用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

回覆:文仔媽 的帖子

因為沙田本區band1位足夠比band1生抽,唔使問他區借位.

葵青同沙田都夠學位,大抽獎係咪都可以進取D博一博?

khmama 發表於 13-3-19 23:03
因為沙田本區band1位足夠比band1生抽,唔使問他區借位.

hi, Khmama , 今年的填表策略有無要修改的地方?

回覆:sammibaby 的帖子

大抽獎只講運氣,即使區內band1位夠分比band1生,仍有風險派去band1尾學校. 只不過多band1學校(本區+他區)嘅網較大機會成功執鷄. 其實進取嘅定義係你首志願是否填一間好多人爭嘅學校. 你要進取嘅同時要接受萬一欠運氣,派唔到心儀中學,都要去接受.

抽獎係一個捉心理嘅遊戲,我認識一個朋友,多年前在中西區第一志願填得5個位嘅QC,第二志願聖類斯. 因為大部份人都會選英皇做第一志願,而聖類斯第二已經係包咗底,入到聖類斯佢都滿意,最後成功入咗QC. 另一個朋友九龍城區,第一志願搏喇沙,因為知道band1位夠派比band1生,就算搏唔到喇沙,是但一間英中都派得到,最後真係派入喇沙. 所以每個case唔同,亦要小心個個都同一心思,結果亦會大失所望.

我認同大抽獎只講運氣, 小女在黃大仙,老師話系band 1中,
乙部1.保一, 2 .何蔭棠, 3.協和; 老師都reject 要 第三band 2學校.系咪保險
我最想1.瑪利諾{九龍城}, 2.保一, 3.何蔭棠, ok嗎?老師話選1.瑪利諾{九龍城}, 2.就只可讀可立or德愛, 餘下為band 2 ,唔系就無機......
請教如何決擇, 頭十位

回覆:BabyC 的帖子

我想家長一定要想下隨機號碼唔靚的情況會怎樣? 太熱門和有直係小學放了第一,便要放啲比較次熱門的band1和一間保險學校在後面。

我覺得這個主題我對升中資料弱弱弱,你們的分享是給我的提醒,

填錯係唔係逐張加簽更正?

viostang 發表 13-4-28 20:56
填錯係唔係逐張加簽更正?
我記得要喺改過嘅地方加簽,無需逐張簽,因為會過底,而後面嗰張係家長keep嘅.

真的只靠運氣嗎?

回復 khmama 的帖子

khmama:
囡囡屬沙田網,應是band1c(我估),我應點填?(sorry,因only a daughter,都唔想佢要走去叩門)
me and my daughter心儀蘇浙。
自行1:沙蘇    自行2:仲未唸好
甲1:沙蘇    甲2、3:暫未唸好
乙1:沙蘇    乙2:郭得勝    乙3:胡忠    乙4:馬崇    乙5:無唸好
請問有甚麼問題?
please pm me,thank you so much!sorry,many trouble!
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆:khmama 的帖子

Khmana,

來自大埔Band2頭請問:
其實是邊緣人,小兒心儀沐恩⋯如果要進取,我較愛恩主教⋯
問題是,我唔太想佢走入一間好追趕成績的尖子學校⋯(其實我未自己了解過大埔任何一間學校,資料都是來自補習社和BK),所以一直諗緊:唔搏,擇救恩,相信佢可以輕鬆快樂一點渡過中學生活。
然後,老師說:兒子不差,只是馬虎害事。
所以,1,恩主教/沐恩;2,救恩,你認為如何?原來,大埔band2很少,再擇是圓玄、康樂,跟住就無頭緒⋯咁其實點填?5間都無,點填30間!請建議!
因為咁,分別在沙田聖心和郭得勝教書的親友積極叫我們考慮出沙田,並肯定兩間都是不俗的學校⋯
Khmama, 如前所講,我想找間較開放輕鬆的學校,我該如何步處和計劃?
與此同時,聖士提反寄宿是我們的「包底」步處⋯請提點!!

‹ 上一主題|下一主題