用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園讀上午定下午好?
樓主: ashley_mama
go

幼稚園讀上午定下午好? [複製鏈接]

我覺得上午班好處總比下午多,尤其是大部份小學都要很早上課,一些kg如sc, kv k3全部都是上午,比學生早一年適應.我都同意親子時間的重要,但要記著quality > quantity.

我上下午班都OK,不過爲了課外活動,當然上午班好一點啦。現在囡囡9:30-8:30,勉勉強強夠11個鐘頭睡眠時間,比recommend的少一個鐘(當然如果可以9:30才起床就最perfect啦),好處是可以他他條條飲奶及食早餐,不好的地方是課外活動選擇有局限,同6:00-7:00左右好疲累但又不能讓她睡(如果睡了夜晚12點都不會睡,試過幾次,怕怕),所以偶爾會發脾氣。

引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-04-16+發表如果

原帖由 winnietingting 於 12-04-18 發表
今時今日,乜仲有放工返到屋企早過7時(除咗教書)?有的話,我都想做。

所以如果返上午,working ...
家吓老師都無得早走,所有六、日假期既親子旅行喺陪學生,唔係陪仔女

引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-04-18+發表Exact

原帖由 winnietingting 於 12-04-18 發表
完全同意,我囡囡今年9月返pn下午班。如果daddy放上午假,仲可以一家人飲完茶,才讓囡囡返學前小睡片刻。

...
咁但係如果pm,就冇得送佢返學接佢放學.....

如果係朝9晚6 working mama的, 早上8點出門夜晚8點返到屋企, 其實上下午班都係無咩親子時間的, 都幾煩的

回覆:幼稚園讀上午定下午好?

我係返朝九晩六,成日要ot,小朋友返上午班。的確返到屋企得好少親子時間,但就算我的小朋友返下午班,我也不會讓他遲過10時睡覺,所以也不會多好多親子時間!反而我喜歡小朋友早睡早起,早上同小朋友一齊食早餐,做早操!

e+ 9~5+ot已經唔易係weekday有親子時間. 何況我們呢d要番大陸既, 已經係重質不重量...但如果見到見唔到, 想重質都重唔到. e+仔仔10點幾睡, weekend有時拖延到11點幾. weekend日頭佢係唔想睡, 想同我玩.

lingan 發表於 12-4-17 17:20
同BB戒午睡等佢早d 訓。第二朝咪會早起囉。

想知道,如果小朋友唔午睡,返pm時會唔會烏下烏下,冇精神學野架?

MamaRabbit 發表於 12-4-19 11:06
想知道,如果小朋友唔午睡,返pm時會唔會烏下烏下,冇精神學野架?
5會,但放學囘家後可能很moody,如用工人照顧就好容易spoiled

pandabonita 發表於 12-4-19 12:27
5會,但放學囘家後可能很moody,如用工人照顧就好容易spoiled
咁你地小朋友放左學仲會唔會比佢瞓下? 佢實頂唔順...但瞓左夜晚又會很夜至瞓到

我女讀pm, 曾幾何時未入學時好想佢讀am, 但最終亦沒有要求轉am.
我女早上9時許起身, 早上有時可以到樓下公園玩下, 11時許食午餐, 12
時許上校車, 5時許放學回家做功課, 7時食飯, 8時玩下9時許準備休息, 日日如是, 她不鍾意午睡, 而我一半時間會返晏, 早上可以陪下她送上校車, 但晚上就不能陪, 相反, 如我返早則早上不能陪, 晚上6時許回家可以陪, 其實我返什麼更都是一樣陪到大約3小時. 如果她讀am就時間不好就, 我返晏就全日陪不到!
另外, 星期二及四早上有普通話及鋼琴老師分別上門教授, 星期五晚上到樓下會學珠算! 所以課外活動沒問題

MamaRabbit  你安排得很好啊  發表於 12-4-19 13:57

上午班, 一定要午睡, 睡眠對腦部發展好重要

luilui007 發表於 12-4-19 13:22
我女讀pm, 曾幾何時未入學時好想佢讀am, 但最終亦沒有要求轉am.
我女早上9時許起身, 早上有時可以到樓下公 ...

It's good that your girl can sleep from 9pm to 9am, that makes it 12 hours per day, hence no need to take afternoon nap. My girl sleeps at 9:30pm, and she will wake up around 7:30 am everyday. She has never been staying in bed later than 8am even on holiday. She is still taking afternoon nap for 2-3 hours everyday routinely at 1:00 pm. That gives us some headache as she will go to PM class this Sep. She may fall asleep when everyone else are excited to start the class !

I plan to let her take an interest class at 9am, hope that will make her feel tired at 10am and sleep for an hour before lunch and school.

A bit worried now.

我可以6:30返到屋企,老公自己生意更彈性,囝囝約10:30瞓,那我應該am or pm class 好?

MamaRabbit 發表於 12-4-19 12:34
咁你地小朋友放左學仲會唔會比佢瞓下? 佢實頂唔順...但瞓左夜晚又會很夜至瞓到
...
當然會有nap, 初初會叫醒佢,習慣了作息時間後就冇問題.

講真返am在冬天一早叫醒小朋友的確是個challenge, 但我覺得值.

Ackl1002 發表於 12-4-19 14:00
It's good that your girl can sleep from 9pm to 9am, that makes it 12 hours per day, hence no need t ...

上pm冇得午睡,要佢上學前眠一眠的確很理想,但我怕佢唔肯瞓...or瞓到唔願醒?

回復 pandabonita 的帖子

唔好意思,可能我冇講清楚,我是指pm class的小 朋友,放左學5點幾仲會唔會nap

MamaRabbit 發表於 12-4-19 15:23
回復 pandabonita 的帖子

唔好意思,可能我冇講清楚,我是指pm class的小 朋友,放左學5點幾仲會唔會nap ...
應該係我冇睇返上文誤解左.

lei個問題我都可以答,我大囡係pm, k1上學期還可以,之後就5肯訓,不過每個家庭和小朋友都5同,邊樣合適d要自己衡量la.
‹ 上一主題|下一主題