用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港基督教服務處幼兒潛能課程
go

香港基督教服務處幼兒潛能課程   [複製鏈接]

請問有冇媽咪帶小朋友參加香港基督教服務處幼兒潛能課程?有什麼意見?謝謝。
   21    0    0    1
天助自助者,  別再怨天尤人

我女女上左一期, 19-24個月. 仔仔上左三期, 由1歲4個月上到兩歲. 課堂設計OK, 有唱遊, 大小肌肉訓練, 亦都教識我唔同既活動去訓練小朋友多方面既發展. 不過課程成功與否好睇導師. 仔仔第一期既導師一般, 態度一般, 可能我既仔仔有點OFF TASK, 有時導師會忽略我的仔仔. 不過女女上O個期同仔仔之後上O個期都係同一個導師, O個個導師好好, 好有耐性, 仔仔有時發脾氣, 佢教我點樣教佢, 又幫我開解佢.

回復 HauMiranda 的帖子

Hi,  HauMiranda,  請問妳覺得 "OK" 嘅導師是誰及在那個中心上堂?  如不方便在此透露,可否 pm 我? Thank.

回復 natnatm 的帖子

Hi,  Natnatm,  thank you for your comments.

回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

Mrs.LuckyCat, 已pm你了!

Mrs.Luckycat  thanks  發表於 12-4-17 13:00

我都打算報名,can u pm me too? thanks

i'm interest, can u pm me? thanks.

我覺得值得上, 起碼你會知道, 小朋友去到某個歲數, 應該要做到d 咩, 例如 18 個月會識數 1,2,3, 如果小朋友未能做到, 導師又會教你用咩方法去教小朋友. 非常實用, 這是幻潛跟其他 playgroup 的最大分別.

ekhc    發表於 12-9-14 23:44

回覆:Joeywonghk 的帖子

我囝囝9個月開始上,好好彩抽中一共上左3期。

佢地要抽籤架bor, 乜可以揀導師架咩

尤其9個月大時,好多年靑既爸媽都唔識點教bb基本訓練,佢有齊大小肌肉訓練,社交,識唔同味道,感覺統合,又唱歌又玩樂器,我地都覚得好正。

不過太多歡迎要抽籤。

如果冇記錯,如果小朋友夠21個月,仲有幼兒樂園,唔駛抽籤。
有冇媽咪分享下?

我都想知呀, 你可唔可以 PM我

請問可以邊到知道有D咩課程呢??我BB 9個月...我都想俾BB試下.....

要找課程資料,可以到基督教服務處親職教育中心既網頁,但報名要先入會,會藉一年,會費$100。係呀,要抽籤。當初女女去某一個centre遇到個好導師,之後仔仔報同一個centre, 同一日,又遇番個導師,於是下一期報番同一個centre, 不過仔仔大左一個age group,雖然唔同時段,但都係嗰個導師。所以冇都揀導師,要揀對centre, age group同時間,仲要被抽中。

女女幼潛畢業後上左一期幼兒樂園,不過形式同幼潛唔同,因為佢係俾差唔多兩歲既小朋友適應pn生活而設計,所以活動模式(唱歌、聽故事、食茶點、做勞作)跟一般幼稚園既pg大同小異。由於女女已在一間幼稚園上pg, 所以只係上左一期。

我都打算報名,can u pm me too? thanks

幼兒樂園唔錯,囝囝上咗一期,主要學習一下幼稚園的上學模式,老師都几有心機做準備,下星期會上第二期。最後一堂老師會派一個學習冊,放小朋友勞作,或相片,都幾好!至於幼潛,真係睇導師,不過上完可知道小朋友應有的成長進程爲何,都有啟發。

Mrs.Luckycat  Thanks for your comments.  發表於 12-4-18 13:35

Can you PM me please..........thanks.^^

我囡囡六個月大開始上幼潛,上了三期到約十四個月大,抽唔到第四期就冇再上。
第一二期的梁姨姨好好,第三期的chok聲姨姨就一般。所以都幾睇邊個教。
但我認為幼潛課程設計是幾好,作為新手媽媽,上堂除了小朋友可以玩,家長都學到野或有啟發

幼潛是一個好好的課程,仲有考試!有報告!

引用:我囡囡六個月大開始上幼潛,上了三期到約十

原帖由 sarubuta 於 12-04-18 發表
我囡囡六個月大開始上幼潛,上了三期到約十四個月大,抽唔到第四期就冇再上。
第一二期的梁姨姨好好,第三 ...
我個女由9個月起上左3期梁姨姨(TST) 的班,她很professional 又有愛心和耐性,之後第4期的導師(李太)就麻麻了。
不過overall 我滿意課程,可知自己小朋友和同齡小朋友的發展差異,家長可針對小朋友的弱點加以訓練。不過要抽簽中先有位同埋收費唔平。

‹ 上一主題|下一主題