用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

Dear Khmama:

小女就讀北角衛理小學, 應屬band 2. (因今晚放學後才知結果)
1. 如果甲部可否填嘉諾撒書院為第一(因為自行選了,亦很心儀), 其餘兩個位置填甚麼學校較好, 如果填他區的又如
    何呢?
2. 乙部第一再填嘉諾撒, 之後填金文泰,顯理及衛理是否可行? 是否有點不自量力 ? 有否其他更好建議.

萬分感激!

回覆:MCC2011 的帖子

我估佢已成band 3 一陣家長會就知

請問各位九龍城有幾多位小六生參加統一派位及有幾多BAND 1生?  謝謝!

請問是否30個志願都獨立抽?

想問玩大抽獎既邊緣學生既banding會唔會因有部份人已接受直資學位而被提升呢

你好~~
小女就讀元朗區
全級62名
應該是band2學生
那在選擇統一派位時
是不是都不用選band1的學校呢?
我不太想找天水圍的中學
但元朗的band2學校又不是太多...
那我怎撰比例好呢?
是先撰元朗區的band2學校再撰天水圍的band2學校還是撰元朗的band1學校呢??

142526 發表於 12-4-20 13:58
回復 phoebepanpan 的帖子

一向都聽人講寶覺的校風唔好 , 但係寶覺開的科目我又覺得好過鄭及甲.而 我亦曾 ...
我同你一樣, 去過寶覺的開放日, 感覺D學生幾好。

回覆:shun282 的帖子

真的嗎?我仔band 3

phoebepanpan 發表於 12-4-20 21:22
真的嗎?我仔band 3

其實最好自己去睇吓, 感覺吓。 另外, 見你提過滙知, 我有2個朋友的仔女在滙知讀,
朋友A(本人是讀得書的人, 佢個女嚟嘅) 當問她學校如何?她回答: 唉!唔係唔好, 唔識講
朋友B就話: 好呀! 校舍又大, 好多活動, 亞仔放學都唔舍得走。
2個朋友都話小朋友讀得開心, 同埋唔多家課。

khmama,

我都係有D唔明白乙部點死雞, 係中學一覧表係有見到有他區兩三間學校但都係麻麻嘅, 你所指既他區係唔係任何一間都得?另甲部如果係b2 頭選b1尾有無机會? 點知邊區係強區邊區係弱區...多謝解答

holymami 發表於 12-4-20 17:43
請問各位九龍城有幾多位小六生參加統一派位及有幾多BAND 1生?  謝謝!

幾多個 b1 生就晤知 , 但老師話九龍城 b1 位是足夠自區既 b1 生分配 .
只是 b2 位不足 , 所以 b2頭/中既學生就最大鑊 . 因如越級晤成功 , 而個隨機 NO. 又晤靚 ,
就分分鐘過晤檔去 b3 頭學校 .

回復 shun282 的帖子

而家睇鬼睇馬. MON 交初稿, TUE 老師回COMMENT,  WED 正式交.  FRI 才家長日取成績表.. 安排失當

Khmama: 請問灣仔區band 2仔應該怎樣填乙部,有直屬band1英中可搏。在此感謝你無私的為升中家長提供寶貴建議。

今晚回校聽講座, 副校長都話可參考親子皇國網站

回復 yhlmami 的帖子

正在埋頭作緊o的策略, 慢工出細貨. 先比個小貼士大家啦. 你睇份中學一覽表好似好多學校, 眼花瞭亂咁. 你地先下載我o個份2011年大抽獎排位(下載區), 然後將今年你o個區每間學校既學額填好(包括本區及他區).  然後用刪除(by elimination)既方法剷走唔會選既學校如下:
band1生: 選由第一排到第三十位既band1A, band1B, band1C及band2A. 由band2B開始刪除. 如果band2A過多, 選多位o個o的band2A, 如果唔夠30個就填埋band2B.
band2生: 刪除band3B, band3C, band1A及band1B既學校, 睇下夠唔夠30個, 當中唔鍾意既學校都可隨意刪去. 如果唔夠30個, 可以加band1C, 都唔夠就加band3B.
band3生: 刪除band1A, band1B, band1C, band2A及band3C. 如果唔夠30個先加入band2A, 最多搵1間band3C.

只要決定咗邊30間, 要排位就容易好多.

nganc9  Thanks!  發表於 12-4-21 01:08
joehkto  妳說得對, 拿起份資料, 真的一頭煙,怎也掛不到. 感謝妳這個重點提示!!  發表於 12-4-21 00:44

khmama 發表於 12-4-20 23:28
回復 yhlmami 的帖子

正在埋頭作緊o的策略, 慢工出細貨. 先比個小貼士大家啦. 你睇份中學一覽表好 ...

Dear khmama,
    今日見家長,知道亞仔剛剛跌落B2頭, 好想喊, 油尖旺區得88個BAND 2位, 甘要點選. 救命.

觀塘區+他區共18间B1比男仔揀, 我填咗頭10志願,
如第4志願開始要填B2, 我真係唔甘心
希望老師唔好退貨

Khmama
仔仔在灣仔區,屬b1尾,今次呈分失手,可能跌落b2頭。想問下你意見,自行及搞珠都打算放聖公會鄧肇堅第一,自行第二就係金文泰/港島民生/聖類斯(但擔心有小學,位唔多),第三金文泰/顯理。抽獎就放鄧鏡波。還是應該安全d,兩邊都放鄧鏡波第二?又或者唔介意跨區,band1尾,band2頭又有什麼選擇?唔好意思,好多問題,因為諗左好耐,都砌唔掂,真係唔知點算!
‹ 上一主題|下一主題