用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做重組句子的基本步驟
樓主: csy_ma
go

做重組句子的基本步驟   [複製鏈接]

回復 csy_ma 的帖子

先謝謝csy_ma的分享.

恕我直言, 撇取重組句子的技巧來說, 第一句的句子, 實在太過長, 又無實質內容, 說不上是好中文. 小朋友多學無益.

我明白這是學校的練習, 明白明白, 小朋友一定要做. 但對學好中文, 看不出有好處.

csy_ma  冇錯,除了小一既閱讀理解練習外,我向來冇逼阿囡額外做補充,就因為好似重組句子d咁既練習,無助學好中文不過,考試都要識既…  發表於 12-4-18 21:56

楼主分析得很好,实乃高手。顺便也补充一下。小朋友做此类型题目,尤其考试时,可能没太多时间细想,那么语感的重要性就凸显出来。语感好,自己读一遍就知道有没有错。短期内建立语感的好方法,就是多读多诵,尤其诵。如果小学生由低年级起每日一篇,多出声诵读儿童诗或有趣的小短文,那父母就可在中文上省很多力。

霖霖B媽咪  唔怪之得細囝學校成日要求學生家中大聲朗讀課文內容啦 !  發表於 12-4-25 09:11
Yukyuk    發表於 12-4-20 10:14
囝囝mama    發表於 12-4-20 07:27
csy_ma    發表於 12-4-18 21:54

csy_ma 發表於 12-4-17 20:23
1. 中國/屹立在/一個/偉大的/世界的/東方/巨人/就像/我們/,/,/

我們中國,就像一個偉大的巨人,屹立在世界的東方。

不好意思,原來標準答案應為:

答案:我們偉大的中國,屹立在世界的東方,就像一個巨人。

噢!原來教錯咗添,但正確答案實在不是好句……

irene1128  其實出題目的人也有問題. 逗號的用法應是作分句之用, 我們偉大的中國是一個名詞詞組, 實不明白何以會在後面加上逗號. 可惜現在香港好多人都係咁寫  發表於 12-10-5 20:46
Yanamami  我初時真係禁排, 但覺得好Big6 feel, 無理由係HK卷出現, 所以有d懷疑.....  發表於 12-4-18 23:07

csy_ma 發表於 12-4-18 21:51
不好意思,原來標準答案應為:

答案:我們偉大的中國,屹立在世界的東方,就像一個巨人。

真係唔係好接受到「我們偉大的中國」呢句咁大陸既句語

miffy 發表於 12-4-18 14:10
閱讀理解呢?? 又有咩高見?? 分享下

您響另一欄既分享咪正係有效既做閱讀理解方法囉朗讀真係好重要

我向來係考前先同阿囡惡補個別題式,近來少做重組句子(佢唔錯就冇咩理),集中做段義理解同排句成段,尤其是段義,我自己都經常估唔到個正確答案,都係一齊估,各自講理由,阿囡仲估啱多過我

好多時因為趕,所以少做要花好多時間既閱讀理解,結果就多半衰響呢度今次考前我地用咗三幾個星期,響課餘活動後同其他朋友一齊輸流讀一兩篇閱讀理解,先讀文章,再讀問題同答案--唔啱既話,請小朋友搵出提示答案既關鍵段落再讀,直至搵到正確答案為止。咁原來都可以幾有效提升到結果

我而家都有教初中小朋友做少少文言文練習,都發覺中文基礎差既小朋友,朗讀能力亦成正比,所以如yiyiyima所言,多讀係最省力既辦法

Yukyuk    發表於 12-4-20 10:14

咁扣分嗎?

我們偉大的中國,就像一個巨人,屹立在世界的東方

回復 ok_ko 的帖子

我們偉大的中國,屹立在世界的東方,就像一個巨人。

我們偉大的中國,就像一個巨人,屹立在世界的東方。

老實說,兩句意思一樣,不可以說是第一句錯或第二句錯!標準答案無聊透頂!

另外,我會改寫為:

我們偉大的中國,猶如巨人,屹立東方。

或者

我們偉大的中國,猶如屹立東方的巨人。

句中的世界的一個,屬多餘的形容詞!

vincher  補充:……屹立在……/在XX屹立   可以!但是  屹立東方   就不對!  發表於 12-4-22 00:12
vincher  不過我認為:屹立  不是及物動詞!……在東方屹立。  發表於 12-4-22 00:05
vincher  對!確實多餘!只有東方便可以!  發表於 12-4-22 00:02

回復 torunpoland 的帖子

當學習做擴句!  

你比我做老師,句句都100分。

回復 torunpoland 的帖子

而家d 重組句子咁重"洗腦"味o既 ?
不過同意上述所講, 重組句子有時係有好多combination, 我覺得言之成理即可, 不過唔知而家d 老師係咪咁諗。
對學中文o既幫助的確唔大, 但遊戲規則要咁玩, 唯有接受。

回復 shevachevy 的帖子

仲可以咁:

屹立在東方, 我們偉大的中國, 就像一個世界的巨人.

他的老師可能一分都唔比我!

回復 shevachevy 的帖子

以我所知, 部份直資小學的中文教材取自內地.

洗腦意味不計, 單說中文句子長度, 已經足以証明這句是劣質中文.

擴張句子有幾難? 識多幾隻字即可. 洋洋灑灑幾千字, 並不困難.

言簡意賅才是高手! 要不然, 左傳, 史記, 唐詩怎經得起時間的考驗, 流傳至今?

irene1128  認同! 真係唔明而家D小學中文教咩..  發表於 12-10-5 20:48
yiyiyima  果然高手在民间,这才是中文之道.  發表於 12-4-19 22:32
csy_ma  擴句同行文有觀點截然不同,有中五小朋友問,點解佢前面寫咗兩頁半紙內容既分數都唔及後面寫果一頁?而家d細路以為重複就好?  發表於 12-4-19 18:21

csy_ma 示  >>>

『答案:我們偉大的中國,屹立在世界的東方,就像一個巨人。』

愚見覺得它是對得清楚、簡單。

這是一組明喻的敘述句。
(中國)本體在前,(好像)句中有喻詞,(巨人)喻體在後。

csy_ma  對不起!錯別字:應為"置中"或"置尾"都對?  發表於 12-4-20 10:15
csy_ma  您說得很對我只係唔係太接受"偉大的中國"而受偏見矇蔽了至於"就像一個巨人",至中和至尾都對?  發表於 12-4-19 19:30

其實「偉大的」一般形容人,真的可以形容國家嗎?雖然常聽到偉大的祖國,但是真的合乎語法嗎?當然巨大,又怎可用偉大的形容!

kiiiiiller  其實,這組明喻句亦用了簡單的修辭「擬人法」。  發表於 12-4-23 14:36
csy_ma  "偉大的祖國"是內地典型的形容  發表於 12-4-22 21:32

"偉大的祖國"是內地典型的形容,我當然明白!況且出題的可能是來自內地的老師/聽慣此說的本地老師
我認為:重組句子必須用提供字眼,唯有:
我們偉大的中國,屹立在世界的東方,就像一個巨人。
(至於
我們偉大的中國就像一個巨人,屹立在世界的東方。
不太好!因為  中國屹立在世界的東方,才令人覺得她像 巨人 !
當然有些老師  應該  2 句都接受)

如果自己作句,我寧願
中國屹立在東方,就像一個巨人。 (偉大 跟  屹立在東方 有何關係?)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題