用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

khmama,
女兒是荃灣區學生,轉區到葵涌區選校,老師說女兒是band3頭學生,可以點選。
1.石天
2.愛禮信
3. 梁植偉
4.獅子會
5.循道
這樣排可以嗎?麻煩幫幫忙比些意見。
thanks

khmama 發表於 12-4-20 23:28
回復 yhlmami 的帖子

正在埋頭作緊o的策略, 慢工出細貨. 先比個小貼士大家啦. 你睇份中學一覽表好 ...
萬分感謝

引用:Khmama仔仔在灣仔區,屬b1尾,今次呈分失手

原帖由 LeoRyan 於 12-04-21 發表
Khmama
仔仔在灣仔區,屬b1尾,今次呈分失手,可能跌落b2頭。想問下你意見,自行及搞珠都打算放聖公會鄧肇 ...
都唔知亞仔屬那個組別! 雖然都係估估下(我估係band2),連頭中尾都唔知

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

我哥女兒是荃灣區band3頭學生,轉去深水埗區大抽獎,是否也是選擇band3學校呢?因不熟該區,故懂選,可否提議一下,謝謝!

回覆:談填表策略

請問點先知道自己所屬果區係強定弱?thx!

phoebepanpan 發表於 12-4-20 21:22
真的嗎?我仔band 3

若果確定 band 3, 原先選校策略要更改
只可在 甲部 盡量博一些位多而少人揀的 2B, 2C
乙部博1間 2C, 乙2開始3A, 乙4或乙5要選 3B做保險

BAND 3 可考慮 匯知, 學業成績當然不能寄以厚望, 但活動多樣化, 可能有另類發展

khmama 發表於 12-4-20 23:28
回復 yhlmami 的帖子

正在埋頭作緊o的策略, 慢工出細貨. 先比個小貼士大家啦. 你睇份中學一覽表好 ...

下載我o個份2011年大抽獎排位(下載區) ??

Any link ?

回覆:談填表策略

我仔是band1生,學校的老師叫我第6至10志願填b2的學校,11志願開始才填b1等執雞。

學校是否擔心萬一真是派b2學校,所派志願太後而影響學校,所以叫我咁填?填咗b2再填b1,咪一定執唔到雞?好唔好跟老師的方法?

Help Khmama! 想知囝囝BANDING
北區小學三次呈分全級96人排20名,自己計三次排名乘三得出來既。
請指教。

禮媽媽 發表於 12-4-21 10:21
我仔是band1生,學校的老師叫我第6至10志願填b2的學校,11志願開始才填b1等執雞。

學校是否擔心萬一真是派 ...

我仔學校叫第4志願就要填B2, 我唔會睬佢, 你諗吓第4已抽入B2, 仲點執雞, 都唔合理.
我1-10都填B1, 但Top B1 只填第一志願, 其他次B1 & 他區次B1.

回復 Terry280905 的帖子

This link

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1

Terry280905  Thanks a lot!  發表於 12-4-21 12:01

回覆:MCC2011 的帖子

thanks 希望已入鄭植之,匯知得17位咋校風也麻麻,已八了一些比較積極的band2c ,band3a,

如果荃灣區Band 2頭學生選唐乃勤第一志願機會率大唔大?
係咪荃灣區冇乜人會揀這間中學?這間中學好唔好?扣門機會率又如何?
葵青區陳兆民和全完係Band 幾?

又如果選荃灣區乙部選1. 廖寶珊 2. 聖芳濟 3.梁省德 係咪會較穩陣?
多謝指教!

回復 phoebepanpan 的帖子

HI Phoebepanpan:

關於寶覺的學生,我問過一些現在讀寶覺的家長 , 現時已讀中4的認為今年中一生行為比較差,另一個今年剛讀中一的家長則認為2班精英班的學生行為好,而普通班的學生同為則波幅大,好與壞見仁見智.

回復 MCC2011 的帖子

Hi MCC2011:

請問我個仔是西貢區的Band 1-2 , 自選是 1.景嶺(沒有2 nd) 2.是王華湘.大抽獎如何填好?它區可以填嗎?我不想太博,因為....我不想心臟病.

回覆:142526 的帖子

thanks, 我多數將寶覺排後d

請問 Khmama,西貢區 Band 1B的小學生(三次呈分試平均分約88分,小學屬於本區Band 1),轉區到九龍城,應選九龍城什麼 Banding 的中學?Thank you!

142526 發表於 12-4-21 15:30
回復 MCC2011 的帖子

Hi MCC2011:

Sai Kung's school (band 1-2) transferred 8-15 places to Kwun Tong District this year.

黄笏南中學是否已搬了去大圍?會否少咗些九龍城區的學生揀?

請問band 1男生荃灣區點揀好 ?
‹ 上一主題|下一主題