用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 囡囡2011+月出生
樓主: chungandchee
go

囡囡2011+月出生 [複製鏈接]

My baby girl was born in March2012, when should I begin the process for PN & K1 then??

jvcfamily  除非你想排Salvation Army Nursery(U should apply now), 如果唔係, 一般黎講你出年至報N 班, 2014 至報K1.  發表於 12-4-30 10:28

回復 chrischo2002 的帖子

唔使擔心, 歲幾人仔邊識講野, 識揮手同講88好叻啦. 我個仔去IN 時只識講88..重要睇佢心情好唔好, 佢唔一定講架. 各位Mama 真係唔需要因為小朋友未識講野就覺得佢地去In 一定會輸俾人. 其實佢地識聽一的簡單指令, 放返的野返原位, 跟住老師重覆做一次. 而且你地睇得多bb kingdom, 會明白學校有自己收生標準, 至於係咩, 真係要問間學校至知..有時的mama 話小朋友做晒老師要求, 又識走時推chair, 覺得IN 得好好, 結果唔收. 相反一的喊住, 咩都無做過又收.. 我唔會話學校朝中有人好辦事 ( 甘人地有我無我要跟大隊玩呢個遊戲既啦, 無得唔忿氣架...). 有的又閙學校睇父母家庭背景等..( 甘鬼叫我自己又係N 無..亦無得怨架...).
邊擔心得甘多... 總之要對自己小朋友有信心, 俾多的心機同佢地相處, 自己同佢地玩多的, 唔一定上什麼班, 去公園同其他小朋友玩, 其實公園遊樂場係一個社會小縮影, 見到好多唔同類型性格的小朋友及家長.. 有的有禮貌, 有的怕事, 有的霸度, 有的友善, 有的異常好動, 有的可愛, 有些老積....etc...所以唔好再擔心小朋友去in 識唔識講野, 等佢做返一個佢本身年齡的小朋友吧!! 因為我覺得小朋友同年齡層的認知唔會差好遠..PN or K1 Interview 我覺得好睇in 佢個老師有無眼緣... ( 成年人眼中的順唔順眼..),

Rara23  我個仔係2011年8月尾出世, 本來我都擔心架, 但聽到你咁講我都放心d, Thanks!  發表於 12-5-18 13:08
sarubuta   講得好好  發表於 12-5-4 21:49

jvcfamily 發表於 12-4-30 10:22
回復 chrischo2002 的帖子

唔使擔心, 歲幾人仔邊識講野, 識揮手同講88好叻啦. 我個仔去IN 時只識講88..重 ...

謝謝你的答覆 !

我囡囡2011年3月出世,算係大B..到現在都係一嚿飯..乜野都叫爸爸..識得Ball ball和揮手88..88都不講...都不知來緊in pn..只好順其自然..

回覆:jvcfamily 的帖子

謝謝你的分享~聽完你講,好似無咁擔心!

yyc1976 發表於 12-5-3 12:25
我囡囡2011年3月出世,算係大B..到現在都係一嚿飯..乜野都叫爸爸..識得Ball ball和揮手88..88都不講...都不 ...
爸爸容易發音過mama 卦, 阿囝都係識叫baba 先..我朋友個囡又係咩都叫baba,, 笑死...問佢要唔要奶奶, 佢都係" ba..ba..ba...ba.." 去唔去街街.. 又係baba...   Don't worry.. 小朋友發展時間有的唔同...俾的信心, 加油呵...

yyc1976  希望大少少會好的..由其自由發展...多謝分享!...大家都加油..  發表於 12-5-10 10:52

有的吾明?我個仔係2011年9月份出世!係賣今年要報嫁啦!急

哈哈...真係好好笑....我囝囝係2011年12月14日超細b, 但今年8,9月要開始留意報pn, 今本都仲係bb一個, 講真, 就算佢表現好我相信都唔會有幼稚園肯收, 因為教署定要足兩歲先可入學, 每年9月1日開學, 試問有邊間學校肯等我地呢d細b滿兩歲先返學, 白白等幾個月wor....所以出名既幼稚園今本唔洗諗了, 建議留意村校到滿兩歲時插班吧. 我大女都係咁. 我好識生, 生兩個都係細B...係超細B. 嘻嘻..
‹ 上一主題|下一主題