾趕(如果遅咗出門),最舒舒服服應該是坐地鐵果5-10分鐘。由於我是在職媽咪,收工回家也要7,8點,如果囡囡9點半要睡覺,相處時間可能只有大半小時(扣除我沖涼,食飯時間)。

B校 - PM class: 假設囡囡的睡覺時間和現在無變,應該有個半小時親子時間。

A校和B校可以開名的,不過因為不想校名影響以上考慮因素。Thanks for your advice again!
   0    0    0    1

回覆:你哋會點揀???

If I were you, I would prefer studying in am class to pm class. It is healthier for kids to sleep early and wake up early, and take a nap in the afternoon. My girl is very disciplined now, knowing she has to wake up early and so she sleeps very quickly at 9:30. I can also arrange some eca in the afternoon after her nap. My boy is going to study pm and it is a headache for me as i worry abt his sleeping time. Primary schools are following the am time table and i am afriad he cannot get used to it.

Concerning ur parent-child time, taking ur kid to school is the best of it. My girl takes schoolbus every day and I treasure the time I take her to school when I have holiday.

teresa_timothy, thanks so much for your comments.

你細仔係米考到同家姐同一間KG呀?如果係,我囡囡又係got pm offer from the same KG ar......因為知道這是一間好KG,所以要放棄真的不容易呢,唉~

回覆:你哋會點揀???

回覆:TKO_NANA 的帖子

1b2b3b4b

搭校車無咁辛苦,天氣凍,打風落雨都ok.朝早地鐵人迫人好恐怖.如果佢唔肯行仲弊.

其實又唔係遠,緊係報返入直資的kg la.

Pm唔駛個bb(未瞓醒扭計)不肯起床時要夾硬來,好不忍的!

親身經驗好過人云亦云.

多時間d陪佢唱歌做功課,傾訴很重要!

多謝以上各位的意見,特別多謝teresa_timothy,我已經知道要揀邊間學校了,好彩出了這個post,我不會再猶疑了

hihi~好想知道樓主最後決定~~因為我都係煩惱緊同一樣野呀!!我pm左你呀~~tks^^

littlestar_2009,我覆咗你pm啦,pls check~

引用:littlestar_2009,我覆咗你pm啦,pls+check~

原帖由 TKO_NANA 於 12-04-20 發表
littlestar_2009,我覆咗你pm啦,pls check~
我都想知你揀左那間,pm 左你

Good! 最緊要揀到合適嘅比小朋友!打好根基固然重要、然而其他會影響日常生活的多種額外因素也可影響深遠不容忽視!

我最後決定揀A校(am offer),之前雖然覺得讀A校對囡囡較好,但因為B校的名氣較大,口碑也很好,所以始終未能放棄B校,但要揀B校又下不了決心,因為即使接受到下午班,B校還有很多令我很介意的地方,一時之間真的感到很迷惘。

但這個post出咗之後,有位熱心的媽咪給我了一些意見,佢講的事同我諗的不謀而合;另外,我也有一些領悟:可以親自湊自己的小朋友番學實在是一種幸福,如果因為不想小朋友受好天晒落雨淋之苦,而決定揀下午班搭校車番學,好似有d斬腳趾避沙蟲的感覺,太多的保護對小孩也不一定就是好事而且我寧願晚上的親子時間少一點(最多周末補番數),也希望囡囡可培養好日常作息。

下個月我不會去B校交留名費了,希望等緊位的家長好快可以有好消息

maggiemai77   totally agree...i alway made my decision for my kid today.... hopefully i have made the right one...  發表於 12-4-26 15:57
‹ 上一主題|下一主題