用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園讀上午定下午好?
go

幼稚園讀上午定下午好? [複製鏈接]

有人話讀上午叻啲,但早起身辛苦啲!讀下午就輕鬆啲喎,咁你地會點揀

3    0    0    0

depends on your own family schedule.  

讀上午時間好用d, 放學後,食完飯, 訓完晏覺, 仲可以有機會做下其他野, 例如興趣班. 不過要早睡早起, 如果家長夜放工, 就冇咩親子時間.

由於小兒2歲已不訓晏覺, 所以我prefer pm class :
1. 早上起床不用辛苦,尤在冬天
2. 早上興趣班小人報,我果陣1對1,老闆教(下午最少要1對4)
3. 成人放工後多一點親子時間

如果放工返到屋企都7點多8點,要小朋友9點多就上床,每天親子太少了。。。

回覆:ashley_mama 的帖子

點解讀上午叻啲?

我都唔明點解讀上午叻啲? 如果上午班太早起身唔够瞓performance可能仲差。Depends whether your kid is an early bird or owl.

其實而家如果想讀英普班, 好多都只有下午班

回覆:幼稚園讀上午定下午好?

c6曾經聽過人講話某某專科醫生話讀上午班既小朋友身體同腦袋會自己調節出唔知咩激數去剌激大腦喎,所以會叻d

我個仔而家每日午睡2-3小時,所以我想佢返上午班,但佢又夜瞓喎,通常12點先瞓,瞓到第二朝10點幾所以先唔知報上午定下午好

回復 ashley_mama 的帖子

我個仔同你個仔差唔多,都係11:30先瞓,9:00先起身,我諗我都係會選下午,唔洗佢咁早起咁辛苦.

同BB戒午睡等佢早d 訓。第二朝咪會早起囉。

我地係夜歸, 上次見到有關pm討論, 有多些親子時間, 不用父母回家時已經要趕上床睡眠, 令我眼前一亮. 愛上了pm.
加上沒上n的小兒上早上的pg, 已經很多時不願起床, 更加強了信念.

小睡時間, 可以調教的. 阿仔有時番am pg, 另一日又有pm pg. 就番已經ok.

其實小朋友的睡眠時間是可以調節到的,我地經過一番努力,小兒現約10-11時瞓到早上8時,下午瞓1.5 -2小時。之前他12-1時多先瞓,遲醒再加晏覺,夜晚確難以早睡。中醫話10時後睡眠時的排毒很重要。

贊成hohoyy所說,打算參加課外活動的話,讀上午校比較方便。

我的小朋友習慣了早起,所以希望她能讀上午班。

引用:如果放工返到屋企都7點多8點,要小朋友9點

原帖由 gwlam 於 12-04-16 發表
如果放工返到屋企都7點多8點,要小朋友9點多就上床,每天親子太少了。。。 ...
今時今日,乜仲有放工返到屋企早過7時(除咗教書)?有的話,我都想做。

所以如果返上午,working父母真是太少親子時間(講星期一至五,assume小朋友10時前要睡著)。

我有冇錯?

引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-04-16+發表如果

原帖由 winnietingting 於 12-04-18 發表
今時今日,乜仲有放工返到屋企早過7時(除咗教書)?有的話,我都想做。

所以如果返上午,working ...
Exactly. For working mom and dad, all these 親子時間 every afternoon will be given to your maid or to whom who look after your child. I rather prefer to treasure more time with my kid. For those extra curriculum activities, we can do it either in the morning or during weekends.

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-04-18+

原帖由 gwlam 於 12-04-18 發表
Exactly. For working mom and dad, all these 親子時間 every afternoon will be given to your maid or t ...
完全同意,我囡囡今年9月返pn下午班。如果daddy放上午假,仲可以一家人飲完茶,才讓囡囡返學前小睡片刻。

冇計,晚上親子時間太太太重要了。

‹ 上一主題|下一主題