用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直資offer, 咁大抽獎的表點填呀?
go

有直資offer, 咁大抽獎的表點填呀? [複製鏈接]

Please advise.

另:  如想放榜日去叩津校門, 得唔得架?  間直資會否唔俾呢?

Thanks.
   1    0    0    0

有直資offer, 咁大抽獎的表不用填呀.填都可,但抽起你份表,因你簽名放棄大抽獎,叩門是另一樣的事,全港任何學校都可叩門.另 直資會否唔俾呢?唔都佢唔俾你走.放心走,直資大把人是waiting list中...想知報了唯?又為什麽又去叩門?

回復 htts 的帖子
copied from 2010/2012年度中學學位分配辦法
(適用於2012年9月入讀中一) 常問問題

如學生獲非參加派位直資學校取錄,並已和校方簽妥承諾書及呈繳「小六學生資料表」正本,以確認接受有關學校的學位,又或學生被其他學校(例如國際或私立學校)取錄並決定放棄參加統一派位,家長亦需在選校表格上簽署及註明放棄參加統一派位,並將表格交回就讀小學,以便轉交教育局處理。

放榜後亦可叩門, 不過出名的中學會很多人叩, 有些學校會安排筆試的.

BallBallMaMa 發表於 12-4-16 11:12
回復 htts 的帖子
copied from 2010/2012年度中學學位分配辦法
(適用於2012年9月入讀中一) 常問問題

班主任話要填囉

htts 發表於 12-4-16 12:09
班主任話要填囉

你有否通告班主任令千金已接受了直資的 offer ?

htts  講左accepted offer,  The P. 6 Student Record Form had been surrendered to DSS too.  發表於 12-4-17 08:21

咁htts你是否諗住去叩津校門呢? 我仲係度諗唔知我哋兩個囡囡9月會否讀埋同一班添.  
我囡囡在自行分配時報了BPS, 亦有去了面試. 記得在BPS簡介會時'老師或校長'說在7月叩門只會收 waiting list 的學生, 不知你囡囡在自行時報讀了那兩間及有沒有去到面試呢?

htts  叩門都未必收, 我女又唔係叻個d.  發表於 12-4-17 08:22

妳班主任有冇要求多D啊? O甘好的直資學校已收左, 為學校爭光啦. (唔通妳冇註冊到?)
妳仲玩扣門? 之前D壓力唔大嗎? 反正妳讀直資都唔洗俾咩學費啦, 不如一心一意好過.

htts  想扣門原因係近屋企些, 又可不交學費嘛!  並無其他.  發表於 12-4-17 08:24
日常  唔洗俾咩學費?why?  發表於 12-4-16 22:30
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回復 htts 的帖子

我個仔老師教是要填返個form的資料,但就唔使填學校,我就係填學校個框到寫"已申請直資",因為就算你填左,都唔會比你大抽獎,但我知有些家長都會照填晒。到放榜後亦可以到心儀的中學扣門,但競爭會更大。

家長選擇留空選校的空格的同時,一定要清楚直資或其他私立學校的註冊手續已經辦妥才好,否則寧可照填好選校表格交回,到時教局自然會因應被取錄學校的通知而取消派位程序。

日常  我都係交咗$800比SPCS, 應該okay掛!?  發表於 12-4-17 08:43
htts  交左800蚊又surrender埋Student Record Form, 應該ok喇?  發表於 12-4-17 08:24
:verycold: :verycold: :verycold:

Ivy07 發表於 12-4-16 22:36
回復 htts 的帖子

我個仔老師教是要填返個form的資料,但就唔使填學校,我就係填學校個框到寫"已申請直資" ...

已申請直資>  邊樹填呀?  是但一個空白位?

唔填30間school list, 係咪都可放榜後去扣門?  扣那些自行沒選過的中學得嗎?

日常  我諗返學校問清楚班主任怎樣填好些, 佢最清楚, 一定唔會錯  發表於 12-4-17 08:50

點評日常  我諗返學校問清楚班主任怎樣填好些, 佢最清楚, 一定唔會錯
佢無講得好清楚, only話唔使填30間schools, 但搵個位填"不參加派位", 但即係填邊個位?或求其一個空白位呀?

引用:Quote:點評日常++我諗返學校問清楚班主任怎

原帖由 htts 於 12-04-17 發表
佢無講得好清楚, only話唔使填30間schools, 但搵個位填"不參加派位", 但即係填邊個位?或求其一個空白位呀? ...
似乎大家家長對程序有些不清楚,統一派位表格,學校有義務收齊的,教育局亦有程序點齊所有表格,所以,表你一定要交回。找個空白地方寫上"accepted by DSS school"或"已接受直資學位"可以了。最後,當然要畫隻龜!清楚未?

日常  很清楚, 真係唔該晒, thank you!  發表於 12-4-17 10:52

不用心急, 我囡囡過多數天就放完假, 郅時我再問清楚同學仔媽咪及班主任, 知道後再告訴你.
不過相信都應該好似 Ivy07 所講, 在填學校個框到寫"已申請直資" 就ok.

"點評
htts  叩門都未必收, 我女又唔係叻個d.  發表於 1 小時前"

我覺得SPCS肯收你囡囡, 那她一定冇問題, 你要對自己個小朋友多些信心.
我選擇SPCS 是因為我覺得間學校比我的感覺很好, 英文很不錯(講及聽). 在問過一些朋友的意見後才決定放棄自行分配學位, 當然也要囡囡願意讀才ok, 起初見囡囡不肯, 因為佢原先只想讀BPS, 咁我就對她說報了SPCS後到 7月再返去BPS 到扣門, 但現在的她已不想返去BPS 度扣門了, 她現在還好乖咁多看英文小說準備定入中一.

日常 發表於 12-4-17 10:42
"點評
htts  叩門都未必收, 我女又唔係叻個d.  發表於 1 小時前"

Your daughter is very smart.

Your daughter is also very smart !
Think, if she is not smart then why would the SPCS teachers made the offer to her?

Your daughter is also very smart !
Think, if she is not smart then why would the SPCS teachers made the offer to her?

如JustAParent所說, 所有家長都需要簽回統一派位申請表, 30間學校無需填寫, 已接受了直資中學學位的, 只要在表格上方空白位置寫上已接受直資中學學位(當年, 我孩子的小學更要求我們寫上直資學校名稱), 建議可向班主任了解清楚.
‹ 上一主題|下一主題