用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

回復 khmama 的帖子

將軍澳Band 2 生要點排位好?好心急!!!

khmama  唔使急, 等我答晒再一次過討論band2/3既策略.  發表於 12-4-18 23:02

回覆:談填表策略

Khmama,

請問西貢區Band 1是否先填哂4間Band1中學先再填Band 2,但會唔會連Band 2頭都抽唔到?

khmama 發表於 12-4-16 11:47
關於頭3志願選校, 再比多少少個人意見比家長參考, 但係家長切勿盲從, 最好都問多o的熟悉該區既人既意見, 而 ...

khmama,

多謝提供填表意見,  但有些少不明白, 如在乙部填寫他區學校, 機會會否很細? 煩請解釋,謝謝!

DeReMe

Dear khmama,
老師說Band 1邊緣人, 按去年的學姐/兄是band 1, 但不知今年会否跌落band 2, 那麼怎樣 排位好?  

Khmama,

依你的建議:

[基本上, 每區既band1學校可以均分為1-3, 1份選1間作第一志願後, 相信唔會有位剩. 2份選1間作第二志願, 1份唔係一定有位, o的區可能只係得好少位剩, 有時亦受羊群心理影響而係第一輪抽晒. 3份選1間作第3志願. 如果只得1-2份既區, 第二,三志願就要選他區. 當然任何志願都可以選他區代替本區學校, 亦可以退一步, 選第2份作第一志願, 3份作第二志願, 選他區作第三志願.......]

有些學校來年開5班中一, 學位比開四班多, 是否學位多少會是影响抽中的機會之一?(隨機号碼大小當然重要) 例如第一份有四間, 每間來年開4班中一, 給統一派位乙部非保留位的數目相約, 而第二份有三間, 每間來年開5班中一, 每間給統一派位乙部非保留位的數目比第一份的學校多, 這樣的話, 頭2志願都由第二份選出, 是否可行? 請指教, 謝!

回復 Mybanner 的帖子

根據我既方法, 英皇同聖若瑟只可以二選一作第一志願, 高主教同聖類斯就二選一作第二志願, 你先填埋他區band1執雞, 最後先搵漢華包底啦.

回復 VV媽 的帖子

我會填晒他區band1, 最後先用band2包底.

回復 fanny_wong 的帖子

你先去第一頁再睇一次我講既策略, 就會知道點排架啦.

thanks

回復 DeReMe 的帖子

他區雖然少位, 但正因為咁可能更少人去揀, 有位剩都唔奇. 而第四志願開始填既他區係志在執雞, 位多位少唔係問題.

回復 miffy 的帖子

首先你第二志願填伊中可能會浪費咗個機會. 假設你第三志願係本區既聖芳濟, 第八志願係九龍城既喇沙. 咁好彩比你抽到第八志願, 你會唔會寧可抽到第三志願, 覺得話比人聽抽到第三志願會好過話比人聽抽到第八志願?

miffy  好覆雜, 如果喇叭擺第八還有機會?? 不過我都多謝你答我  發表於 12-4-17 08:41

khmama 發表於 12-4-16 21:24
回復 VV媽 的帖子

我會填晒他區band1, 最後先用band2包底.

khmama,

請問為什麼不全選本區b1學校, 再選他區b1學校, 因本區提供學位比他區多, 執雞的機會率亦應該較高, 有錯請更正, 謝謝!

KHMAMA, 多謝你的回覆, 這亦是我非常担心的問題, 在深水埗區沒有很多Band 2位,
而他區的Band 2位又很少, 競爭非常激烈, 怎樣選擇才最有把握

khmama  Please check pm.  發表於 12-4-16 22:36

回復 betsymak99 的帖子

理論上上年同今年都係用緊同一分數做調整, 上年既band1應該同今年相同, 但係校內既名次未必同呈分既一樣, 有偏差唔奇. 如果係band1邊緣人, 其實好簡單, 填間band1尾做第一志願, 第二志願開始填band2頭既次熱門, 第三志願填band2中. 第四開始填本區band2, 直到揀唔落手就開始填他區band2中中, 填完就填o的band1執雞, 然後填埋o的唔想要既band2, 最後填band3頭(本區及他區). 假如你真係band1, 你填間band1尾做第一志願就有九成機會入, 雖然band1抽獎唔分頭定尾, 但係既然係band1尾成績, 亦無謂搏咁高. 假如你係band2, 你只係搏咗一個志願, 而且未必唔成功, 後面已經當自己係band2咁排, 唔會輸陣而碌入band3.

回復 greenapple1093 的帖子

你係可以由第二份選兩間做第一二志願既, 所以我話家長可以自由選擇, 只要明白個玩法就得.

回復 DeReMe 的帖子

W媽係南區, 至差o個區, 本區只得聖心同聖公會呂明才兩間英中, 只可以二選一作第一志願, 然後已經冇得揀, 只可以揀他區做其餘志願.

khmama,

多謝回覆!

明白, 謝謝意見

唔好意思,請問咩叫做1-3份?
係咪解B1-B3?

khmama  可參考#38.  發表於 12-4-19 22:01
‹ 上一主題|下一主題